שבוע לא שקט עבר על העיר לוד: מדי ערב נשמעו חילופי ירי בין עבריינים, וקולות הנפץ נשמעו היטב ברחבי העיר. ביום רביעי בשעות הערב הגיעו הדברים לשיא, כאשר צרורות ירי רצופים נשמעו במשך למעלה משעתיים. תושבים העלו לרשת סרטונים שתיעדו את עוצמת הקולות, שנשמעו היטב במרכז העיר.
עפרה לקס, תושבת לוד, לא ציפתה שהירי יגיע לחדר השינה שלה. לקס, כתבת "בשבע", סיפרה כי כאשר הלכה לישון, "העיר רעדה מיריות, אבל השתדלתי להתעלם מהן. בסביבות 22:00 הלכתי לישון, ולפתע שמעתי ירי שנשמע קרוב אליי. מיד אחריו חתיכות קטנות של עץ התפזרו לידי. בעלי הגיע והבחין שמדובר בחדירה של קליע לבית, שפגע בשולחן עץ בסמוך למיטה שבה ישנתי".

לקס מתגוררת בעיר שנים רבות ומורגלת ברעשי הירי, ובכל זאת נדהמה. "הבטנו סביבנו, ראינו עוד חתיכות מהשולחן שהתפזרו והתפוררו, ועל התריס מצאנו את החור שהקליע עשה בחלון. הקליע חדר לחדר, עבר קרוב אליי, ופספס אותי בסנטימטרים בודדים. זה נס שצריך להודות עליו".
המציאות הזו איננה "גזרת גורל ולא איתני טבע, זה משהו שיכול וחייב להשתנות", סבורה לקס. "צריך לשלב פה כמה זרועות, לשנות חקיקה, לקבוע עונשי מינימום על עבירות ירי ואחזקת נשק לא חוקי, ולחוקק את חוק שב"כ אפילו כהוראת שעה לטיפול במכה הזאת. אלה צעדים שצריך לנקוט באופן מיידי.
"גם החברה הערבית חייבת לשנס מותניים. זה לא יעבוד בלי זה. מראיינים אותי בלי שנשרטתי, ואני חושבת על כל האנשים שנפצעים, נרצחים וחיים בפחד תמידי. אתמול בלילה הבנתי שזה באמת יכול להגיע לכל בית. ההבנה הזאת מטלטלת".
מפקד תחנת לוד בילה את שעות הלילה בניסיון לאתר את מקור הירי, יחד עם לוחמי מג"ב שהגיעו לתגבר את שוטרי התחנה. בלילה שבין רביעי לחמישי נעצרו 13 חשודים. עשרה מתוכם שוחררו לאחר החקירה. אחד החשודים, נער בן 18, הובא לדיון בפני שופט בית משפט השלום בראשון־לציון גיל גבאי, ושוחרר על אף בקשת המשטרה להאריך את מעצרו. השופט קבע כי אכן קיים חשד סביר שהחשוד מעורב בירי, אך עוצמת החשד נמוכה ולכן אין להאריך את מעצרו אלא להסתפק בהרחקתו מהעיר למשך ארבעה ימים.
מחסור בכוח אדם
כמה צעירים ערבים שאנו פוגשים בשכונת הרכבת מספרים על שאירע קודם לכן. "באתם בזמן טוב", אומר אחד מהם, מוחמד בן ה־19. "היה בלגן הלילה. יש פה אנשים שיורים סתם כדי לעשות רעש. לא תמיד זה נועד לנסות לפגוע, לפעמים זה בשביל להיראות 'גבר'".
מוחמד מראה סרטונים שצילם בעצמו ואף העלה לטיקטוק, ובהם נשמעים קולות הירי. "אתה שומע את זה ורואה שלא תמיד מגיעה משטרה, או שלא באים מספיק מהר".

