כמדי קיץ עם פתיחת עונת הרחצה, נחילי מדוזות מציפים את חופי ישראל, והופכים כל בילוי בים לסיכון בצריבה. אלא שהשנה, באופן מפתיע במיוחד, החופים עדיין נקיים כמעט לגמרי. על פי ההערכות חוקרים מאוניברסיטת חיפה, קיימת אפשרות כי מצב זה יישמר לכל אורך הקיץ וכך נחווה עונת רחצה כמעט נטולת מדוזות.
ד"ר דור אדליסט ופרופ' דרור אנג'ל מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, שהקימו את האתר "מדוזות בעם" בו הציבור הרחב מדווח על מפגש עם מדוזות, מספרים על כך שרוב הדיווחים הם על ים נקי. "בשנים קודמות, היינו מקבלים דיווחים כבר מאנשי יאכטות שנמצאים בלב ים, שהמדוזות בדרך אלינו. בינתיים גם הם מספרים שהים נקי ממדוזות", אמר פרופ' אנג'ל, אך סייג: "אנחנו אומרים זאת בזהירות וכמובן שהמציאות עוד יכולה להשתנות, אבל אם מסתכלים על מקרי העבר, זו בהחלט ההערכה הסבירה נכון לרגע זה".
ההערכה המרכזית עליה מסכימים החוקרים לאי הגעת המדוזות היא ששינויי אקלים גרמו לכך שמי הים התחממו בצורה הדרגתית יותר, דבר שהשפיע על תהליך הרבייה של המדוזות. הערכה נוספת שהועלתה היא שהמדוזות נסחפו לאזורים אחרים, אך הערכה זו נשללה משום שלא התקבלו דיווחים על נחילי מדוזות במקומות אחרים.
אז מה בכל זאת קרה? "אנחנו עדיין מעריכים כי תהליך הרבייה של המדוזות אכן התקיים באיחור של שבועיים-שלושה, אולם ייתכן שכשהן כן הבשילו, נכנס לתמונה גורם אחר, למשל בעל חיים שטורף את המדוזות כשהן עדיין קטנות", אמר פרופ' אנג'ל והוסיף כי "ייתכן כמובן שקרו דברים אחרים, שהרי הים הוא מערכת מורכבת וסבוכה".
החוקרים מזכירים כי כבר חווינו מקרים דומים בעשור האחרון, למשל בשנים 2016, 2018 ו-2021. לדבריהם, על פי מה שהתרחש בשנים אלו הם צופים שגם השנה נראה קיץ דומה שבו יגיעו מעט מדוזות לחופי ארצנו. "אין ספק שקיץ ללא מדוזות הוא בשורה מצוינת למתרחצים, אבל אם מישהו חושב שמדובר ב'סוף המדוזות' – אז הוא טועה. מה שקרה השנה לא אומר דבר לגבי אוכלוסיית המדוזות שיושבות בקרקעית הים, כשהן עדיין בשלב הפוליפ. רוב הסיכויים שמושבות הפוליפים עדיין קיימות ומחכות לתנאים המתאימים לבקוע ולשחרר לים מדוזות בוגרות. כך שלפי כל מה שאנחנו יודעים כעת, המדוזות ממש לא הולכות להיעלם. השנה הנוכחית היא רק מכה קלה בכנף עבורן", סיכם פרופ' אנג'ל.