במשרד להגנת הסביבה נפתח מוקד חירום לדיווח על מפגעים סביבתיים באזורים פלסטיניים שמזהמים את האוויר באופן שפוגע בכלל האוכלוסיות – הישראלית והפלסטינית, בתוך הקו הירוק ומחוץ לו. על פי נתוני המשרד, בהיעדר פתרון מוסדר לפסולת בערים ובכפרים הפלסטיניים, תושביהם שורפים יום-יום מאות טונות פסולת בכ-300 אתרי פסולת פיראטיים. תוצרי שרפות אלו מכילים חומרים המזהמים את האוויר ויוצרים מפגעים חוצי גבולות הפוגעים בבריאותם של כלל התושבים ביהודה ובשומרון ובישובים צמודיי הגדר. בשבועות האחרונים אושרה החלטת ממשלה שקובעת כי על המשרד לטפל במפגעים אלה.
בתוך כך, איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון, בשיתוף מוקד החירום של המשרד להגנת הסביבה, שהוא חלק מהמערך הלאומי לחומרים מסוכנים וחירום של המשרד, יזם רישום של כמות השרפות ומיקומן, זאת נוסף על פעילות מוקד החירום של המשרד להגנת הסביבה. כעת, התווסף אופן תיעוד נוסף על הקיים, כדי לקבל תמונת מצב בהירה וברורה במטרה לבצע מעקב ולקדם את הטיפול במפגע החמור.

בעבר, סיפרו תושבים מראש העין כי הם סובלים מאותן השריפות הערים הפלסטיניות הסמוכות, לדבריהם, בחלק מהשכונות – ילדים אף סובלים מצריבות בעיניים, כאבי ראש וגרון באופן כזה שבשעות אחר הצהריים ילדים כלל אינם יוצאים מהבית וסוגרים את החלונות.
כמו כן, דיווחנו בעבר כי עשרות משאיות עוברות מדי שבוע מישראל לשטחי הרשות לצורך שריפת פסולת באתרים פיראטיים אלה, שבהן מובערת אשפה ישראלית ופלסטינית. בנובמבר האחרון פרסמנו כי ישראל הציעה סכום כסף לרשות הפלסטינית שתסייע לה להקים מתחמי איסוף פסולת תקינים – אך הרשות סירבה.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן אמרה על הקמת המוקד כי "השרפות הפיראטיות ביהודה ושומרון פוגעות באיכות חיי התושבים, ואנו פועלים למיגור התופעה, גם בהתאם להחלטת הממשלה שהעברנו החודש לטיפול במפגעים סביבתיים ובשרפות פסולת ביהודה ושומרון המשפיעות על תושבי האזור ולחיזוק האכיפה הסביבתית. איגוד ערים שומרון והמערך הלאומי לחומרים מסוכנים וחירום של המשרד, משתפים פעולה בשגרה ובחירום, לטובת מענה לאירועים סביבתיים. באחרונה הידקנו את שיתוף הפעולה והחלפת המידע בין הגופים לטובת יצירת תמונת מצב מדויקת יותר אודות מפגעי הריח והשרפות בגזרת יו"ש. פעילות זו מיועדת לשיפור העברת המידע הנמסר לציבור ולמקבלי ההחלטות לטובת שיפור התמודדות עם מפגעים אלו".
רפול אנגל, יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון ומ"מ ראש מועצה אזורית מטה בנימין ברך גם הוא ואמר "מי שאמון בפועל על הסדרת הנושא בשטחי C הוא המנהל האזרחי, אך בשל היעדרו של פתרון קצה לפסולת הפלסטינית וכן בשל היעדר פעילות למנהל האזרחי בשטחי A ו-B, המפגעים רק מחמירים עם השנים. הקמת מתקנים למיון, טיפול והטמנת פסולת לכלל האוכלוסייה אשר יפעלו במסגרת החוק הישראלי, ובהתאם לאמות המידה המחמירות של המשרד להגנת הסביבה, וייפוקחו על ידי המשרד להגנת הסביבה ונציגי האיגוד, תמנע יצירת מפגעים במקור".
גלעד בן ארי, מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון מסר "מדובר בהוספת נדבך נוסף וחשוב בהתמודדות המורכבת עם תופעת השרפות. תקוותנו היא שהצגת תמונת המצב האמיתית תסייע לפתרון הנושא. חובתה של המדינה לקדם פתרון זה ואנו נמשיך ונפעל לשם כך למען בריאות התושבים והשמירה על הסביבה".