ברקע אישור בקריאה ראשונה לצמצום עילת הסבירות, עולה כי צמצום עילת הסבירות מביא למצב שהחוק לא יחול על ראשי רשויות מקומיות ועל הכנסת אלא רק על הממשלה – כפי שכתוב כיום בנוסח הקיים בחוק. למרות זאת, תהיה לממשלה אפשרויות אחרות להחליט שבהן החוק ירוכך.
משמעות החוק היא למנוע מהשופטים לפסול מינויים והחלטות של שרי הממשלה בעילה הסבירות. לפי הנוסח: "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם".
במהלך דיון בוועדת חוקה, יו"ר הוועדה שמחה רוטמן הגיב להצעות הריכוך ואמר כי הוא "לא מצליח להתמודד עם כמויות הפייק. למען הסר ספק, זה אפילו מצחיק אותי, עילת הסבירות לא חלה על חקיקת בכנסת ולכן אי אפשר להוציא את זה מהחקיקה בכנסת. זה מצטרף לספין שאני צריך להוציא את ראשי הערים מהנוסח, ולוחצים עלי, חיפשתי את ראשי הערים מהחוק להוציא אותם, הם לא נמצאים בנוסח".
בהמשך התייחס רוטמן למונח "נבחרי ציבור" שמופיע בנוסח, והסביר מדוע עילת הסבירות לא חול על ראשי רשויות המקומיות. "במילים 'כפי שייקבע בחוק', מבינים שאם בעתיד תחליט הכנסת לכלול בחקיקה נבחרי ציבור אחרים שלא נמצאים בחוק היסוד, בנוסף לממשלה, היא תוכל לעשות זאת בתיקון חוק רגיל ולא בחוק יסוד". יועמ"ש הוועדה הסכים ואמר כי "היו"ר מדייק".
יש לציין כי לקואליציה כן קיימת שורת תיקונים שהיא יכולה לתקן בנוסח, כך שירוכך. למשל, להחליט כי עילת הסבירות לא תחול רק על החלטות שמתקבלות במליאת הממשלה בהרכב של השרים, ולא בהחלטה יחידה של שר מסוים. בנוסף, תתאפשר הסבירות רק במקרה של מדיניות כללית ולא מינוי פרטני. או בהצעה אחרת שתאפשר להחזיר את זה לעילת הסבירות לנוסח שהיה מקובל לפני שהשופט העליון לשעבר אהרון ברק החליט להרחיב אותה.