חוות דעת של שב"כ שהוצגה השבוע בכנסת קבעה שחיזוק ההתיישבות היהודית בגליל הוא אינטרס ביטחוני. בדיון בוועדה למיזמים ציבוריים בראשות ח״כ אוהד טל (הציונות הדתית) נידונה הצעת החוק של השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק, שמטרתה לאפשר הגדלה של יישובים מ־400 משפחות ל־1,000 ולהרחיב את האזורים הגיאוגרפיים שאליהם יתפתחו היישובים, וכן להרחיב את השימוש במנגנון ועדות הקבלה – לא רק בנגב ובגליל, אלא גם ביישובי יהודה ושומרון.
את שירות הביטחון הכללי ייצג אדם ששמו לא צוין, ושישב מאחורי פרגוד במהלך הדיון. "הסוגיה נוגעת לביטחון לאומי", אמר. "הרחבת היישובים היא ביסוס ריבונות הנשען על שלושה רכיבים: רציפות טריטוריאלית בין היישובים, מאסה קריטית ביישובים עצמם, ומשילות. רמת ההתיישבות בשטח מביאה איתה יותר כוחות שיטור ואכיפה, השכלה, פיתוח כבישים ועוד".
לשאלות חברי הכנסת אם השירות תומך בסעיפי החוק כפי שהם, ואם יש הבדל בין יהודה ושומרון לאזורים אחרים, השיב הנציג שמדובר בעמדה ביטחונית שאינה מתייחסת לחוק לפרטיו אלא לעיקרון הבסיסי, בייחוד באזור הגליל.
בדיון השתתפו גם יו"ר הפורום לביטחון הגליל אלוף במיל' אייל בן־ראובן, קצין אח"מ של משמר הגבול סנ"צ מאיר גוזלן, קב"ט מרכז המועצות האזוריות אלון ביטון וניצב בדימוס זהר דביר, לשעבר סגן המפכ"ל.
כלל המשתתפים בדיון הביעו תמיכה בהצעת החוק ואמרו שבכוחה להביא אוכלוסייה יהודית צעירה לרבים מהיישובים בנגב ובגליל, ובכך להבטיח את המשך קיומם.
"החוק הזה קריטי לעתיד ההתיישבות היהודית בגליל", אמרה השרה סטרוק. "יזמתי אותו כחברת כנסת מן המניין, והיום אני מקדמת אותו כשרת ההתיישבות. גם אנשי הביטחון שהגיעו לדיון הסבירו את הדברים כפי שאנחנו רואים אותם, ומסכימים עם הצעת החוק. הם הסבירו שאיתנות ההתיישבות הכפרית בגליל מייצרת ביטחון במרחב. תושבים צעירים שיצטרפו ליישובים וירחיבו אותם יכולים להצטרף לכיתות כוננות, ןזו תרומה ביטחונית ניכרת.
"לשם כך היישובים צריכים להיות חזקים, ויש לאפשר לקהילות להקים יישובים בסגנון שלהם – יישוב דתי, חילוני, אקולוגי, יישובים קהילתיים, מרובי תושבים, עם שכבות גיל צעירות, שיחזקו את הנוכחות וישמרו את החיים לטווח הארוך".
ח"כ אהד טל הדגיש כי "התיישבות איתנה, רחבה ובעלת חוסן קהילתי היא המפתח לביטחון באזור ומעבר לו. התחדשות הכוחות הצעירים ביישובים חיונית לגיבוש מערך ביטחוני, שהיישובים המרוחקים נסמכים עליו בשגרה ובחירום. אחיזת היישובים בקרקע, בנגב ובגליל, שומרת על רצף טריטוריאלי שהוא מהותי ליכולת כוחות הביטחון להגן ולפעול. עמדות אלו הוצגו השבוע בדיון על ידי כוחות הביטחון, בחוות דעת של שירות הביטחון הכללי ועל ידי ראשי רשויות ונציגי יישובים מכל הקשת הפוליטית".