המרחק בין ישראל לאזרבייג׳ן תהומי בכל הקשור לביטחון, תרבות ואידיאולוגיה, אולם מערכת היחסים בין ישראל לאזרבייג׳ן איננה חדשה, ורק מקבלת עוד תוקף רשמי. במשך שנים התקיימו יחסים שקטים בין שתי המדינות, עד שבבאקו ראו את הריצה של איראן לאיסלאם הקיצוני, והבינו שגבול עם מדינה לא יציבה, שחזונה הוא להתרחק מהמערב ולהפוך את האזור למבודד, מחייב התנהלות שונה. במשך שנים התקיימו שיתופי פעולה אסטרטגיים בין ישראל לאזרבייג'ן, ועל פי דיווחים רבים ישראל סיפקה תוצרת של התעשיות הביטחוניות – כמו כלי טייס מאוישים מרחוק, תותחים, טנקים וציוד צבאי רב לצבא היבשה האזרי.
Video: צילום: נועם אמיר
בעבר התקיימו ביקורים רשמיים הדדיים, ביניהם בולט ביקורו של רמטכ"ל צבא אזרבייג'ן, נג'מדין סדיגוב, בישראל באוקטובר 2018, אשר נפגש עם הרמטכ"ל גדי איזנקוט ועם קצינים בכירים בצה"ל. בשנה האחרונה פתחה ישראל שגרירות במדינה השוכנת בלב הקווקז, והתקיימו בה ביקורים חגיגיים של שר החוץ אלי כהן ושל נשיא המדינה יצחק הרצוג. הערב (ד') ינחת בבאקו בירת אזרבייג'ן שר הביטחון יואב גלנט, והוא צפוי להיפגש עם נשיא אזרבייג׳ן אילהם אלייב, שר ההגנה הגנרל זקיר חסנוב, מפקד משמר הגבולות הלאומי הגנרל אלצ׳ין גולייב ובכירים נוספים במערכת הביטחון האזרית. עם נחיתתו גלנט צפוי להתקבל במשמר כבוד במטה משרד ההגנה בבאקו, במהלכו ינוגן ההמנון הלאומי – "התקווה".

מטרת ביקורו של גלנט באזרבייג'ן היא חיזוק היחסים האסטרטגיים בין המדינות, הידוק שיתופי הפעולה המדיניים והרחבת הקשרים הביטחוניים – טכנולוגיים בין שתי המדינות, כאשר במוקד הביקור ובפגישותיו צפוי שר הביטחון לדון עם עמיתיו על הדרכים לחיזוק היציבות האזורית, עם מבט עומק לשכנה שמאוד מעסיקה את ישראל וצה״ל.
ביקורו של השר גלנט מגיע ברקע התהדקות היחסים בין המדינות, ששיאם בפתיחת שגרירות אזרבייג׳ן בישראל בחודש מרץ השנה. לביקור יתלוו בכירים במערכת הביטחון.