ראש חטיבת החדשות של תאגיד השידור הציבורי 'כאן', ברוך שי, מעיד הבוקר (שני) במסגרת משפט נתניהו. שי, שהיה ראש מערכת החדשות באתר וואלה במשך כחצי שנה במהלך שנת 2015, מעיד במסגרת תיק 4000 (פרשת בזק-וואלה). בפתח החקירה הראשית ביקש נציג התביעה, עו"ד אסף עיסוק משי להציג את עצמו, שי ציין כי הוא נשוי ואב לארבעה, "בשש השנים האחרונות ראש מחלקת החדשות של כאן, לפני כן שנתיים עורך המהדורה המרכזית של ערוץ 10, וחצי שנה בוואלה".
שי התבקש להרחיב בנוגע לעבודתו בוואלה, ומול מי עבד, "הייתי בוואלה מפברואר 2015 עד אוגוסט 2015, שימשתי כמנהל מחלקת החדשות. קודמי עזב 2-4 חודשים לפני כן, אבירם אלעד. הייתי אחראי על כל התוכן החדשותי של האתר, העורכים, הכתבים, כל הצד ההפקתי והטכני. כשנכנסתי לאתר הייתי סגן עורך האתר ועורך החדשות. מי שהיה מעלי הוא אבי אלקלעי. הממשק שלי היה גם עם אודי הירש. אודי היה אחראי על החלק הלא חדשותי ואני על החלק החדשותי. לא פעם היינו מתייעצים".
בנודע לאופי העבודה ציין שי, כי "עריכת חדשות באתר אינטרנט דאז, 70-80 אחוז מהחומר מכתיב את עצמו. זה דברים שנעים בתוך עצמם לפי מה שקורה. כל היתר אלו כתבות בלעדיות, פרויקטים, כתבות יזומות".

מי שהיה ממונה על שי הוא אבי אלקלעי. שי ציין כי "את אבי אלקלעי הכרתי עוד מהימים שעבדתי בערוץ 10, הוא הגיע חודש-חודשיים לפני. רוב השיח איתו היה על הסיקור של ראש הממשלה ועניינים רגולטוריים. הקשר עם אילן ישועה לא היה שוטף, פעם בשבוע, אולי פעם בשבועיים. לא הייתה לי שום אינטראקציה עם שאול אלוביץ'. פעם אחת לחצתי לו את היד חוץ מזה לא פגשתי אותו".
את התפתחות ההתערבות בעבודתו מצד הממונים עליו תיאר שי, "אני הצטרפתי לוואלה בתחילת 2015. ככל שהתקרב מועד הבחירות וגם לאחר מכן, בהתחלה זה היה להעביר כותרות לעיון, להעביר כתבות. אחת, זה סוגיות שקשורות לקבוצת בזק, שתיים, סוגיות שקשורות למשפחת נתניהו באופן אישי, שלוש, דברים שקשורים ביריבים של נתניהו ומקרים ספורים שקשורים במדיניות. בהתחלה זה היה להעביר אחרי עריכה, אחר כך לפני עריכה, ובהמשך חומר גלם. ככל שעבר הזמן הבקשות הלכו והתגברו. בשלבים הראשונים העברת החומרים הייתה אחרי עריכה ובהמשך גם לפני. ברוב המקרים לאבי אלקלעי. בהתחלה לצורך אישור, אחר כך לצורך שינוי ולקראת הסוף לפעמים גם גניזה".
לדבריו, "היו ידיעות יזומות שהתבקשנו להעלות, לפעמים התבקשנו להעלות ידיעות שליליות על יריבים פוליטיים. ברוב המקרים זה היה לסנן אבל לפעמים היה מידע יזום שהתבקשנו להעלות. למשל סיפור אחד שהתבקשנו להעלות על עימות שהיה בישיבת ממשלה בין ראש הממשלה לשר השיכון אורי אריאל, ידיעה שבדקנו אותה ולא התבררה כנכונה, אבל התבקשנו כמה פעמים באותו ערב להעלות אותה. בקשות לפרסם יותר תמונות של שרה נתניהו באירועים מסוימים, רוב הבקשות הגיעו מאבי אלקלעי ואם לפעמים סירבתי זה הגיע גם מאילן ישועה".
"לעיתים היו עולות ידיעות שלא היו משקפות את הקו הרצוי או שעוררו תרעומת. אז לפעמים היינו מתבקשים לשנות כותרות. לשנות את הכותרת החיצונית ולאחר מכן גם את הכותרת הפנימית. לפעמים זה היה להוריד ממקום בולט ולהצניע ולפעמים גם להעלים. לרוב היו מבקשים להוריד את הידיעות כמה שיותר מהר מעמודי האתר. זה קרה בהודעות, טלפונים, קריאה למשרד", סיפר שי.

