בחציו השני של השבוע הבא ייסגר הר הבית ליהודים בשל חג הקורבן המוסלמי, ובמקביל מתברר שקורבן יהודי עדיין נחשב במשטרת הר הבית להתגרות ולעילה למעצר. בשבעה עשר בתמוז בטל קורבן התמיד, כך גורסת המשנה, וכמחאה על כך שהוא עדיין בטל החליטו השבוע, ראש חודש תמוז, שני פעילי תנועת "חוזרים להר" חנוך מנסבך ורפאל סיבוני לשאת עמם טלה אל ההר.
השניים הגיעו עד לשער השבטים בצפון הר הבית – השער שדרכו נכנסו הצנחנים בששת הימים לשטח הר הבית וכיום נכנסים דרכו מוסלמים בלבד – ושם נעצרו בידי המשטרה, שהותירה אותם במעצר גם במהלך הלילה.
דיון בעניין נערך למחרת בפני שופט בית משפט השלום ציון סהראי. המשטרה ביקשה ממנו להאריך את מעצרם של השניים בארבעה ימים נוספים, וככל הנראה התכוונה לבקש להוסיף ולהחזיק במעצר את מנסבך וסיבוני גם אחר כך. אלה הובאו לבית המשפט כשהם אזוקים.
נציגת המשטרה רס"מ אורטל מלכה, טענה בדיון ששני הצעירים מסוכנים לציבור: "מעשי המשיבים, ללא ספק, יכולים להפר את הסדר הציבורי. המשיבים ניסו להכניס גדי (כך במקור, א"ס) לתוך הר הבית. שני המשיבים יודעים שאסור לבצע את מה שניסו לבצע. בגלל שאנו מדברים על אזור מאוד רגיש ופעולה מאוד רגישה, אנו טוענים שקמה עילת מעצר של מסוכנות".

עו"ד נתי רום, בא כוחם של השניים, עקץ את מלכה: "אמרת ששניהם יודעים ומודעים שאסור להביא טלה להר הבית. היות ומרשם של שני המשיבים לא יודע שאסור לבצע את הפעולה שהם עשו, אני לא מכיר חוק במדינת ישראל שאוסר זאת, והמשיבים מכחישים בפניי שהם ידעו שזה אסור – איך את יודעת, על פי אינדיקציה, שהם ידעו על איסור כזה?"
רס"מ מלכה: "אסור ליהודים להיכנס לכל שער (מעשרת שערי ההר. א"ס) חוץ משער המוגרבים".
עו"ד רום: "איפה כתוב בספר החוקים שאסור ליהודים להיכנס בשערים האחרים. חמור מאוד מה שנאמר בפני בית המשפט. אם היה מדובר על ערבים בית המשפט לא היה שותק על כך. האמירות הקשות של חברתי, המצביעות על גזענות נגד העם היהודי, לא היו עוברות בשקט באולם אם היו נאמרות על מגזר אחר במדינה".
רום תהה גם במה התבטאה ההפרעה לשוטר שבה מאשימה אותם המשטרה. מלכה: "בעצם העבירה, שהם הגיעו כפי שציינתי, למקום שמוצבים בו שוטרים. אסור להם להכניס דברים ולהיכנס משם".

השופט סהראי עצמו התערב בנקודת הזמן הזו ושאל אם השניים ניסו להיכנס לשטח ההר בכוח. מלכה הודתה שלא, אך טענה ש"הם כן שאלו למה לא נותנים להם להיכנס". "אני טוענת", הוסיפה, "שהם מודעים לאיסור לקיים את הפולחן במקום הזה ושהם גם מודעים לעניין שמעשה כזה יכול להבעיר לא רק את המדינה אלא גם את העולם. הם יודעים את זה וכולם יודעים את זה".
עו"ד רום: "הצהרת הצהרה שקרית שהחשודים ידעו שאסור להם להביא כבש להר הבית או לעיר העתיקה, כאשר אני מודיע לך שמותר להביא. אין איסור כזה בחוק הישראלי. תביאי אינדיקציה לכך שהמשיבים ידעו שאסור להם להביא כבש לשם ואינדיקציה לכך שאסור (בחוק, א"ס).
