תזכורת לכמה שהעולם הוא כפר גלובלי קטן, קיבלנו כששמענו שילוב של הרכב נגני הג׳אז המוכשרים – ביג ווישס – שליוו את אסתר רדא, עברנו למוזיקה אפריקאית וסיימנו את הערב עם הרכב ממדבר סהרה. החיבור היפה של פסטיבל הג׳אז למוזיאון ישראל מגביר את חווית הפרמפורמנס לאומנות חיה ופועמת.
אסתר רדא שרה על הכנפיים שאיתה הקהל עף, ולאחר מכן ההרכב האפריקאי עם תיפוף על דלעות, לבוש מסורתי בפאטרנים צבעוניים ראשוניים וחזקים. עם שירה אפריקאית מלווה בגיטרה וצלילי מפוחית אינסופיים הרגשנו שאנחנו מתחברים לאמא אדמה ונדמה לרגעים קסומים ואחדים שישבנו כולנו סביב מדורה בכפר למשמע צלילי הנשמה, וכמעט צריך היה להיזהר מהגיצים. חוויה אינטימית של רוך ולב עם הקהל, לרגעים המרוץ של החיים נדם והתמסרנו לחזרתיות האפריקאית והמקצבים הממכרים, והמסחררים. צלילים לא מכאן אבל מוכרים לקצב של הלב.

צילום: יח"צ
ואז עלו החבורה של מדבר סהרה. גברים לבושים בטורבנים מדבריים ג׳לביות מרוקאיות וסניקרס, כל אלו היו התפאורה המושלמת להתחלה של ביצוע מרשים. הקהל שהיה מורכב מאקלקטיקה של בורגנים, צעירים, מבוגרים, הורים, היפסטרים והיפים נדרכו כאחד: "לאן האווירה תלך?" הייתה איזו דממה. הלבוש כבר כאילו השמיע חצי הופעה ואז צלילים דקים רכים ועדינים יצאו מהגיטרות החשמליות, הבס והשירה הערבית.
שמו של ההרכב הוא "ביג וישס", ומדובר בהרכב הבינלאומי המוערך של המוזיקאי אבישי כהן.
האווירה המדברית נכחה שם כשהסולן אמר בהתרגשות שזו הפעם הראשונה שהם בישראל ומודה ממש לכל אחד שהגיע וסיים בתודה רבה. ניכר היה שזה יצא באמת מהלב והקהל הרגיש את זה. הסולן הציע לקהל לעצום עיניים ולהרגיש את רוחות וקצב המדבר ולהתחבר. לרגעים הרגשתי את עצמי באמת במקום אחר ונדמה שהצלילים הללו והשירה שלא הבנתי, הרגישה נכונה ומדויקת והיה בה מימד של רפואה ונחמה, אולי כזאת שמגיעה מרחוק, ממדבר סהרה, בלבוש מסורתי על גגות מוזיאון ישראל.
חשבתי על שפת האומנות המופלאה שהייתה בערב הזה נטולת פוליטיקה ואינטרגות של היום היום, שאין בה צורך בהבנת המילים שהיא יכולה להיות ערבוב של תרבויות אתניות שונות בערב אחד שהחוט המקשר בין כולם הוא צלילים, הרכב של קהל, ונגנים מוכשרים. אסקפיזם מופלא שכזה.
על שש במות ברחבי גן הפסלים של מוזיאון ישראל ובגלריות האמנות יתקיים מפגש מיוחד בין מוזיקה לאמנות, מהשקיעה ועד השעות הקטנות של הלילה. שוטטות מרחיבת לב בעלת ניחוח ואווירה ייחודית לפסטיבל, עם נבחרת מוזיקאים, הרכבים ומופעים מבוקשים ומרתקים מכל רחבי העולם: תאילנד, מרוקו, מדבר הסהרה, בולגריה, איטליה, ארה"ב, ספרד, מאלי, גרמניה, סנגל, צרפת וישראל, במופעי מקור, טרום בכורות, פריצות וחשיפת חומרים חדשים.

בין המשתתפים: החצוצרן האגדי מבית ג'ון זורן Dave Douglas (ארה"ב) עם אלון פרבר ואנסמבל חגיגה,Pomelo Town (תאילנד), Michael Mayo (ארה"ב) בשיתוף פעולה חד פעמי עם הפסנתרן שי מאסטרו, הטריו *Oliphantre (איטליה), *EVA QUARTET (בולגריה),Rafael* Riqueni (ספרד), *Momi Maiga (ספרד/סנגל), Julia Hülsmann Quartet (גרמניה), Tarwa* N-Tiniri (מרוקו), *Boubacar Traoré (מאלי), ומישראל: Monolyt* שי חזן מארח את גילי יאלו ו-Lucille Crew, *אבישי כהן והביג וישס יארחו את אסתר רדא, הצדעה למשוררי דור הביט: "And the beat goes ON" – עוזי רמירז, קרולינה, גלעד מאירי, נועם שוסטר אליאסי, על הביט (- מנשה נוי, עפרי נחמיה, דורית ויסמן, ערן הדס ועוד…
פסטיבל הג'אז. עד 29.6 | מוזיאון ישראל, ירושלים