סדרת הפרסומים נגד המכינה הקדם צבאית בעלי לפני מספר שנים, מאחוריה עמד עו"ד יאיר נהוראי, פעיל שמאל הנוטל חלק מרכזי במאבק נגד כפייה דתית בישראל, הביא להגשת שתי תביעות נגדו על ידי המכינה. תביעה אחת עסקה בזכויות יוצרים ותביעה שנייה הוגשה בגין הוצאת לשון הרע.
הדיון בתביעות, אשר הוגשו לפני כארבע שנים, בחודש יולי 2019, אוחד, והתיק נמסר לטיפולה של שופטת בית משפט השלום בירושלים מירית פורר. בתיק התקיימו שתי ישיבות קדם משפט, הראשונה בשנת 2021 והשנייה בשנת 2022, בהן ניסתה השופטת להוביל את הצדדים לפשרה, אך ניסיונות אלו לא עלו יפה.
בחודש מרץ האחרון, למעלה משלוש שנים וחצי לאחר הגשת התביעה, הגיש הנתבע, עו"ד יאיר נהוראי, בקשה לפסול את השופטת מירית פורר מלשבת בדין. לטענתו של עו"ד נהוראי, הוא "מזה מספר שנים ממובילי המערך המשפטי של המחאה, שהחלה בבלפור, ובימים אלה מחאה נגד תכנית הרפורמה, תוך הדגשת התנגדותו להמשך שלטונו של בנימין נתניהו, כנאשם בפלילים, וכמי שמכשיר, לטעמו של הנתבע, השתלטות של חרדיות לאומית משיחית על המדינה. התביעות שבנדון, שהוגשו נגד הנתבע בכוונת מכוון, כדי לסכל את ביקורתו על ציבור זה, עוסקות בדיוק בנושא זה".
לעומת זאת, עו"ד דוד פורר, בן זוגה של השופטת, "הפך לאישיות תקשורתית וציבורית, בפרט בחודשים האחרונים, הן לפני תכנית 'הרפורמה המשפטית', ובפרט במהלכה. עו"ד פורר, למעשה, מיצב עצמו בצד ההפוך, של תומכי נתניהו, ותומכי הרפורמה המשפטית, ומציג קו אידיאולוגי עקבי, ציבורי ופומבי ההפוך לעמדתו הפומבית והציבורית של הנתבע".
נהוראי סיפר כי "זמן מה לפני מועד קדם המשפט האחרון, פנו לקוחותיו של הנתבע אל הנתבע, פעם אחר פעם, בבקשה לייצגם מול עו"ד פורר, כולל בהגשת תלונות ללשכת עורכי הדין ולמועצת העיתונות. הנתבע בחר לסרב לייצג את לקוחותיו, לאחר שנודע לו, כי עו"ד פורר הוא בן זוגה של כב' השופטת, שכן השופטת אמורה לדון בתיקים אלה ללא משוא פנים, והנתבע לא רצה ליצור סיטואציה, בה ייראה כאילו הוא מנסה לפעול נגד בן זוגה של השופטת".
אולם, לדברי נהוראי, "הזמנים אינם זמנים רגילים, ומבחינת הנתבע, הגיעו מים עד נפש. לקוחותיו של הנתבע פעלו בסופו של יום ללא הנתבע, והגישו תלונה נגד עו"ד פורר. בהמשך פנו אליו לשם המשך טיפול, והנתבע בחר שלא לעשות כן. עם זאת, לא ניתן להתעלם מכך, שבן זוגה של כב' השופטת 'בחר צד', הפך לאיש ציבור, ומתייצב בדיוק בצד ההפוך לזה של הנתבע. בפועל, המשך ניהול התביעה במותב נכבד זה יוצר לנתבע מצב, שבו הוא אף מנוע מלהגיב לדברים קשים, לתפיסתו, שנאמרים על ידי עו"ד פורר, שבחר לקחת, כאמור, צד מרכזי בתוך המאבק על צביונה של מדינת ישראל". לאור זאת, טען נהוראי, על השופטת פורר לפסול את עצמה מלשבת בדין בתיק זה.
השופטת פורר דחתה את בקשת הפסילה, תוך שהיא קובעת כי אין בבקשה כל טעם המצדיק פסילה, וכי אין כל חשש למשוא פנים שלה כשופטת היושבת בתיק.
ההחלטה לא נשאה חן בעיני עו"ד נהוראי, והוא ערער עליה בהתאם לחוק לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות. אולם, אתמול דחתה חיות את הערעור וקבעה כי התיק ימשיך להתנהל בפני השופטת פורר. "אפילו אניח כי קרוב משפחה מדרגה ראשונה של שופט הוא בעל זיהוי פוליטי, הדבר אינו יוצר, מניה וביה, עניין אישי ממשי של אותו קרוב בכל הליך הנוגע לעמדה פוליטית זו, או בכל בעל דין המחזיק בעמדה הנוגעת לסוגיות שבמחלוקת", כתבה נשיאת בית המשפט העליון.
"המערער טוען לקיומו של עניין אישי ממשי מצד בן הזוג בהליך ובו כבעל דין בהליך", הוסיפה חיות, "בפרט נוכח הטענה לדמיון בין ההתבטאות ובין דברים שבמוקד ההליכים המיוחסים למשיב 2. לא מצאתי בטענה זו ממש. אין מחלוקת כי אין הליך משפטי תלוי ועומד בנוגע לבן הזוג וכי המערער לא נקט נגדו בהליכים כלשהם, אף שלטענתו התבקש לעשות כן. בנסיבות אלה, איני סבורה כי דמיון מסוים בהתבטאויות – אפילו הוא קיים, ואיני מביעה עמדה בנוגע לכך – יוצא מגדר ספקולציות בלבד בנוגע לעניין של בן הזוג בהליך ובמערער".