שנתיים אחרי אירועי "שומר החומות", נחשפת מדיניות פרקליטות המדינה בעניין הגשת תביעות נזיקין נגד מי שהורשעו בשל מעורבותם בפרעות. בנתונים שהוצגו בדיון בכנסת, התגלה כי עד כה הוגשו רק 3 תביעות מתוך פוטנציאל של 55 תיקים, נכון לעכשיו.
הדיון, שנערך ביוזמת הח"כים אוהד טל, משה סעדה, מירב בן ארי, ארז מלול ושרן השכל בוועדת חוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן, מגיע בעקבות דו"ח מבקר המדינה משנת 2021 שהעיר על כך שהמדינה אינה ממצה את פוטנציאל התביעה להשבת כספי מדינה וכי היא נמנעת מהגשת תביעות יזומות כלפי מפגעי טרור.
עו"ד אריאל נתן, מרכז תחום אכיפה משולבת בפרקליטות הציג את הנתונים, לפיהם מתוך 1000 תיקי מעצר, הוגשו 250 כתבי אישום, מתוכם זוהו 55 מקרים בהם יש פוטנציאל להגשת תביעות אזרחיות ורק שלוש מתוכן, כאמור, כבר הוגשו. "כולם במעקב, אנחנו ממתינים להכרעות שיפוטיות כדי שנוכל להגיש את התביעות", אמר נתן בדיון. "שלוש המקרים בהם הוגשו תביעות עד כה – ערכם ארבעה וחצי מיליון שקלים, ואני מעריך שהתביעות הנוספות יהיו בעשרות מיליונים", הוסיף נתן.
בנוסף, לאור דרישת יושב הראש, מסר נציג רשות המסים את הנתונים לתביעות מס רכוש ששלמו עבור אירועי שומר החומות, לא כולל נזקי גוף ורכוש ציבורי: עכו – 24 מיליון שקלים, חיפה – 4.1 מיליון, רמלה – 3.6 מיליון, יפו – 14.1 מיליון, באר שבע – 6.1 מיליון וירושלים – 2.5 מיליון.
ח"כ אוהד טל אמר כי ישנן תחושות קשות של התושבים בערים המעורבות והקשיים המשפטיים פוגעים בהם.
לאחרונה התפרסם כי פרקליטות המדינה הגישה שלוש תביעות נזיקין ראשונות נגד מי שהורשעו בביצוע פשעים במהלך אירועי שומר החומות, בגין הנזקים שנגרמו מפשעיהם. כתב התביעה הראשון, על סך כ-4,305,317 ₪, הוגש נגד שבעה נאשמים שגרמו למותו של יגאל יהושוע ז"ל. בהתבסס על כתב האישום, הנתבעים חברו יחדיו במטרה ליידות אבנים לעבר כלי רכב של יהודים וביניהם גם לעבר רכבו של יגאל יהושע המנוח. לאחר שזיהו אותו כיהודי, יידו הנתבעים בעוצמה ומטווח קצר מספר אבנים לעבר רכבו באורח אשר הביא לפגיעה בעוצמה רבה בראשו, ובהמשך הביאה למותו.
כתב התביעה השני, על סך כ- 104,000 ₪, הוגש נגד ארבעה תושבי לוד, שאף נגדם הוגשו כתבי אישום, בגין זריקת בקבוקי תבערה אל עבר בניין מגורים בשכונת חב"ד וגרימה לנזקים משמעותיים מתוך מניע לאומני ואידיאולוגי. עוד עולה מכתב התביעה כי הנתבעים פעלו מתוך מטרה להצית בניין מגורים, לפגוע במתגוררים בו ולהביא להתססה ולהעלאת הלהבות בלוד באותה העת.
כתב התביעה השלישי, בסך כ-386,000 ₪, הוגש כנגד שני תושבי לוד אחרים, נגדם הוגש כתבי אישום הנסב על כך שהכינו בקבוקי תבערה שהושלכו לעבר חניון כלי רכב בעיר. כתוצאה מכך, נגרם נזק בלתי הפיך לשמונה כלי רכב שחנו באותה העת במקום.
עם זאת עו"ד ישי ריבלין, נציג פורום קהלת מיוזמי הדיון שאספו נתונים מרשויות החוק והאכיפה אמר כי רק מס רכוש שנתבע, מבחינת פיצויים, ניתנו 315 מליון שקלים, מתוך שאילתות וחופש מידע שהוגשו לרשות המסים.
עו"ד אהרן גרבר מפרום קהלת טען כי "יש היפוך של היוצרות. התביעות האזרחיות הן כלי נזיקי ויש לי כמה הצעות מעשיות: להתחיל מהנזק ולא מההליכים הפליליים (משטרה, נתיבי ישראל, ביטוח לאומי)- יש להם מידע על איזה נזקים היו ולהתחיל מהתיקים בהם היה נזק גדול. שנית, לפעמים בפרקליטות מתלבטים אם יש מספיק ראיות להרשיע בפלילים. צריך להיות שיח ביניכם כדי לראות האם יש מספיק ראיות לתביעה אזרחית. מאז אירועי שומר החומות יש כמה וכמה אירועים בהם גורמים אזרחיים תבעו אזרחית וניצחו. האם יש מישהו שלומד את התיקים האלה כדי לראות איך אפשר למקסם את יכולת השימוש בכלי הזה".