שי הוסיף ותיאר, "זה עורר תחושה לא נעימה, פרקטיקה פסולה שהחלטות עריכתיות עיתונאיות מושפעות מגורמים חיצוניים, זו פרקטיקה פסולה שלא צריכה להיות. זה מעורר אי נוחות. בעקבות אירוע אחד שניים יצאתי לחופשת מחאה. בסופו של דבר עבדתי שם תקופה לא ארוכה וזו הייתה אחת הסיבות שבגללן החלטתי לעזוב. לפעמים גם אני הורדתי ידיעות שלא היו צריכות לרדת. תקשורת, עיתונות, צריכה להתנהל באופן ענייני והגון כאשר האינטרסים שקופים ולמזער עד להעלים אינטרסים שלא קשורים לדבר עצמו. במקרה הזה היו אינטרסים שהשפיעו. כל עובד לא אוהב את התחושה הזו שכל רגע הממונים עליו קוראים לו וגורמים לו לעשות פעולות שהוא לא חושב שהן נכונות. בסוף זה השפיע עלי כך שהתקופה שלי שם לא הייתה ארוכה. הלחץ היה בלתי פוסק. ברגע שנכנס אירוע כזה זה יכול להיות שעה, יום או יומיים, שבהם כל הקשב הניהולי היה מופנה רק לזה".
"זה היה בעיקר אירועים", ציין שי, "הכנסת תמונות וסיקור אירועים של משפחת נתניהו. המקרה הכי בולט הייתה ידיעה שבנו של ראש הממשלה יאיר מעורב בקמפיין הבחירות. זה היה נושא שלא סוקר ולא היה ידוע כל כך. הוכנה הכתבה והיא הייתה אמורה לעלות בשישי בבוקר. אחרי בקשת תגובה ששלחנו לניר חפץ הגיעה פניה מאבי אלקלעי להעביר לו ואז הוא ביקש לא לפרסם את הכתבה והיא לא פורסמה. זה היה תלוי תקופות. בחג שבועות משפחת נתניהו נסעה לצפון והגיעה בקשה בבוקר החג להעלות גלריה של תמונות שלהם. אז החלטנו לפנות לעוד פוליטיקאים ולעשות גלריה של כולם. התדירות של הבקשות הייתה אחד לשבוע. לעיתים היו 2-3 ביום ולפעמים שבוע של שקט. אבל בקשות לשינוי או ליזום לפחות פעם בשבוע. חשוב לי להגיד שמדובר באירועים שהיו לפני 8 שנים, עבודת עורך החדשות מורכבת. לא בטוח שכל אירוע אני זוכר באופן מלא, מצד שני האירועים שאותם תיארתי הותירו בי חותם".
התובע שאל את שי, "עד כמה כל מה שתיארת התרחש גם ביחס לפוליטיקאים אחרים".
"אני זוכר שני מקרים, מקרה אחד על אורי אריאל, היה מקרה נוסף על גלעד ארדן, אם אני זוכר נכון הוא היה אז אחרי עזיבת משרד התקשורת והמתין לקבלת תיק. הוא התראיין בגלי צה"ל ונתן אמירה שראויה לציטוט, ביקשתי להכין ידיעה ולהבליט אותה. אלו היו ימים מתוחים בינו לבין ראש הממשלה. אחרי זמן קצר יצאה הודעת פוש. מיד אחר כך אבי אלקלעי ביקש להסיר את הידיעה. בנוגע לעימות עם אורי אריאל בערב התבקשנו למסגר את הסיפור כך שהוא יוציא את השר אריאל פחות טוב ממה שהוא יצא בבוקר. היה כלי תקשורת שכן בחר לפרסם את זה אבל אנחנו לא חשבנו שזה נכון. היה ערב שלם שבו ניסו למכור לנו הוכחות לזה. באותם ימים היה 'אולפן וואלה'. הריאיון הראשון או השני באותו יום היה של השר אלקין שהיה אז בליכוד ואז הוא העלה את אותה טענה ואנחנו הבאנו את זה כטענה מול טענה", השיב שי.

שי נשאל על השוואה בין מה שקרה בוואלה למה שמקובל. סנגורו של נתניהו עו"ד בעז בן צור התנגד בחריפות בטענה שכל הנושא הזה בכלל לא עלה בחקירה ובעדויות הקודמות. התביעה התנגדה להתנגדות ואחרי כעשר דקות של התדיינות ההתנגדות התקבלה.
עו"ד עיסוק שאל את שי, "האם קרה שסירבת לבקשות של אבי אלקלעי? ככל שסירבת מה היה קורה?".
