דיון טעון נערך הערב (ב') על חוק צמצום עילת הסבירות בקריאה ראשונה. את החוק עלה להציג ח"כ שמחה רוטמן, יו"ר הוועדה, כשברקע חברי האופוזיציה תקפו את הצעת החוק וצעקו לעבר רוטמן ואנשי הקואליציה.
יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן הציג את החוק במליאת הכנסת, תוך כדי הפרעות וצעקות חוזרות ונשנות של חברי הכנסת. במהלך דבריו סולקו החוצה 5 חברי כנסת מיש עתיד. "עילת הסבירות היא מאוזנת ויותר מאוזנת ממה שהייתי מביא. זו עילה שבמשך הרבה מאוד שנים מדינת ישראל הסתדרה בלעדיה. באותן שנים אפלות עד לפסק דפי זהב בין השנים 1948 ועד 1980 השמש זרחה כל בוקר והשמש תאמינו או לא שקעה כל ערב. מדינת ישראל באותן שנים אפלות שבהן עילת הסבירות לא הייתה בחיינו העשירה ושגשגה והפכה אור לגויים והצליחה בלי עילת הסבירות שומו שמיים".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד תקף את הקואליציה: "אתם שוברים את החוזה איתנו. נשבעתם לעזור לחלש ולשמור על בטחון ישראל והחלטתם לשבור את השבועה. זה חוק שאומר שאפשר למנות שר מורשע, להוציא צווי מעצר לכל מי שמתנגד לממשלה, וחוק שאומר שאפשר לפטר את היועמ"שית ויאפשר לסדר עסקת טיעון לבוס שלכם, על מי אתם עובדים?!" על עילת הסבירות טען כי היא "תיפול בקריאה שנייה ושלישית ואם לא בקריאה שנייה ושלישית היא תיפול בבג"ץ ואם זה לא תיפול בבג"ץ, הממשלה הארורה שלכם תיפול על ידי הבוחרים".
גנץ קרא לראש הממשלה נתניהו לחזור לעצור אתה חקיקה ולחזור לבית הנשיא. "אל תפקיר את מדינת ישראל, אל תפקיר את אזרחי ישראל, אל תפקיר את הביטחון והכלכלה. עצור הכול, זו הקריאה האחרונה לפני התהום. שלח את הצוות שלך לבית הנשיא עכשיו, לדבר שם על הכול ובראייה כוללת וארוכת טווח. זה יהיה מורכב אבל זה יהיה נכון. האחריות עליך – מהתוצאות של התהליך החד צדדי והמופרע הזה ניפגע כולנו".
לפני ההצבעה הוציא ראש הממשלה נתניהו הודעה לתקשורת בה הגן על קידום תיקון עילת הסבירות. "הוא לא קץ הדמוקרטיה, אלא חיזוק הדמוקרטיה לכן רבים מראשי האופוזיציה ושופטים בכירים תמכו בתיקון עילת הסבירות. נשיא בית המשפט לשעבר אשר גוליס אמר כי עילת הסבירות מגבירה את אי הוודאות המשפטית השופטת פרוקצ'ה אמרה שהיא עלולה להביא לפלישת בית המשפט לשטחים שאין הוא אמור לפעול. סבירות סולברג מתקנת את זה".
עוד הוסיף ראש הממשלה: "גם לאחר התיקון, עצמאות בית המשפט בישראל וזכויות האזרח לא ייפגעו. בית המשפט ימשיך לפקח על חוקיות הפעילות והמינויים של הממשלה. הממשלה והשרים לא יוכלו לשקול שיקולים זרים, לפעול בניגוד עניינים, או למנות מינויים לא כשרים. להפך, תחת פיקוח בית המשפט שיימשך, הממשלה תהיה חייבת לפעול בתום לב, בהגינות, במתינות ובשוויון. סבירות סולברג היא לא קץ הדמוקרטיה אלא חיזוק הדמוקרטיה והיא בוודאי לא סיבה לקרוא לסרבנות או לשבש את חייהם של מיליוני אזרחים".
שעה קלה לפני תחילת הדיון ניסו כמה מפגינים להדביק עצמם בכניסה למליאת הכנסת ולמנוע את כניסתם של חברי כנסת מהקואליציה, אך הם סולקו בכוח מהמשכן. במקביל, הודיע קצין הכנסת על חסימת יציע הציבור לכניסת אנשים, בשביל למנוע פרובוקציות, לקול מחאת חברי כנסת מהאופוזיציה.
מאוחר יותר דוברות הכנסת פרסמה כי "נוכח חומרת האירוע חסר התקדים שארע הערב בכניסה למליאה וניסיונו המובהק לפגוע בסדר הציבורי ובהליך הדמוקרטי, שבגינו אף הוגשה תלונה למשטרה מטעם משמר הכנסת – קיים קצין הכנסת, בדיקה שממנה עולה כי חברי הכנסת מירב כהן ונאור שירי הם חברי הכנסת שהזמינו את המתפרעים למשכן. בכנסת מדגישים כי הנושא יטופל גם בוועדת האתיקה מכוח סמכותה על פי החוק".
משמעות החוק היא למנוע מהשופטים לפסול מינויים והחלטות של שרי הממשלה בעילה הסבירות. לפי הנוסח כי "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם". לקראת ההכנה לקריאה השנייה והשלישית, צפוי החוק לעבור ריכוך נוסף כעמדת ראש הממשלה נתניהו, בעוד שר המשפטים וח"כ שמחה רוטמן מבקשים להשאיר את הנוסח כפי שהוא. בין היתר מדובר בהחרגת ההחלטה מראשי ראשויות מקומיות כך שתחול רק על שרי הממשלה.
כבר מחר תתכנס ועדת חוקה, חוק ומשפט כדי להכין את החוק במטרה להעבירו עד סוף כנס הקיץ בעוד שבועיים, במקביל לפעילות מחאה שמארגנים מתנגדי הרפורמה בכל הארץ לאורך שעות היממה, ובשיאם הפגנה נוספת ושיתוק נתב"ג אחר הצהריים, בערב מתכננים מפגן בקפלן.
נשיא המדינה, יצחק הרצוג, אמר הערב: "אפשר להגיע להסכמה. הפתרון היחיד והפשוט ביותר הוא – לשבת ולדבר. אני מברך על הקולות המרובים, גלויים וסמויים, שגברו מאז דבריי אתמול, וקוראים לשוב להידברות בנוגע לסוגיות היסוד שקורעות אותנו, כולל בנוגע לסוגיית הסבירות – שהיא בוודאי בת הסכמה. אין ספק שזו טובתה של המדינה. אין ספק שזו טובתה של החברה הישראלית".