שיח סוער בשנים האחרונות עוסק בשאלה אם צה"ל מוכן לתמרון קרקעי ומהי רמת הכשירות של צבא היבשה. בעוד חיל האוויר ממתין להגעתם של 50 מטוסי קרב חדשים, שני מטוסי תדלוק ענקיים ומסוקי קרב שאמורים להחליף את מסוקי הסער הישנים, נראה כאילו מצבא היבשה לא מגיעות בשורות גדולות. בפועל התמונה שונה, אם כי רחוקה מלהיות מושלמת. חיל השריון הסדיר עבר כולו לטנקי מרכבה סימן 4, מערכת ההגנה "מעיל רוח" הותקנה בכל הכלים המתמרנים, הרובים הפכו לאוטונומיים, לכל קצין מתמרן יש רחפן, והצוללת יודעת לדבר עם הטייס בשיחת ועידה, יחד עם מפקד חטיבה 300 בגזרה המערבית של גבול הצפון. כולם יחד יודעים להנחית פצצה מדויקת בעומק לבנון, מטרים בודדים מכוח מתמרן מיוחד ובלי לסכן את חיי הלוחמים. צה"ל העמיס על מטוסים את טובי לוחמי החי"ר לתרגיל ענק בקפריסין ולא מזמן סיימו בצה"ל תרגיל דרמטי במתאר רב־זירתי, שמדמה לא רק מלחמה בלבנון אלא את תרחיש יום הדין.
מי שעומד בשנים האחרונות מאחורי כתיבת תורת הלחימה וההכשרה של הלוחמים הוא אלוף מוטי ברוך, מפקד פיקוד ההכשרות והאימונים בזרוע היבשה ומפקד הגיס המטכ"לי. בראיון פרישה למקור ראשון הוא עונה על כל שאלות המוכנות של זרוע היבשה, ומבהיר: "הייתי יכול לקבל יותר, אבל צה"ל יודע לחלק את עוגת התקציב ומכין את זרוע היבשה למלחמה".
אז הטענה שאין השקעה מספיקה בצבא היבשה היא לא נכונה?
"תראה, אתה לא קם בבוקר והתשתיות מוכנות לך. היינו צריכים לפתח, לבנות ולהרחיב אותן כדי שכמה שיותר יחידות יוכלו להתאמן וכמה שיותר מהר. השקענו בזה הרבה מאוד משאבים וזמן, וגם התפתחנו עם הזמן. למשל, מחליפי בתפקיד אלוף דוד זיני יזם בזמנו רעיון מופלא של 'לש"ביות עץ' – שיטה להקמת מתחמי אימון ללחימה בשטח בנוי באופן מודולרי, מהיר וזול. השיטה מאפשרת אימונים נרחבים בירי. כל צה"ל מתאמן על זה היום".
אבל בסוף, ההתעצמות של צה"ל ממוקדת במטוסים, הגנה אווירית וחימושים.
"להגיד לך שאי אפשר להשקיע עוד ביבשה? ודאי שאפשר, אבל במשאבים הקיימים צריך לקבל החלטות שמכתיבות את הכול. ובניגוד לעבר, אני אומר לך שצבא היבשה כשיר למלחמה. ברור שהייתי רוצה לראות עוד השקעה בתחום המילואים. עדיין יש שריון במילואים שלא מבוסס על מרכבה סימן 4. אז את היחידות האלה לא מכוונים לתמרון עומק אלא יותר להגנה. ניהול ההכשרות הוא גם תוצאה של מה שיש. ברור לך שלוחם חוד שייכנס לעומק לבנון מקבל הכשרות שלוחם אחר לא מקבל. הייתי רוצה שכולם יקבלו את אותה הכשרה אבל זה בלתי אפשרי. לא כל הלוחמים יכולים לבצע את אותה משימה".
אלוף מוטי ברוך מסרב לקבל את הטענה שצה"ל בנוי כעת בעיקר על חיל האוויר. "בכל מה שקשור לזירה הצפונית אין דרך לפעול בלי תמרון, ותמרון לא עושים רק עם חיל האוויר. ברור שצבא היבשה יהיה שם בכשירות שיא. בלי צבא היבשה אי אפשר להגיע להישגים בלבנון, ולמנוע מהאויב הצלחות התקפיות".
אם מחר נפתחת חזית בצפון, אנחנו יודעים לעבור היטב משגרה לחירום?
"ברור. בלי לתת מספרים של חטיבות, בכל זמן נתון יש כוחות שהתרחיש שלהם הוא מעבר מיידי ללחימה. המפקדים מבינים היטב את האתגר. כל מי שנמצאים היום בהכשרות – לוחמים, חניכים בקורסי מפקדים וקצינים – מאומנים לפני הכול לתת מענה לחירום".