"כבר שלושים שנה אני בעולם הרבנות. מצב חמור ומסוכן כזה לא היה מעולם. ההתנהלות של אגף הכשרות ברבנות הראשית היא שערורייה". את הדברים הקשים הללו אמר השבוע אחד הרבנים הבכירים בארץ, בהמשך למכתב חריף שנשלח באחרונה לרב הראשי לישראל.
הרקע לדברים הוא מה שעובדי הרבנות הראשית מכנים "שיתוק ואווירה של טרור", שנוצרו לדבריהם כתוצאה מפעילותו של מנכ"ל הרבנות הראשית החדש, יהודה כהן. לדברי העובדים, אגף הכשרות מצוי כעת על סף שיתוק.
במכתב החריף ששלח מנהל תחום הפיקוח על חוק איסור הונאה בכשרות ברבנות, הרב רפי יוחאי, לראשון לציון הרב יצחק יוסף, נאמר כי "מסמך זה נכתב כדי להתריע מפני מצב של הידרדרות בכשרות הממלכתית. משיחה עם מנכ"ל הרבנות, מר יהודה כהן, התחוור לי כי האגף בכלל, ויחידת ההונאה בפרט, פועלים לא רק באופן פסול ומיותר לדעתו – אלא אף מזיקים לרב המקומי. את אנשי היחידה לאכיפת חוק איסור הונאה בכשרות כינה כהן 'כנופיית פושעים'".
במכתבו ציין הרב יוחאי כי בחודשים האחרונים שיתק המנכ"ל את פעילותם השוטפת של מפקחי הכשרות, אסר עליהם להשתמש בכלי רכב של המשרד, מנע מהם לפעול בשעות הערב, והחליט לא לחדש את מינויים של ראש אגף הכשרות הארצי, מנהל מחלקת שחיטת חו"ל – האחראית על הרוב המכריע של הבשר הכשר שאזרחי ישראל צורכים – מנהל מחלקת מפעלי בשר ומנהל מחלקת הייבוא. לעת עתה לא מונו ראש אגף כשרות או מנהל שחיטת חו"ל. במקום מנהל מחלקת הייבוא מונה עובד זוטר.
"משיחות עמו מתברר כי לדעתו המקצועית אין צורך בראש אגף כשרות, אשר יתכלל את כלל מחלקות הכשרות ברבנות הראשית", כתב יוחאי. "המנכ"ל מתנגד לכך שאגף הכשרות ימשיך לערוך ביקורות בערים, הואיל ולדעתו אנו מזיקים יותר מאשר מועילים".
במכתב ששלח יושב ראש ועד העובדים לחברי מועצת הרבנות הראשית, הלין ראש הוועד שביקש להיכנס לישיבת מועצת הרבנות כדי למחות על "פגיעתו של המנכ"ל ביכולתם של עובדי הרבנות הראשית, ובפרט עובדי אגף הכשרות, לבצע את תפקידם". אך לדבריו הוא נתקל בעוזרו של הראשון לציון, דודו עמר, "שדחף אותי החוצה בתוקפנות, תוך שהוא קורא כלפיי שלא אכנס, ואף ניסה להדוף אותי החוצה תוך שימוש באלימות וצעקות".

גורם אחר ברבנות מתאר שיתוק מוחלט. "בוקר אחד המנכ"ל פרסם הנחיה האוסרת על עובדי המשרד לערוך פיקוח כשרות לאחר השעה 18:00", אמר למקור ראשון, "תאר לך מצב שהמשטרה מודיעה שהיא לא מבצעת אכיפה אחרי השעה 18:00. שמחה וששון לעבריינים. במשרד שורר שיתוק, כולם פוחדים לדבר, והמנכ"ל משליט אווירת טרור".
מה הסיפור עם הרב רפי יוחאי?
"הרב יוחאי הוא עובד בכיר ומסור במשך יותר משלושים שנה. הוא סגן מנהל מחלקת הכשרות הארצית, ופשוט היחיד שהביע התנגדות למהלכים התמוהים של המנכ"ל, הפריע לו לעשות ככל העולה על רוחו, ובגלל זה שילם מחיר אישי כבד.
