ארגון הבריאות העולמי צפוי להודיע על אחד הממתיקים המלאכותיים הנפוצים בעולם, האספרטיים, כ"גורם אפשרי להיווצרות סרטן בבני אדם". ההכרזה הצפויה מעמידה את תעשיית המזון והרגולטורים במצב לא פשוט וגם מעלה תהיות ושאלות רבות בקרב הציבור.
אספרטיים הוא למעשה תחליף סוכר שהערך הקלורי שלו הוא אפס, ולכן תעשיות המזון והשתייה עושות בו שימוש רב בעיקר במוצרים המשווקים תחת הכותרת "דיאט" שמבטיחה טעם מתוק ללא קלוריות ועלייה במשקל.
"האספרטיים נותן יותר מתיקות מסוכר טבעי", אומרת למקור ראשון ד"ר קרינה גולברג, חוקרת במעבדה לביוטכנולוגיה סביבתית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שחקרה ממתיקים מלאכותיים וגילתה ממצאים מטרידים: "בדקנו איך תחליפי סוכר מלאכותיים כמו סוכרלוז, סכרין, אספרטיים וגם תחליף הסוכר הטבעי סטיביה, יכולים להשפיע על המאזן של הגוף. מצאנו שהם מעכבים באופן משמעותי את תקשורת החיידקים במערכת העיכול. החיידקים יודעים לדבר אחד עם השני, וברגע שאתה משבש את התדרים בתקשורת הזו, אתה יכול לשנות את היחסים ביניהם, דבר אשר עלול להפריע ליציבות של החיידקים במעי".

"מחקרים רבים אחרים הראו שהשינוי במאזנים האלה יכולים להוביל להיווצרות של סרטן. יש הצטברות גדולה של מחקרים שמראים את הרעילות של תחליפי סוכר, בעיקר מלאכותיים, על הגוף שלנו. גם בהקשרי סרטן וגם בהקשרים אחרים. לדוגמא, ההשפעה של תחליפי סוכר מביאה למצב מקדים לסכרת, ואז גם לסכרת עצמה. בגלל כל אותם מחקרים שממשיכים להתפרסם ויוצרים מאגר מידע מאוד גדול בנושא, ארגון הבריאות העולמי החליט להכניס את אספרטיים כחומר מסרטן".
למה ההכרזה נוגעת דווקא לאספרטיים ולא לשאר הממתיקים המלאכותיים?
"הראו שגם סוכרלוז יכול לגרום להיווצרות של סרטן, אבל רוב העדויות שהצטברו הן לגבי האספרטיים, שם השפעות היו מיידיות וגדולות יותר. מה שהטבע ברא זה יותר אמין ממה שהכימאית עשתה במעבדה".
מה יעשו חברות השתייה שנעזרות באספרטיים במוצרים שלהן?
אין לי מושג מה היצרניות הגדולות יעשו. כשחוקקו את הרגולציה על המשקאות המתוקים, אחת הטענות שעלו זה שעל מנת לעקוף את עניין המיסוי אז יוסיפו עוד יותר תחליפי סוכר. לא יודעת אם זה קרה בסוף, אבל זה חלק מאסטרטגיה של היצרנים כדי להימנע מהמדבקות האדומות. הם החליפו את הסוכר הטבעי בתחליף סוכר אבל יש לזה השלכות. אתה מקבל גם אפס קלוריות אבל גם משהו אחר עם סיכון והשפעה גדולה וחמורה יותר".
אז מי ששותה כוס קולה זירו ביום צריך להיות מודאג?
אני לא יכולה לומר דברים כאלה וצריך להיות זהירים כי כל אחד הוא מקרה נפרד. זה תלוי באותו בן אדם – במחלות הרקע שלו, בתגובה שלו, בזמן הצריכה ובנזק המצטבר שיש לו. זה משהו שצריך לבחון בזהירות".