"אמרת אמירה קשה מאוד באולם, שאסור לבני הגזע היהודי להיכנס ל(רוב מוחלט של, א"ס) שערי הר הבית, מדובר במשהו שנוגד זכויות יסוד בסיסיות ובעל אופי גזעני. מאיזו נורמה ומאיזה סעיף בחוק את מסיקה את האמירה הזו?"
מלכה: "יהודים מגיעים בשעות ביקור קבועות ובליווי שוטרים להר הבית ונכנסים אך ורק לשער המוגרבים. יהודי שמנסה להיכנס לשער אחר לא נכנס. אם מישהו הצליח להיכנס, הוא ביצע עבירה".
"את כבר עשר שנים במרחב דוד במשטרה, נכון?", הקשה עו"ד רום. "את זוכרת עשרות מקרים של אנשים שנעצרו עם טלה ביד?"
מלכה: "נכון, בעיקר בפסח".
עו"ד רום: "את זוכרת כתב אישום אחד בעניין הגעה עם טלה לעיר העתיקה?"
מלכה לא הצליחה להצביע על מקרה כזה: "אנו עושים רק את שלב החקירה", הצטדקה.

עו"ד רום תקף את בקשת המשטרה להאריך את מעצרם של מנסבך וסיבוני: "מדובר בבקשה שערורייתית כאשר המשטרה יודעת שלא הוגש ולו כתב אישום אחד על הבאת טלה לעיר העתיקה. הטלה הוא בעל מום, פסול להקרבה. מדובר בפעולה סמלית החוסה תחת חופש הביטוי והדת. הדברים שנאמרו כאן, שיש שערים שליהודים לא ניתן לעבור בהם, לא היו עוברים בשקט באף אולם. אני לא מצליח להירגע ממה שנאמר בבית המשפט.
"שלום הציבור לא הופר. חברתי מעידה שהיא כבר עשר שנים במרחב – כתב אישום אחד אין (על הבאת טלה לקורבן, א"ס). מדובר על אמצעי ענישה".
רום דרש את שחרורם המיידי של השניים. השופט סהראי קיבל את בקשתו ודחה בקשה של המשטרה לעיכוב ביצוע השחרור. במילים משפטיות יבשושיות הוא השליך את המשטרה מכל המדרגות: "לא מצאתי כי המעשה המיוחס מצדיק הותרת המשיבים במעצר. לא מצאתי כי קיימת עילת מעצר של מסוכנות או של חשש מפני שיבוש החקירה".
המשטרה מיהרה לערער לבית המשפט המחוזי. כבר למחרת בבוקר התקיים שם דיון בפני השופטת שירלי רנר, שהתמחתה בלשכתו של אהרן ברק ונראה שאינה חשודה כתומכת במאבק היהודי לחופש פולחן בהר.
נציג המשטרה בדיון, סנ"צ אסף הראל, קבל בפני השופטת על שופט השלום סהראי שמסרב פעם אחר פעם ליישר קו עם המשטרה בבקשותיה להארכת מעצרם של פעילי ההר: "בית משפט קמא, ולא בפעם הראשונה, מתייחס להתנהגות שעלולה להפר את שלום הציבור בהר הבית כמו התנהגות שארעה בכיכר ציון או בכל מקום אחר. קובעים שאין מסוכנות ושלא בטוח שהייתה הפרת סדר, ולוקחים את האירוע כאירוע מינורי". הראל ביקש מבית המשפט גם צו חדירה לטלפון של מנסבך, שהוחרם בידי המשטרה.
עו"ד רום התקומם על דברי הראל, בפרט על כך שבערכאה הזו ציין הראל שמעצרם של השניים מתועד במצלמות, וזאת לאחר שבבית משפט השלום טענה המשטרה שאין סרטון מהמקרה. רום גם קבל על טענת המשטרה שלפיה הצעירים הפריעו לשוטרים במילוי תפקידם בעצם הגעתם למקום, וכינה זאת "פרשנות חדשה של משטרת ישראל". "אם אדם מדבר עם שוטר זו לא הפרעה לשוטר. יש פה עניין של אכיפה בררנית".
