ההתנגדות של השמאל לבית המשפט העליון במדינה נמצא כעת בשיא של כל הזמנים, על פי סקרים מרובים, שנה לאחר החלטתו ההיסטורית להפסיק את ההגנות הפדרליות על אפשרות להפלות בכל רחבי הארץ. הרוב השמרני של בית המשפט – שישה מתוך תשעה שופטים שמונו על ידי נשיאים רפובליקנים – אמר ביום חמישי שהשיקול של גזע ומוצא אתני בקבלה לאוניברסיטאות אינו חוקתי. ביום שישי קבע בית המשפט העליון האמריקני כי עסקים פרטיים מסוימים יכולים לסרב למתן שירות לזוגות חד מיניים מסיבות דתיות, ולאחר מכן השופטים ביטלו את תוכניתו של הנשיא ג'ו ביידן למתן פטור מהלוואות לטובת שכר לימוד של סטודנטים.
המנהיג הדמוקרטי נראה לעתים קרובות חסר אונים מול הגוף השיפוטי העליון, שעבר ששינויים על ידי קודמו דונלד טראמפ. "זה לא בית משפט רגיל", אמר ביידן לכתבים ביום חמישי כשהוא נרגז. בראיון ל-MSNBC אמר: "מערכת הערכים שלהם שונה, והכבוד שלה למוסדות שונה".
ההחלטות האחרונות של בית המשפט האמריקני מלווה בקריאות לרפורמה מצד השמאל האמריקני, רפורמה שתכלול הגדלת מספר השופטים או הגבלת משך כהונתם. "אנחנו צריכים רפורמה משפטית", אמרה המחוקקת המתקדמת קייטי פורטר. אבל שינוי עמוק שכזה – בהתנגדות של שמרנים – נראה לא סביר, שכן הרפובליקנים שולטים בבית הנבחרים והדמוקרטים זקוקים לתמיכתם של לפחות תשעה רפובליקנים בסנאט כדי להעביר את רוב החקיקה בכל מקרה.

המצוקה של השמאל האמריקני מגיעה לאחר שבית המשפט העליון של ארה"ב גרם ביום שלישי לנשיא ג'ו ביידן כישלון פוליטי משמעותי כאשר פסל את תוכניתו לביטול חובות שכר הלמוד של מיליוני סטודנטים אמריקנים. בית המשפט אמר כי ביידן חרג מסמכויותיו בביטול חובות של יותר מ-400 מיליארד דולר.
בית המשפט הנשלט על ידי השמרנים הצביע בפסק הדין ששה נגד שלושה, ואמר שהנשיא היה צריך לקבל אישור ספציפי מהקונגרס להשיק את התוכנית. נאמר כי ביידן טעה כשהשתמש בחוק משנת 2003, חוק ההקלה בחינוך גבוה לסטודנטים, כדי להצדיק את תוכנית ההקלה על החוב. השופט הראשי ג'ון רוברטס כתב בדעת הרוב. "השאלה כאן היא לא אם צריך לעשות משהו, אלא למי יש את הסמכות לעשות את זה", אמר.
ביידן לא מסכים "בתוקף" עם החלטת בית המשפט העליון ומאוחר יותר "יבהיר שהוא לא סיים להילחם עדיין", אמר מקור בבית הלבן זמן קצר לאחר פסק הדין. כמעט 43 מיליון אמריקאים מחזיקים בהלוואות סטודנטים פדרליות של 1.6 טריליון דולר, ולחלקם לוקח עשרות שנים לשKO TU,O.
ביידן הכריז על התוכנית באוגוסט 2022, ואמר שעד 20,000 דולר ללווה – רק אלה מקבוצות הכנסה נמוכה או בינונית – יסלחו. התוכנית באה על רקע הקפאת תשלומי הלוואות הסטודנטים שהנהיג קודמו דונלד טראמפ במהלך מגיפת הקורונה.
אבל בית המשפט אמר שלביידן אין את הכוח למחוק באופן חד צדדי כל כך הרבה חובות; הכוח הזה מוחזק על ידי הקונגרס, המפקח על הכספים של ארה"ב. "בין הרשויות החשובות ביותר של הקונגרס היא שליטתו בארנק", כתב השופט ניל גורסוץ'. שלושת השופטים הפרוגרסיביים של בית המשפט התנגדו כולם בהחלטה.
