בלי תכנון מראש, בדרך מירושלים ליישוב פני־קדם בגוש עציון נוסעת לפניי בכביש המפותל מכוניתו המשוריינת של ח"כ שמחה רוטמן. מול ביתו יורדים ממנה שלושה מאבטחים, שאחד מהם ייכנס תכף למשמרת בביתן השמירה המוצב בפתח. המראה החריג של כלי הרכב הממוגן בחניה ואנשי משמר הכנסת באמצע היישוב הפסטורלי משמש תזכורת למה שהתרחש גם כאן בשנה האחרונה, ולא מסיבות ביטחוניות. מערך האבטחה הזה נדרש מתוקף תפקידו של רוטמן, יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט בכנסת, שהפך לפנים של הרפורמה המשפטית.
השבוע הגיעו לבית משפחת רוטמן כמה עשרות שוטרים להערכת מצב, בעקבות המתקפה עליו בארצות הברית ובאוניברסיטת תל־אביב, ואחרי שני ביקורי פתע של מפגיני שמאל ביישוב לפני כמה חודשים. "היה להם קל יותר להגיע אליו בניו-יורק מאשר לבוא לכאן", אומרת חנה רעייתו. "קרה מדי פעם שראיתי מבוגרים חילונים מסתובבים ביישוב ונדרכתי, ובסוף אלה היו מטיילים. אנחנו לא מתרגשים מההפגנות", היא מוסיפה, אבל מודה שהמשפחה המורחבת מוטרדת מעוצמת המחאה ומסגנונה. "להורים של שמחה קשה עם זה, לילדים שלנו לא. בכל מקום שאנחנו הולכים אנחנו חווים בעיקר אהבה וחיבוקים. ברור שלא כולם מפרגנים, אבל אנשים מרגישים צורך לבוא ולהגיד שהם תומכים".
אחת מבנותיהם, איילת חן, מסכימה: היא לא מרגישה את הביקורת, אבל "חברים שלי מצביעים עליי בכל מקום ואומרים תראו, זאת הבת של שמחה רוטמן".
גם חבר הכנסת עצמו אינו מבוהל ממעמדו כאחד היעדים הראשיים, ואולי היעד העיקרי, בקרב קיצוני המפגינים. "יש אירועים שמכל בחינה אובייקטיבית הייתי אמור לפחד בהם, אבל יש לי בעיה – אני לא מפחד גם כשצריך לפחד. אני לא אדם שמפחד, בוודאי לא כאשר אני יודע שאני פועל בשליחות של ציבור אדיר, ומקדם את מה שהבטחתי לו. אבל אני חושב שכל אדם נורמלי שמקיפים את המכונית שלו ודופקים לה על החלונות, או כשהמון צובא עליו ונדרשים כוחות יס"מ כדי לחלץ אותו, היה מפחד. אירוע 'שרה במספרה' הוא עניין שבועי אצלי".
חנה חוששת כי עם חידוש החקיקה יחליטו מתנגדיה להעצים את המחאה. "אני מפחדת שהאלימות תגבר ותהיה פגיעה פיזית", היא מודה. "זה לא רק בגלל האירוע בניו-יורק, אלא גם בגלל מה שהיה באוניברסיטת תל-אביב, והשיח ברשתות החברתיות. נרגעתי כשהצמידו לו את האבטחה, אבל זה מעיד שעלולה להיות פגיעה פיזית. אני חושבת שאנשים מסוגלים לכך. זאת תחושה קשה, אישית וציבורית, שהגענו למצב הזה".
כאשר הותקפנו על ידי מפגינים בניו-יורק, אישה אחת נצמדה אליו ואמרה: 'הלוואי שהחיים שלך יהיו קצרים'. זו אישה מבוגרת, אבל זה השיח. אחרי שהוא הותקף באוניברסיטת תל-אביב, לא הבנתי איך רשויות החוק לא לוקחות יוזמה ומחפשות מראש אנשים שעלולים לפגוע. איך אף אחד לא נעצר?". בעלה מעיד שהוא מעביר למשטרה את האיומים שמגיעים אליו, אבל טוען שדבר לא קורה.
לכתבה המלאה: גם אחרי ההתקפות עליו, שמחה רוטמן עדיין משוכנע שחופש הביטוי גובר – ותומך במחאה