"אני מתנגד להחלטה וחושב שהיא שגויה", אמר היום שר החוץ אלי כהן בשיחה עם כתבים, בנוגע להחלטה האמריקנית להפסיק את שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי עם מוסדות ישראלים השוכנים ביהודה ושומרון. "במקרים דומים בעבר, ממשלת ישראל דאגה לתת שיפוי מלא לגורמים שנפגעים מההחלטות האלו", הוסיף השר כהן.
ברשת ב' פורסמה היום הידיעה כי אנשי מחלקת המדינה האמריקנית עדכנו את ישראל לפני שבועות ספורים, כי לא ישתתפו או יממנו יותר מיזמי מחקר ופיתוח במוסדות אקדמיים ביהודה ושומרון. ההחלטה האמריקנית, משיבה על כנה את המדיניות הישנה שהייתה נהוגה עד לימי ממשל טראמפ ושגריר ארה"ב דאז בארץ, דוד פרידמן. המוסד המדעי העיקרי עבורו ההחלטה משמעותית היא אוניברסיטת אריאל.
באוקטובר 2020, בטקס שהתקיים אז באוניברסיטת אריאל, הודיע השגריר פרידמן על שינוי המדיניות שהטיל עד אז מגבלות על מימון מיזמי מחקר ביו"ש. אוניברסיטת אריאל בירכה אז על המהלך, ומסרה כי הוא פותח עבור מדעניות ולמדעני האוניברסיטה הזדמנויות לחיזוק הקשר המדעי עם עמיתיהם מארה"ב, ע"י הגשת בקשות לתמיכה מקרנות המחקר המשותפות לארה"ב וישראל. ממשל ביידן, החליט לשנות בחזרה את המדיניות, כבר לפני תקופה – אולם ההודעה הרשמית התקבלה בישראל לאחרונה.
שר החוץ כהן התייחס היום גם אל ההודעה החריפה של שגרירות אוקראינה בישראל, ואמר כי השגריר האוקראיני בארץ, ייבגן קורניצ'וק יוזמן לשיחת נזיפה. בעמוד הטוויטר של השגרירות האוקראינית היום, נכתב כי היא "מציינת בצער כי ממשלת ישראל הנוכחית בחרה בנתיב של שיתוף פעולה הדוק עם הפדרציה הרוסית. העדות לכך היא ברצף אירועים שנויים במחלוקת שאירעו מתחילת 2023 יחד עם היעדר כמעט מוחלט של סיוע הומניטרי לאוקראינה. בין אירועים אלו ראוי לציין ביקור של משלחת משרד החוץ לאוקראינה בפברואר ומספר ראיונות שנתן ראש הממשלה לתקשורת הישראלית, כולל הריאיון לג'רוזלם פוסט בשבוע שעבר.
"ממשלת ישראל ניהלה בהצלחה שני סבבים של משא ומתן מדיני בדרגים גבוהים עם משרד החוץ של הפדרציה הרוסית. בנוסף, הושג הסכם הנוגע להקמת נציגות דיפלומטית רוסית נוספת בירושלים. לנציגות זאת הוקצתה קרקע בחינם והיא הוגדרה על ידי משרד החוץ הישראלי כ'הישג מדיני'. בזמן שתושבי אוקראינה, בכללם בני הקהילה היהודית הגדולה שלה, מדממים תחת מתקפת הטילים הרוסיים והמל"טים האיראניים, ההנהגה הישראלית מסתתרת מאחורי דמגוגיה מילולית אודות הניטרליות שלה (שאותה היא כבר לא מסתירה) ויוצרת קשרים עם הפדרציה הרוסית. במציאות, בשטח, ה'ניטרליות' לכאורה של ממשלת ישראל היא עמדה פרו-רוסית מובהקת", נכתב בעמוד הטוויטר של השגרירות האוקראינית בארץ.
השר כהן מסר בתגובה כי "חרף המורכבות מול רוסיה, ישראל התייצבה לצד אוקראינה מתחילת המלחמה ועד היום, תמכה באופן פומבי בשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה ובריבונות שלה, ואף הצביעה בפורומים בינלאומיים על גינויים לרוסיה. ישראל שלחה לאוקראינה סיוע הומניטרי באופן חסר תקדים (בשנת 2022 כ-80 מיליון שקלים, והשנה מיועד תקציב גבוה יותר). מערכת ההתרעה שמתאימה ישראל לאוקראינה תציל חיים של אזרחים אוקראינים במדינה", דברי כהן.