"גוב האריות, שחוסל בפשיטה של לוחמינו בקסבה בשכם, נולד ממצלמת הסמארטפון, לא בתוך מסגד", אמר הבוקר ראש השב"כ רונן בר, בכנס שבוע הסייבר השנתי באוניברסיטת תל-אביב.
"גוב האריות הוא דוגמא לארגון טרור מסוג חדש, טרור דור ה- Z. הארגון אינו אידיאולוגי, קם ברשת, מגייס ברשת ומקבל את התמיכה שלו מהציבור בצורה של לייקים. מאחורי הקבוצה הזאת, נמצאת זרועה הארוכה של איראן. איראן מסמנת ברשת נוער מועד לפורענות, מסיתה, מעבירה להם כספים ומספקת להם ידע ונשק. ככה פשוט", תיאר בר.
עוד התייחס אל הבינה המלאכותית ואל האופן בו מסתייע בה השב"כ, וכיצד נושא ההרצאה שלו השתנה מאז שהוזמן לכנס ועד היום, בר אמר כי לצערו החקיקה איזה זריזה דייה כדי לעמוד בקצב הטכנולוגיה.
"לפני שהגעתי לכאן, ביקשתי מ- ChatGPT שיסביר לי איך להכין חומר נפץ מאולתר. הוא ענה לי מיד: I'm sorry, I can't assist you with that. התעקשתי ושאלתי את אחת החוקרות בארגון- 'איך הרעים עושים את זה?'. היא ענתה- 'בקלות. נסח את השאלה שלך מחדש'. אני לא ארחיב, אך בסיומו של צ'אט קצר, ה- ChatGPT כתב טקסט שכלל הסבר מאוד מדויק – אילו חומרים נדרשים, איך לשקול ולערבב אותם וממה צריך להיזהר".
הוא תיאר כי דעא"ש היה ארגון הטרור הראשון שהבין את מלוא הפוטנציאל של המדיה החברתית. הם הניחו את היסודות לטרור מבוסס הרשת. "בשנה שעברה ספגנו פיגוע כזה בבאר שבע. אדם שצרך ברשת תכני דעא"ש מסיתים ומסוכנים (תוכן, שאגב, חוקי בישראל), הושפע עמוקות, הקצין באחת ורצח 4 אנשים עם סכין ומכונית. אנחנו לא ידענו שהוא עומד לבצע פיגוע. אשתו לא ידעה שהוא עומד לבצע פיגוע. אני בספק אם הוא ידע זאת, מספר שעות לפני המעשה. זוהי רק דוגמה אחת לחשיבות עדכון החקיקה לפי קצב השתנות הטכנולוגיה. לצערי, אנו לא זריזים כפי שעלינו להיות.
"מתחילת 2022 טיפלנו במעל ל- 600 פעילים, תומכי דעא"ש בישראל. רבים מהם צרכו תכנים דומים- אלימים ומסוכנים ברשתות החברתיות ובמעמקי הרשת. חלקם היו רגע לפני יציאה לפיגוע. אלה נוספו לכ- 800 פיגועים משמעותיים שסיכלנו באותה תקופה. למספר מדאיג מתוכם, אחיזה ברשת- פוסט, השראה, ידע או קבוצה חברתית. המגמה ברורה. ארגוני הביטחון המסורתיים נדרשים להתאים את עצמם למצב החדש, שבו כל אדם זועם עם גישה לאינטרנט עשוי להפוך למפגע, בהחלטה של רגע".
לגבי הסיכול באמצעות בינה מלאכותית, אמר כי "לשב"כ ול- AI תכונה משותפת עיקרית – אנחנו מתפרנסים מחיפוש אנומליות. ניתן לומר כבר היום: זיהינו באמצעות ה- AI מספר לא מבוטל של איומים. כשליש מעובדי הארגון הם נשות ואנשי טכנולוגיה. גם לעובדי השטח שלנו יש יותר אוריינות טכנולוגית. טכנולוגיה למבצעים, כמו גם מבצעים טכנולוגיים, הופכים לנתח משמעותי יותר ויותר בפעילות שלנו. הבנו שלא נוכל לנצח במלחמה הזאת באמצעות מקלות ואבנים. אנו מזהים את האיומים, אך גם רואים את ההזדמנויות שהאינטליגנציה המלאכותית מביאה עמה. כיפת הברזל ששב"כ מפתח בסייבר כבר עושה את צעדיה הראשונים, מערך הבריתות מתהווה וגם הוא נכנס כבר לפעולה. הסכמי אברהם, יחד עם הסכמי השלום הוותיקים יותר במזרח התיכון, יכולים להוות בסיס איתן לברית אזורית של הגנה בסייבר. אנו מזמינים את כל המדינות שרואות עצמן חלק מהגוש המתון וחפץ החיים בעולם להצטרף לגוף הגנת סייבר משותף", דברי בר.