המשטרה בלוד עובדת שעות נוספות, וכוחות מג"ב אף הוצבו בזירה במטרה לתגבר אותה, אך כוח האדם המקומי מוגבל. השבוע חשף מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי כי בתחנת לוד חסרים עשרות שוטרים. בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת אמר שבתאי כי "בתחנת משטרת לוד חסרים 30 אחוזים מכוח האדם, 56 שוטרים. משבר כוח האדם משפיע על כל התחנות. אני מקווה מאוד שבמסגרת התקציב שכר השוטרים יעלה".
הכוחות הפועלים בעיר תופסים כמעט מדי יום נשק לא חוקי ומבצעים מעצרים, אך בלוד יש מי שסבורים כי הפתרון אינו נעוץ רק בהגדלת יכולותיה של המשטרה.
ראש העיר יאיר רביבו הודיע אתמול כי יפעיל לחץ כדי שהקואליציה תאשר את הצעת החוק שמקדם השר לביטחון לאומי, איתמר בן־גביר, שתסמיך את שב"כ לקחת חלק במאבק בפשיעה בחברה הערבית.
ראש העיר ציין כי המעצרים בעיר אינם מניבים דבר. "זו בדיחה עצובה. אחרי קפה של בוקר, בית המשפט בראשון־לציון ישחרר את כולם. אין למשטרה שום כלי יעיל להילחם בפשיעה, עם בתי משפט רופסים ושופטים שגרים במקומות נוחים ומוגנים. לכן אני דורש את חוק שב"כ, שיכניס את הפושעים למעצר עד תום ההליכים ויפענח בקלות כל אירוע ירי.
"לשב"כ יש שלושה כלים חזקים", מציין רביבו. "ברמת ההרתעה, הוא אחד הגופים הטובים והחזקים בעולם; ברמת המודיעין, יש לו יכולת איסוף טובה מאוד, והוא יכול להביא את המידע שחסר בחקירות; הדבר השלישי הוא יכולות טכנולוגיות שאין למשטרה, ומסיבות של צנעת הפרט לא נותנים לה להשתמש ביכולות הללו. כך השירות מצליח להתמודד כמעט עם כל אירוע במישור הלאומני שנמצא תחת אחריותו, כמו השבוע במקרה של גנבת אמצעי הלחימה בצאלים".
קידום החוק נתקל בשלב זה בהתנגדות מצד גורמים בתוך הליכוד. מנגד, חברי כנסת אחרים במפלגה נחושים להעבירו, יחד עם חברי מפלגתו של בן־גביר, עוצמה יהודית. רביבו, איש ליכוד גם הוא, הודיע כי "אם החוק לטיפול בפשיעה הערבית לא עובר באופן מיידי, אני אקרא להפלת הממשלה. תתחילו להתרגל שהקואליציה כבר מונה 63 חברים. גייסתי אחד, ובקרוב אגייס עוד ארבעה", אמר ראש העיר, ברמז לאחיו, חבר הכנסת אליהו רביבו מהליכוד.
האחרון השמיע השבוע בדיון בכנסת קולות ירי שהקליטו תושבי רמלה, והכריז כי "כל זמן שהליכי החקיקה בנושא חוק שב"כ אינם מקודמים, אני רואה את עצמי חופשי ממחויבות קואליציונית".
האלימות במגזר הערבי משתוללת
כזכור, ביממה האחרונה נהרגו שישה בני אדם מירי במגזר הערבי: חמישה בני אדם נרצחו אתמול בפיגוע פלילי ביפיע, בסמוך לנצרת. אדם נוסף נורה אמש למוות בעת שנסע בכביש 4, סמוך למחלף קאסם. בכך הגיעו הפשיעה והאלימות במגזר הערבי לשיא שלילי נוסף: מספר הנרצחים בחברה הערבית מאז תחילת השנה מתקרב למאה בני אדם, יותר מפי שניים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.
לפי הערכות המשטרה, האירוע הקשה ביפיע הוא פרק נוסף בסכסוך הניטש בין ארגוני הפשיעה של משפחות בכרי וחרירי. לדברי מקורות מקומיים, היורה נכנס למכולה ניידת במתחם שטיפת מכוניות ביפיע שבה נפגשו חמשת הקורבנות, ירה בהם בנשק אוטומטי ונמלט מהמקום. זהו האירוע הפלילי עם מספר הנרצחים הגדול ביותר בישראל זה שנים רבות.
לדברי עדי ראייה, המראות היו קשים במיוחד. כוחות ההצלה שהגיעו למקום העניקו טיפול ראשוני לנפגעים: נעים מרגיה, אבו־נעים מרגיה, איליה מרגיה, לואי אבו־רג'ב ואבראהים שחאדה. הם פונו לבית החולים בנצרת, ושם נקבע מותם.