בתוך כך, בית המשפט העליון של ארה"ב אסר קבלה לאוניברסיטה על בסיס גזע. בית המשפט העליון של ארה"ב אסר ביום חמישי את השימוש בגזע ובמוצא אתני בקבלה לאוניברסיטאות, מה שהביא מכה קשה לנוהג בן עשרות שנים שהגביר הזדמנויות חינוכיות עבור אפרו-אמריקאים ומיעוטים אחרים. שנה לאחר ביטול הבטחת זכותה של אישה לבצע הפלה, הרוב השמרני של בית המשפט הוכיח שוב את נכונותו לבטל את המדיניות הליברלית שנקבעה בחוק מאז שנות ה-60.
הפסיקה נגד "העדפה מתקנת", שניתנה על ידי בית משפט עוררה קריאות עידוד מצד השמרנים. הנשיא ג'ו ביידן הביע את "אכזבתו הקשה", וביקר את השופטים. "אפליה עדיין קיימת באמריקה", אמרו בבית הלבן. "המכללות שלנו חזקות יותר כשהן מגוונות מבחינה גזעית".
השופטים נצחו ברוב של שישה שמרנים מול שלושה פרוגרסיביים. השופט העליון, ג'ון רוברטס, כתב בדעת הרוב שאף שהאפליה מתקנת הייתה "עם כוונות טובות", היא לא יכולה להימשך לנצח, והיא מסתכמת באפליה בלתי חוקתית נגד אחרים. "יש להתייחס לתלמיד על סמך איכויותיו כאינדיבידואל – לא על בסיס גזע", כתב רוברטס.
בית המשפט אמר כי האוניברסיטאות רשאיות לשקול את הרקע של המבקש בשקלול בקשתם על פני סטודנטים מוכשרים יותר מבחינה אקדמית. אבל ההחלטה בעיקר על סמך האם המבקש לבן, שחור או אחר היא כשלעצמה אפליה גזעית, כתב רוברטס.
"ההיסטוריה החוקתית שלנו לא סובלת את הבחירה הזו", אמר. השופטת סוניה סוטומאיור האשימה את הרוב בכך שהם עיוורי צבעים למציאות של "חברה מופרדת באופן אנדמ. התעלמות מגזע לא תשווה חברה שאינה שוויונית מבחינה גזעית", כתבה.
מדיניות אפליה מתקנת כזו נבעה מתנועת זכויות האזרח בשנות ה-60 במטרה לעזור להתמודד עם מורשת האפליה נגד אפרו-אמריקאים. חלק מהשמרנים טוענים שהמדיניות גברה על הצורך שלה בשל הישגים משמעותיים של אנשים שחורים ומיעוטים אחרים.
קני שו, חבר מועצת המנהלים של סטודנטים לקבלה הוגנת, אמר כי פסק הדין יפחית את הדעות הקדומות כלפי סטודנטים אסייתים-אמריקנים. "הם מפלים את האסיאתים כדי לפנות מקום לאמריקנים שחורים", אמר ל-CNN. "אם אתה אסייתי-אמריקני, היית צריך לצבור 273 נקודות גבוה יותר ב-SAT כדי לקבל את אותו סיכוי להתקבל כמו אדם שחור בהרווארד. האם זה הוגן?" הוא אמר, בהתייחס לבחינה הסטנדרטית באוניברסיטה.
הפסיקה הייתה עוד כישלון גדול לפרוגרסיביים לאחר שבית המשפט ביטל את החלטת "רו נגד ווייד" מ-1973 המבטיחה את זכותה של אישה להפלה. סיום זכויות הפלות המובטחות הפדרלית הוביל כמעט מיד למחצית מ-50 המדינות שאסרו או צמצמו באופן חמור את הנוהג.
נוסף על הפסיקות האלה, בית המשפט העליון של ארה"ב קבע ביום חמישי סטנדרט מחמיר לחברות שדורשות מהעובדים לעבוד בחגים דתיים. זהו פסק פה אחד בעניינו של עובד הדואר לשעבר ג'רלד גרוף, שבקשותיו לא לעבוד בימי ראשון בשל אמונתו הנוצרית לא נענו על ידי שירות הדואר האמריקאי (USPS). גרוף התפטר לאחר שלא עמד בדרישות USPS לעבוד בחלק מימי ראשון ותבע על בסיס זכותו החוקתית לקיים את אמונתו.
במקרים עתידיים, נאמר בפסיקה, אם חברה רוצה להוכיח שאינה יכולה לעמוד בצרכי לוח הזמנים הדתיים של עובד, המעסיק חייב להראות שזה "יגרום לעלויות מוגברות משמעותית" לעסק שלה. עם זאת, הפסיקה לא הייתה ניצחון מוחלט עבור גרוף. בית המשפט העליון החזיר את התיק לבית המשפט לערעורים לדיון חוזר לפי התקן החדש.