בוועדת הבריאות בראשות חבר הכנסת אוריאל בוסו, נערך היום (ב') דיון בנוכחותו של שר הבריאות משה ארבל, שעסק במדיניות משרד הבריאות בשנה הקרובה. במהלך הדיון עסקו חברי הוועדה בפעילות והתקציב המיועדים למטרות המשרד.
"תקציב המשרד לשנתיים הבאות הוא בשורה גדולה וחשובה לצמצום פערים", אמר השר ארבל, "עם כל הכבוד לרפואה הפרטית, גאוותנו ותפארתנו הן על כך שגם אדם שהפרוטה אינה מצויה בכיסו יקבל את הרפואה הטובה ביותר. מיקוד המאמץ חייב להיות בפריפריה, המקומות הגדולים והחזקים יסתדרו בשלב הזה עם מיקוד מאמץ נמוך יותר. גם את תכנית קיצור התורנויות אנחנו מתחילים בפריפריה, שם יקוצרו התורנויות ל- 19 שעות באותה משכורת, מה שעשוי להוביל מתמחים לבחור להתמחות שם".
"אני רואה חשיבות עצומה בצמצום פערים בין מרכז לפריפריה. מדינת ישראל היא שטח של מחוז בקליפורניה, ולא יכול להיות שיהיו פערים כאלה משמעותיים בשירותים שמדינה נותנת לאזרחיה. ככל שאנחנו כמדינה נשקיע יותר בנהריה ונשקיע יותר בנגב, ככל שנקדם חלוקה הוגנת של משאבים – נאריך חיים של אזרחים. אין שום סיבה שאזרח מחורה, סכנין, קריית שמונה או נהריה יחיה פחות בגלל אזור המגורים שלו, בגלל אזור החיוג שלו או המיקוד שלו בדואר. מערכת הבריאות היא המרחב המרפא. המקום שבו אנו יודעים להניח בצד את המחלוקות הרבות שישנן, ולעבוד יחד כולנו לטובת משימת העל – הצלת חיי אדם".
שר הבריאות פנה לפילנתרופים שתורמים כספים לבתי חולים במרכז הארץ בכלל – ולמחלקות היולדות בפרט – וביקש מהם לתרום דווקא למרכזים הרפואיים באזורי הפריפריה: "זה לשים כסף על קרן הצבי. זה כסף לפח. אין שום סיבה לתרום לבית חולים עבור מחלקת יולדות שמתוקצבות יותר ממה שצריך. הפילנתרופים שתורמים כסף למקומות האלה פשוט שורפים כסף. לא צריך את הכסף הזה – אל תתרמו אותו. כשאתם עושים צדקה וחסד, תעשו אותו איפה שצריך".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר בדיון כי "משאבי משרד הבריאות מוקצים בדיס-פרופורציה לטובת הפריפריה. עדיין יש פערים ואנחנו מתקשים לתת איזון מספק בעיקר בגלל שאין אוכלוסייה חזקה מספיק ביישובים אלה". מנכ"ל המשרד בישר כי בתוך חודש תוצג התקדמות בתחום בריאות הנפש: "הגדלה מסיבית מאוד של המטפלים, טיפולים ממוקדים יותר וקצרים יותר – נקצה לכך מאות מיליוני שקלים".
"השאיפה שלי היא שכל אזרחי המדינה יקבלו שירותי בריאות מלאים ללא קשר למקום מגוריהם. המטרה הסופית היא לחזק את המערכת הציבורית. לנגד עינינו עומדים לא אלה שרכשו ביטוחים פרטיים, אלא מי שאין לו ביטוח נוסף", ציין יו"ר הוועדה, ח"כ אוריאל בוסו וקרא למשרד הבריאות לפעול בדחיפות לקיצור תורים במערכת, לקבוע סדרת תקני איכות לקופות החולים עבור זמני המתנה ולפעול להרחבת הסדרי בחירה של קופות החולים.
"מה-1 בספטמבר נאפשר ליותר בתי חולים לתת שירותים נוספים לבחירת האזרח", השיב בר סימן טוב, "למשל הפריה חוץ גופית, גניקולוגיה, בריאות הנפש וגם טופס 17 שקוף – מטופל יוכל לדעת למי הוא יכול לגשת מבין כל נותני השירות. נקצה כסף לבתי החולים הציבוריים כדי שיעבדו אחר הצהריים".