חקירת המשטרה לאחר האירוע הובילה למכונית שנשרפה בסמוך למקום, ולפי הערכותיהם הראשוניות של החוקרים היא שייכת ליורה. בעקבות הרצח הודיעה ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל על יום שביתה ומחאה שמתקיים היום.
השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר ומפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי הגיעו לזירת הרצח. המפכ"ל והשר, שבמערכת הבחירות הבטיח להחזיר את המשילות למגזר הערבי, ספגו קריאות בוז מהעוברים והשבים, שאף כינו את המפכ"ל "רוצח".
בן־גביר מסר לתקשורת בזירת האירוע כי "יש במגזר הערבי מערב פרוע בשנים האחרונות". הוא הוסיף כי הקמת גוף חדש לביטחון פנים, המשמר הלאומי, שאושר בהחלטת ממשלה, היא "צו השעה". לדבריו, תוך כמה חודשים גוף זה יתחיל לפעול.
השר לביטחון לאומי הזכיר את דרישתו להסמיך בחוק את שב"כ לפעול במישור הפלילי נגד האלימות ולהיאבק בתפוצת הנשק הנרחבת בחברה הערבית. "חייבים להכניס את שב"כ, זה הפתרון לטווח המיידי והקצר", אמר בן־גביר. "אני דורש שבישיבת הממשלה הקרובה נעביר הצעת מחליטים ששב"כ ייכנס לטיפול בפשיעה".
אף שגורמים במערכת הביטחון מתנגדים לדרישה הזו, גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף אליה בהתייחסו לאירוע, והצהיר כי יערב את שב"כ בטיפול באלימות בחברה הערבית. "אני מזועזע מהרצח המחריד ליד נצרת. אנו נחושים לעצור את שרשרת הרציחות האלה. נעשה זאת לא רק בתגבור של המשטרה, אלא גם בסיוע שב"כ".

ראש הממשלה, שנפגש השבוע עם חברי כנסת ערבים וסיכם עימם שיעמוד בראש ועדה למאבק בפשיעה במגזר, הוסיף: "קיימתי שורה של ישיבות בנושא הזה עם גורמי הביטחון, השיטור והמשפט, ואני מתכוון להמשיך בשבוע הבא ולהגיע לתוצאה מהירה".
גם נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס למעשי הרצח ביפיע. "הטרור האזרחי מכה בראש ובראשונה בחברה הערבית, אך הוא לא נעצר שם", אמר הרצוג. "כדרכו של טרור, אין לו גבולות. רצח ועוד רצח, נשים וגברים, בכל גיל – וגם היום, במה שנראה ממש כמו טבח ביפיע. אסור לנו לעמוד מנגד. עולמות נחרבים, משפחות שלמות מתרסקות. זה אחד האתגרים הכי מרכזיים של מדינת ישראל".
יושב ראש המחנה הממלכתי ושר הביטחון לשעבר, ח"כ בני גנץ, קרא לפטר את השר בן־גביר. לדבריו, "הגיע הזמן שראש הממשלה יאמץ צעדים מעשיים, 'ייכנס לאירוע', וישים את הנושא בראש סדר העדיפויות. הצעד הראשון צריך להיות פיטורי בן־גביר, שמתעסק במופעי רהב בבתי הכלא ובהדחת קצינים, במקום בצעדים בשטח. הוא לא יכול לטפל באירוע מורכב כזה, וספק אם הוא מעוניין לטפל בו". ראש האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר, ח"כ יאיר לפיד, טען כי בן־גביר הוא "השר הכושל והגרוע ביותר שידעה המשטרה".
זמן קצר לפני הטבח ביפיע אירעה תקרית חמורה גם בכפר־כנא: פעוטה בת שלוש ואביה בן השלושים נפגעו באורח קשה מירי. צוותי מד"א שהוזעקו למקום פינו אותם למרכז הרפואי פוריה בטבריה.

שוטרים שנקראו לזירת האירוע החלו לסרוק את האזור בניסיון לאתר חשודים בביצוע המעשה. גם במקרה זה, ההערכות הן שמדובר בסכסוך בין עבריינים.
בשעות הערב אמש נודע על אירוע חמור נוסף: מכונית שנסעה בכביש 4, סמוך למחלף קאסם, נפגעה מירי. אחד מיושבי הרכב, גבר כבן 30 מהמגזר הערבי, מת במקום; גבר אחר בן 33 נפצע באורח בינוני. כתוצאה מהירי התנגשה מכוניתם ברכב נוסף, ונהגת הרכב השני נפגעה באורח בינוני.