השבוע הראשון לעדותו של איש העסקים ארנון מילצ'ן במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הסתיים ביום חמישי (והשבוע השני כבר החל), לאחר חמישה ימים גדושים. בניגוד לשבועות רגילים במשפט זה, שמיעת עדותו של מילצ'ן, הנעשית בזום, חייבה לקיים חמישה דיונים בשבוע, וכך צפוי להיראות גם השבוע הבא. מתכונת העדות מורכבת במיוחד, מכיוון שמילצ'ן מעיד בבריטניה בנוכחות עורכי הדין של הצדדים, בעוד שבית המשפט יושב בישראל ונאלץ לשמוע את העדות דרך המחשב.
המציאות הזו יצרה כמה רגעים משעשעים לאורך השבוע, אך גם הקשתה מאוד על ניהול הדיון בפני השופטים. אלו התקשו לשלוט הן בנציגי התביעה, ובראשם עו"ד ליאת בן־ארי, והן בנציגי ההגנה, בראשות עו"ד עמית חדד, שהתעמתו באולם. באחד הרגעים שבהם חילופי ההאשמות הגיעו לטונים גבוהים במיוחד, נאלצה ראש ההרכב, השופטת רבקה פלדמן־פרידמן, לאיים כי אם האווירה לא תירגע – היא תיאלץ להחזיר את הסנגורים ארצה ולהשלים את שמיעת העדות באופן אחר.
העדות נפתחה בחקירה הראשית, שניהלה התובעת בן־ארי. במהלך החקירה אישר מילצ'ן את מרבית הטענות הכלולות בתיק 1000 ("פרשת המתנות") נגד נתניהו. בין היתר העיד מילצ'ן על קו האספקה של הסיגרים והשמפניות לראש הממשלה ולרעייתו, ואף שיתף את בית המשפט באנקדוטה משונה במקצת: באחד המקרים, סיפר מילצ'ן, "שמנו סוג אחר של שמפניה, אבל גברת נתניהו מיד תפסה את התעלול ואמרה שזה לא הסוג הנכון, אז קנינו אחרות. זה גם קרה כשקנינו לנתניהו סיגר, אבל הוא אמר שזה לא הקוטר הנכון. אז קנינו מה שהוא רוצה".
בדומה לעדות בבית המשפט לפני כמה חודשים של הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן, גם איש העסקים טען כי רכישות השמפניה הוורודה והסיגרים בידי הצוות האישי שלו נועדו בעיקר כדי לספק את צורכי בני הזוג נתניהו.
"היו לנו קודים. לחולצות קראנו גמדים, לסיגרים קראנו עלים, לשמפניות קראנו ורודים", העיד מילצ'ן, וסיפר כי הורה לקליין לספק לבני הזוג נתניהו מה שהם רוצים. מילצ'ן נשאל אם לא הבין שיש באספקת המתנות משהו חריג, והשיב ששאל על כך את נתניהו – וזה השיב שקיבל אישור משפטי, וכי אין בעיה לתת מתנות בין חברים.
מילצ'ן אף העיד על חברותו הקרובה עם נתניהו, אך אישר גם שניסה להיעזר בו בשלושת המקרים המופיעים בכתב האישום: פרשת הוויזה לארצות הברית, הארכת הפטור ממס לתושבים חוזרים, ואישור מיזוג רשת־קשת.
אולם כאשר החקירה הראשית מסתיימת והחקירה הנגדית התחילה, התמונה נעשתה מורכבת יותר. כך למשל, מילצ'ן אישר כי מבחינתו מתן השמפניות והסיגרים נתפס כחלק ממערכת היחסים החברית עם משפחת נתניהו. מילצ'ן אף אישר, לבקשת הסנגור חדד, כי אירח את משפחת נתניהו ביד רחבה גם לפני שנתניהו נבחר לראש הממשלה. מילצ'ן אף העמיד, לבקשת עו"ד חדד, באמות המידה המתאימות את התערבותו של נתניהו בנושא חידוש הוויזה האמריקנית שלו. "בדקתי אם הוא יכול לעזור, והוא אמר לי שיתקשר לשגריר דן שפירו. העזרה היחידה היא להתקשר לשפירו".
מילצ'ן הוסיף והבהיר כי נתניהו לא העניק לו עזרה ממשית בנושא אז, ולמעשה לא היה יכול כלל לסייע בעניין גם כיום. "תאשר לי שאין שום קשר בין סיגרים ושמפניה לבין הוויזה", שאל עו"ד חדד את מילצ'ן, וזה השיב: "זה ברור, אין קשר. למה שמישהו יטען את זה?"
עדות דומה השמיע מילצ'ן אתמול בנוגע לשיחתו עם נתניהו בנושא הארכת הפטור ממס לתושבים חוזרים. בתשובה לשאלתו של חדד אישר מילצ'ן שנתניהו לא היה יכול לעזור לו בעניין גם אם רצה. "הוא לא יכול לעזור, זה לא תלוי בו", סיפר מילצ'ן. חדד המשיך ושאל: "בלפיד?" (תלוי ביאיר לפיד, ששימש אז בתפקיד שר האוצר – ש"פ), ומילצ'ן השיב "כן, כן".
בהמשך טען מילצ'ן שלפיד דווקא תכנן לעזור לו בנושא, אך הדבר נמנע ממנו משום שנתניהו פיטר אותו. טענה זו מנוגדת לעדות שהשמיע לפיד עצמו מעל הדוכן, אשר נתמכת בדברי אנשי המקצוע במשרד, שלפיהם לפיד סירב לקדם את היוזמה.
החקירה הנגדית תימשך גם בשבוע הבא, ובמהלכה ינסה עו"ד חדד להוסיף לכרסם בטענות התביעה. בסיומה ניתן יהיה להעריך טוב יותר מה יעלה בגורלו של תיק 1,000, ומה הסיכוי שנתניהו יורשע במסגרתו.