"לא שמענו שהייתה התפרעות במקום", דחה רום גם את הטענה שהשניים הפרו את הסדר הציבורי, "ולא רק שלא הייתה ודאות קרובה (להפרת סדר אסלאמית כתגובה למעשה, א"ס), אלא בפועל כלל לא הייתה הפרת סדר כלשהי. גם היום, כעבור 24 שעות, לא שמענו שהייתה הפרת סדר. אם אפרסם שאני רוצה להביא קורבן להר הבית אני איעצר?
"הכלל הוא לאפשר חופש ביטוי, חופש דת וחופש תנועה לבני כל הדתות והגזעים, ולא רק לנשות הכותל שלפני יומיים עוררו פרובוקציה ברחבת הכותל. היו שם עימותים ותגרה כתוצאה מכך, וחברי לא בחר לעצור את נשות הכותל, כפי שלא עשה זאת בהפגנות השמאל על הרפורמה המשפטית ובמקרים שחסמו שם כבישים בתלתליות.
"לא ייתכן שחברי יבקש בקשות מעצר כלפי זרמים או גזעים מסוימים, וכלפי אחרים לא – בטח כשיש הפרות סדר בפועל (שבעניינן המשטרה איננה פועלת,א"ס)".
סנ"צ הראל טען שמנסבך וסיבוני בהחלט תכננו להיכנס לשטח ההר: "השניים הגיעו עד השער ורצו להיכנס להר הבית, ואם לא היו נעצרים בידי המשטרה הם היו נכנסים כדי להעצים את הפרובוקציות בהר הבית. זה היה בזמן הפיזור בתפילת הצהריים וזה בהחלט היה יכול לעורר אירוע חריג. זה יצא ברשתות הערביות וברשתות של 'חוזרים להר', שמעודדים מעשים מעין אלה.
"בתקופה כל כך לחוצה, אנו לא רוצים להתעסק בפרובוקציות והתגרויות. כל אירוע מינורי בהר, כגון עיכוב אדם לא נכון ומניעת כניסה של אדם כזה או אחר, מגיע לכל הרמות עד מלך ירדן וראש הממשלה, ולכן דינו של הר הבית אינו כדין אף מקום אחר בארץ".
עו"ד רום: "לגבי מלך ירדן וראש הממשלה, אם לחברי אין מסמך או אינדקציה לומר את הדברים – שלא יטען אותם. מהי משמעות מלך ירדן בתיק הזה?
"מרשיי אומרים בחקירתם שלא התכוונו להיכנס להר. הם לא יכולים לגבור על חמישה שוטרים חסונים שמוכנים לאירועים כאלה ועל גדרות ומחסומים, ובטח ובטח כאשר משטרת ישראל מודה שכאשר אמרו להם ללכת הם הלכו. הם לא ניסו להתנגד".
רום תקף את טענתו של הראל שהמשטרה פועלת כלפי כל הגזעים והדתות בשווה: "שוב מדובר על אי אמירת אמת. אין מגנומטרים בצד המוסלמי, הם נכנסים ללא בידוק (בניגוד לצד היהודי, א"ס), ובפועל מציתים בקת"בים ומכניסים ככל העולה על רוחם".
השופטת רנר ציינה בפסק הדין ש"מחומר החקירה עולה כי קיים חשד סביר למעשה שנועד להפר את הסדר הציבורי במקום בעל פוטנציאל נפיץ", ומציינת ש"ייתכן כי בנסיבות אחרות אפשר היה אולי לקבל החלטה אחרת בכל הנוגע לתנאי השחרור". עם זאת, רנר דחתה את הערעור מכיוון ש"ההחלטה שהתקבלה היא במתחם הסבירות ובנסיבות אלה לא ראיתי מקום להתערב בה".
נראה שאין גיבוי בבית המשפט למדיניות המשטרה, הרואה בהבאת טלה פשע והתגרות במקרה שנושאיו הם יהודים. אם כבר חג קורבן – זועק המסר מפסקי הדין – אז לכולם.