"יום אחד הגיעו עובדי התחזוקה, השפילו אותו מול כל העובדים שלו, פירקו לו את המחשב, וזרקו את כל הציוד שלו בחדר נידח בקומה השישית, שבו אין לו כמעט תקשורת עם העובדים. המנכ"ל עצמו נכנס לחדר, וצעק עליו: 'אתה עולה עכשיו למעלה', ומיד לאחר מכן שלח את עובדי המשק לפרק לו את הציוד. ככה נראית נקמה.
"כהן הוא מינוי של השר מטעם ש"ס, ונראה שגורמים מסוימים במפלגה רוצים שליטה מלאה במערכת הכשרות. בדרך לשם אין קווים אדומים. מנהל מחלקת שחיטת חו"ל הוזז מתפקידו, ובמקום לצאת למכרז מסודר כהן מינה מתנדב לנהל את כלל הפיקוח על כשרות הבשר המיובא.
"לפי התקנון, מתנדבים מוגבלים בשעות שהם יכולים לתת. מדובר במשרה קשה ותובענית, שאין שום דרך למלא אותה בשעות התנדבות. זו הפקרות וחוסר אחריות. הראשון לציון, שמתוקף תפקידו אחראי על רמת הכשרות, מגלה אדישות ונמנע מלהתערב".

מה קרה במינויו של מנהל מחלקת הייבוא?
"זו אחת המחלקות הכי חשובות. כהן החליט למנות לתפקיד אדם שלא עמד בתנאי הסף, שאפשר למנות אותו רק בתחבולה. מה עשה כהן? במקום לפרסם מכרז כדין, הוא פרסם מכרז לתקן זמני שאיננו ניהולי. בנציבות שירות המדינה היו אמורים להריח את הסירחון, אבל אישרו את זה. כהן מינה את המקורב לתקן הזמני שאיננו ניהולי, ומיד לאחר מכן כינס את העובדים והודיע להם שהמקורב הוא המנהל שלהם. העובדים מרגישים מרומים לגמרי".
אחד הרבנים ששוחח עמנו הוסיף: "אינני בוחן כליות ולב, אבל מעבר לפגיעה הקשה בעובדים, החשש שלי הוא מפגיעה חמורה באיכות הכשרות של הרבנות הראשית. במצב הנוכחי, עובד הרבנות יכול עקרונית למכור תעודות כשרות נטולות כיסוי – ואין שום רב אחראי שיכול לפקח על זה. לצערנו, היו דברים כאלה בעבר".
הממונה המוצנח, אומר הרב, חתם בתוך יומיים־שלושה על כמאתיים תעודות כשרות. "כשאתה נותן אישור למפעל גבינה אתה לא מכשיר את כל המפעל, אלא כותב תאריכים ומכשיר קווי ייצור מיוחדים למשך זמן תחום. הממונה החדש העניק למפעלים תעודות פתוחות, וכרגע היבואן יכול להביא מהמפעל את כל מה שהמפעל מייצר במשך כל השנה. כל חתימה כזאת היא אסון. באמצעות כל חתימה נכנסים לארץ מכולות שלמות של מוצרים שאין ערבות לכשרותם. אני אומר בצער שלא אוכל מהמוצרים המיובאים שנכנסים כעת לארץ".
מה ההיגיון לפעול ככה?
"אני לא מוצא שום היגיון בזה. הממונה המוצנח, בתפקידו הקודם, אישר לפני כשנתיים לחברת שופרסל לייבא 30 אלף קופסאות שימורים של כרוב ממולא באורז. מבחינת הרבנות מדובר במוצר מורכב, שדורש השגחה מיוחדת גם על הכרוב וגם על האורז – אבל הוא נתן להם אישור אף שלא הייתה לו כל סמכות לתת אישור כזה.
"בדיון בוועדת הייבוא התברר שלא היה משגיח, וכלל לא נעשתה עבודת כשרות. הוא ביקש שיאשרו זאת בדיעבד, כי המוצרים הם 'דבר האבד'. יכול להיות שהוא תמים, אני לא יודע. אני רק יודע שאדם כזה לא יכול לכהן בתפקיד שיהודה כהן מינה אותו אליו.
