היה מעניין לראות מקרוב את החיבור בין שר הביטחון יואב גלנט לבין מקבילו באזרבייג'ן, זקיר חסנוב. בסיום המפגש הגלוי בין השניים איחל בהצלחה גלנט לשר ההגנה לעשר השנים הבאות, וזה ענה לו "חשבתי שאתה חבר שלי למה אתה מאחל לי כל כך הרבה עבודה". כבר לא מעט שנים קיימים בין המדינות יחסים ושיתופי פעולה עלומים בעיקר בתחום הביטחון.
ישראל כבר חתמה על עסקה עם התעשייה האווירית עבור בניית שני לווייני תצפית, חברה ישראלית נוספת תבנה מתקן התפלת מים על הים הכספי ויש עוד חברות ישראליות שנכנסות לכאן בתחום החקלאות. יש חברה ישראלית שמתכוונת לבנות מסוף לשעת חירום וכמובן סייבר ואבטחת מתקנים. בשנים הקרובות ישראל תספק למדינה לא מעט מוצרים כחול לבן ושווי העסקאות מוערך בכמה מאות מליוני דולרים.
ציר איראן – אזרבייגן הוא הכשלון האירני הגדול ביותר. איראן ניסתה להפוך את המדינה השיעית הקטנה הזו לשלוחה שלה ומה שקרה זה ההפך. נבנה כאן מודל חילוני ששואף ליחסים עם המערב וישראל איתה. אז'רבייגן הפכה לדוגמה הטובה ביותר באזור למה היה יכול לקרות אם איראן לא הייתה נופלת לקיצונים המוסלמים.

אזרבייג'ן הפכה למעין מדינה אזורית שתוקעת אצבע בעין לשכנתה הקיצונית איראן. וחוץ ממנה המדינה גובלת בגבולות עם רוסיה וארמניה. לאזרים יש שתי מדינות שהם חברות טובות: הטובה ביותר היא טורקיה ואחריה ישראל. היחסים בין המדינות מבוססים על שלושה דברים: קשר היסטורי ורגשי כי זו מדינה מוסלמית עם הכי הרבה יהודים בעולם ואין בה אנטישמיות. יש פה ממש עיירה יהודית, ובה 3000 יהודים. שמה המקורי היה "העיירה היהודית" אבל עם כניסת הקומוניסטים הפכו את שמה ל"עיירה האדומה".
הקהילה היהודית כאן מאוד מזכירה את הבוכרים. הם יחסית מנותקים מהעולם היהודי כשהנישואים הם בתוך הקהילה ובשאר אזרבייג'ן יש הרבה מאוד נישואי תערובת.
אחד הגיבורים הבולטים של היהודים במדינה הוא אלברט אגרונוב ז"ל, יהודי שנפל בשנות ה-90 כלוחם בשריון ונלחם אחרון בחזית. בשנת 92 הוא נפל בקרב מול הארמנים ונחשב כאן לגיבור בסדר גודל של אביגדור קהלני בישראל. בני משפחתו עלו לארץ ומתגוררים בעיר עכו וכאן באזרבייג'ן יש כיכר ופסל לזכרו. במהלך הביקור הניח שר הביטחון זר על קברו יחד עם נשיא אזרבייג'ן.
עד לפני שנה היחסים בין המדינות היו רחוקים מאור הזרקורים. אחרי חתימה על הסכמי אברהם לא עבר הרבה זמן ולראשונה פתחה אזרביג'ן שגרירות בישראל. האזרים חששו שמערכת היחסים הפומבית עם ישראל תבלוט והם יאבדו כח בינלאומי בעיקר בעולם הערבי ושימוש בקלף הזה שהם לא מספיק מוסלמים.
מאז אירוע עם ספינת המרמרה הטורקית אזרבייג'ן הרחיקה עצמה מאיתנו בגלל הברית שלה עם מדינתו של ארדואן והחשש הגדול שלהם שטרור מצד איראן יכנס למדינתם. מאז הרבה דברים השתנו ורוב הסיבות הללו התפוגגו. אחרי הניצחון במלחמה על ארניה, שלפי פרסומים זרים ישראל סייעה להם רבות בתחום הביטחוני, הם זכו ללגיטימציה בעולם הערבי. הסכמי אברהם הביאו לנרמול יחסים גלויים של מדינות עם ישראל לצד היחסים המתחממים בין ישראל לטורקיה. כל זה הביא לחיזוק יחסים עם ישראל עד כדי כך שההכרה הרשמית בישראל הפכה לשאלה לגיטימית וכך נפתחה השגרירות, החלו שורה של ביקורים הדדיים, והשבוע לראשונה בהיסטוריה, קציני צה"ל על מדים נראו על אדמת אזרבייג'ן.
היום 40 אחוז מהנפט שמגיע לישראל מסופק מאזרבייג’ן ומה שנשאר לעשות זה לבנות את הציר האזרחי. שר הביטחון יואב גלנט הגיע כדי לפתוח את הדלת הרשמית לעוד כמה צרכים.