הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, בראשות שירה תלמי, אישרה אתמול (ג') את התוכנית להקמת מתחם שגרירות ארצות הברית בירושלים. התוכנית הוגשה על ידי שגרירות ארה"ב ורשות מקרקעי ישראל, ונערכה על ידי משרד יגאל לוי אדריכלים.
לפני כחמש שנים, ב-14 במאי 2018, עברה שגרירות ארצות הברית בישראל מתל אביב למשכנה החדש ברחוב דוד פלוסר בירושלים. בטקס חנוכת המבנה השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה דאז רובי ריבלין ועשרות דיפלומטים ישראלים ואמריקנים. בהודעת מנהל התכנון לא צוין תאריך תחילת הבנייה למבנה החדש של השגרירות, שממוקם לא רחוק מהמבנה הנוכחי.

המתחם יתפרס על שטח כולל של כ-31 דונם, באזור דרום מזרח העיר, כשרחוב דרך חברון יתחום אותו ממערב, רחוב חנוך אלבק ממזרח ורחוב דניאל ינובסקי מדרום, ובצמוד לקו הכחול המתוכנן של הרכבת הקלה. מדובר בשטח מיוער שריק כיום מבינוי.
התוכנית כוללת מבנה בגובה עשר קומות שיוקם לצד מבנה מגורי סגל בגובה 4 קומות. בסך הכל מוצעים לפרויקט כ-53,000 מ"ר מתוכם כ-1,800 מ"ר המיועדים למגורים.

במנהל התכנון ציינו כי מתחם השגרירות המוצע מהווה מתחם בעל משמעות ציבורית וסמלית ועתיד לרכז סביבו פעילות ציבורית בהיקף גדול, זאת בדומה למתחמי שגרירות ארצות הברית בבירות אחרות בעולם. המתחם ממוקם לאורך דרך חברון, שהיא דרך היסטורית ראשית בעיר ובצמוד לציר הרכבת הקלה אשר עתיד להיות ציר עירוני אינטנסיבי, מעורב שימושים ובעל דפנות פעילות לאורכו.
בנוסף, התוכנית שמה דגש על שיפור את הממשק של המתחם עם הסביבה ולשם כך קבעה הוועדה הוראות מיוחדות להרחבת המדרכות, וזאת על מנת להבטיח הקמת גינות, שבילי הליכה ושבילי אופניים. בנוסף קבעה הוועדה שינויים בבינוי והנמכתו, וזאת על מנת לצמצם את היקף עקירת העצים במתחמים וכן את השפעת גובה הבינוי כלפי הרחובות שמסביב.

מתכנן מחוז ירושלים במנהל התכנון, האדריכל דן קינן, אמר כי "מדובר בתוכנית חשובה, המהווה ציון דרך לעיר, אשר לצד החשיבות הסמלית שלה, צפויה להוות מוקד לפעילות ציבורית, כלכלית ודיפלומטית ענפה, תספק מאות מקומות עבודה חדשים לעיר, וזאת בהסתמך על השירות המצוין של הרכבת הקלה לאורך דרך חברון".