"מינו אדם נוסף לתפקיד שבמסגרתו הוא אמור להחליף את הרב רפי יוחאי. גם הוא לא עבר מכרז, אותו הסיפור בדיוק. אתה לא יכול לקחת אדם חסר כישורים מתאימים, ולשים אותו בתפקיד רמטכ"ל. נראה שהמגמה בהנהלה הבכירה היא להעיף אנשי מקצוע, ולמנות במקומם אנשים חסרי ניסיון – כאילו הם מנסים במודע להפוך את מערכת הכשרות לברווז צולע. זה לחלוטין לא מובן".
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה:
"יהודה כהן, בוגר הישיבה התיכונית בחיספין ובוגר ישיבת מרכז הרב, הוא בעל עבר מקצועי עשיר בשירות הציבורי. הוא הומלץ על ידי ועדת איתור מקצועית שמונתה על ידי השר מתן כהנא, ונבחר על ידי השר לשירותי דת לאחר כשלוש שנים ללא מנכ"ל קבוע ברבנות הראשית.
"המנכ"ל אינו מנפיק תעודות כשרות, ואין לו הרשאת גישה למחשבים. מדובר בהשמצה חסרת בסיס, הגובלת בדיבה. ההנחיה על פתיחת משרדי הרבנות מרבע לשבע בבוקר ועד שש בערב נועדה לצורך ייעול העבודה, ובמקרים מיוחדים ניתנים אישורים לעבודה מחוץ לשעות.
"כלל המינויים נעשו כדין, ובהתאם לדרישות נציבות שירות המדינה. לאחר למעלה משנתיים וחצי ללא מנכ״ל קבוע, שבהן לא אויש מספר רב של תפקידים, התקיימו חילופי שרים וקודמה רפורמת הכשרות שחוקקה בידי השר כהנא, שאיימה לפרק את הרבנות. משפקע תוקפם של מילויי מקום בתפקידים שבוצעו בידי עובדים ברבנות בתוספת לתפקידם, אשר מונו לפני המנכ״ל יהודה כהן, בחר המנכ״ל לא לפנות לנציבות שירות המדינה בבקשה לאישור המשך מילויי המקום. במקום זאת, הוא פעל להשלמת הסדרת מבנה ארגוני חדש, הכולל תוספת תקנים שאושרו לראשונה בידי נציבות שירות המדינה ומשרד האוצר.
"ה'מתנדב' שהוזכר בכתבה הוא רב שעבד במשך שלושים שנה ברבנות הראשית בכשרות, ואף שימש כעשר שנים כמנהל מחלקת שחיטת חוץ לארץ, עד שיצא לגמלאות. לבקשת המנכ"ל הסכים הרב להתנדב לתפקיד עד להשלמת מינויי הקבע. ראש מחלקת ייבוא חו"ל הינו מומחה ובעל ניסיון רב בכשרות, ששימש בעבר כרב של קהילות אחדות בחוץ לארץ, בטרם עלה לארץ. הוא מוסמך לכהן כרב עיר, מוסמך למתן כשרות בידי מועצת הרבנות הראשית, ואף עבד כמה שנים במחלקת הייבוא של הרבנות הראשית. מאז כניסתו לתפקידו נסגרו פערים והושלמו הבקשות שהמתינו זמן רב ללא מענה".
עוד נמסר מטעם הרבנות כי "יושב ראש ועד העובדים ניסה באלימות ובבריונות לפרוץ ללשכת הרב הראשי, ונחסם בידי יחידת האבטחה. לנוכח התנצלותו והתערבות הרב הראשי, הוחלט שלא להגיש נגדו תלונה במשטרה".
תגובת לשכת הרב יצחק יוסף:
"המינויים המנהלתיים ברבנות הראשית אינם מצויים תחת סמכות הרבנים הראשיים. והם מצויים תחת סמכות מנכ״ל הרבנות הראשית ונציבות שירות המדינה, יש להצר על שרבוב ענייני הלכה לתוך מאבקי קידום של עובדים.
בפן ההלכתי, מונה בישיבת מועצת הרבנות הראשית האחרונה על ידי שני הרבנים הראשיים צוות פיקוח כשרות מנוסה בראשות הרב ישראל ביטון והרב אליהו מלול שניהם בעלי ניסיון עשיר של עשרות שנים בתחום הכשרות ע״מ לעקוב ולפקח מקרוב על שמירת ההנחיות ההלכתיות של מועצת הרבנות הראשית בכל הנוגע לכשרות".