"היו מקרים שסירבנו", השיב שי, "ואז התחילו לחצים שלא לסרב, שכן להיענות לבקשה. כמנהל המחלקה היו כל מיני דברים שרציתי. אז לא פעם היה דיבור כזה שבוא תבוא לקראתנו ואז נעזור לך בדברים שאתה רוצה. הן ברמה הטקטית והן ברמה האסטרטגית. אבי אלקלעי הסביר לי שבעצם וואלה היא חלק מקבוצת בזק, לאלוביץ' יש לא מעט אינטרסים שקשורים ליחסים עם הרגולטור. הוא צריך שהרגולטור יהיה אתו. אמורה לעבור חקיקה שצריכה לעזור לו. זה היה פעם אחרי סוף שבוע מאוד מתוח אבי לקח אותי לשיחה וזה מה שהוא אמר לי. הייתה עוד פעם שבה לקחו אותי לשיחה והסבירו לי שאתר וואלה הוא חלק מקבוצה ושחקן צריך לשחק כחלק מקבוצה. בהתחלה זה היה אבי אלקלעי ואחר כך מי שאמר לי את זה היה אילן ישועה. הנימוק אף פעם לא היה פוליטי אלא הצורך לעזור לקבוצה, כדי שזה יעזור לנו. רוב השיח היה על אינטרסים כלכליים".
בנוגע למה שידע לפני שנכנס לעבודה אמר שי, "לפני שנכנסתי לעבודה שאלתי על רמת ההתערבות בעבודה העיתונאית. הוצגה לי תמונה שלא דמתה למה שקרה בפועל. ככל שנכנסתי למערכת זה נרמז לי. אני רצתי עד שזה נתקע. ככל שהזמן עבר הבנתי שזה משהו ידוע. זה היה מוכר לאנשי הדסק, לעורכים, זה משהו שהיה מדובר".
בהמשך נשאל שי על אירוע הריאיון של דב גילהר עם נתניהו, "שבוע לפני הבחירות קיבלנו הודעה שראש הממשלה רוצה להתראיין לוואלה. אבי אלקלעי סיפר לי על זה ואמר שדב גילהר יראיין. הריאיון נעשה בבלפור והתנהל לפי הקצב שתכננו. בסיום הריאיון אני מקבל טלפון שהיה פיצוץ. ניר חפץ בא בטענות לאבי. המראיין הוציא מדעתו את נתניהו. אבי מספר לי את זה ואומר לי שיש בעיות עם הריאיון. הם יוצאים משם, סמוך לשם נמצא הבית של אבי ומתחיל משא ומתן. מגיע יום רביעי ואני מבין מאבי שאי אפשר להעלות את הריאיון. בהתחלה זה היה חכה עוד שעה-שעתיים. בהמשך הוא ביקש שאני אדבר עם אילן על זה אבל אני מבין שיש טענות על האופן שבו נשאלו השאלות, האם עמדנו בסיכום או לא עמדנו בסיכום, סיכום שאני בכלל לא ידעתי שקיים. עובר עוד זמן, הריאיון לא עולה ואז אני מדבר עם אבי ואודי ומציע להם להתפטר איתי אם הריאיון לא ישודר. דיברתי עם הסמנכ"ל עדו אשד והוא אמר לי שהנהלת בזק דנה בריאיון.

"למחרת אבי אומר לי שהריאיון יעלה אבל הוא מבקש לערוך אותו. הוא עורך את הריאיון, ואני שואל אותו אם הוא מוריד משהו, והוא אומר שהוא מוריד שאלה אחת ותשובה אחת שקשורה למאיר דגן. זה מגיע בשעת בוקר, הריאיון מוכן אבל הוא עדיין לא עולה לאוויר. זה חמישה ימים לפני הבחירות אבל אז לקראת 18:00 אנחנו מבינים שהוא יתראיין לחדשות 12, ואנחנו מקבלים אישור להעלות את הריאיון בשעה 20:00 ואז הראשוניות והבלעדיות שהייתה אמורה להיות לנו כבר לא קורית. אז השעה הזאת באתר הייתה שעה עם מעט מאוד גולשים והריאיון הוא הכי קרוב ל'עץ נפל ביער'. הוא בעצם עלה בעריכה של מי שהיה אז העורך הראשי ובאיחור של יומיים. אין התייחסות לכל מה שקרה ביומיים האלה והערך העיתונאי שלו נפגע".
התובע שאל את שי "איך תפסת את הדיון בבזק על הריאיון?", וזה השיב "לדעתי זה חמור מאוד שהגורם העסקי מתערב. אני לא הכרתי דבר כזה במקומות עבודה קודמים שבהם עבדתי".
שי תיאר אירוע של חלוקת מלגות לחיילים בודדים בו השתתפה שרה נתניהו, והוא התבקש לשלוח כתב וצלם לאירוע למרות שהוא חשב שזה לא אירוע חשוב, וכן אירוע לזכר חללי צוק איתן, שם הוא נדרש להעלות כתבה נוספת עם תמונה וציטוטים של שרה נתניהו. "אילן ישועה דיבר אתי ואמר לי שזה מגעיל גם אותו, אבל אין מה לעשות צריך לעשות את זה".
אירוע נוסף ששי תיאר נגע לאי העלאה של מגזין סוף השבוע של וואלה, שהשער שלו אמור היה להיות כתבת פרופיל על מני נפתלי. בהתחלה נאמר לו שמדובר בתקלה טכנית, וביום שישי הוא כבר הבין שזה לא העניין. בהמשך עלו כל הכתבות חוץ מזו של מני נפתלי, ולאחר מכן הכתבה עלתה אך הועלמה במהירות.