שר הפנים והבריאות משה ארבל (ש"ס) דורש היום (ה') לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני, לאחר שנודע לו כי הפרקליטות מסרבת לערער על ההחלטה לא לגרש משפחת מחבל שרצח ארבעה חיילי צה"ל.
בפיגוע הרצחני, בטיילת ארמון הנציב בירושלים באוגוסט 2017, נדרסו למוות 4 צוערים בקורס קצינים – שיר חג'אג', יעל יקותיאל, שירה צור וארז אורבך הי"ד. בנוסף אליהם נפצעו 18 אנשים נוספים. המחבל, פאדי קונבר, חוסל במהלך הפיגוע.
בשש השנים שחלפו פועל משרד הפנים למנוע מבני משפחת המחבל לקבל רישיונות שהייה בישראל והיתרי שהיה כחלק מהליכי איחוד משפחות. החלטה זו, של השר דאז אריה דרעי, התבססה על חוות דעת של גורמי ביטחון לפיה אותם קרובי משפחה חשודים בזיקה לפעולות טרור.
בהחלטה לדחות את בקשותיהם של בני משפחת המחבל, ניסה שר הפנים ליצור הרתעה בקרב מחבלים ששוקלים לבצע פיגועים בעתיד. בדומה לסנקציה של הריסת בתים, מדובר בגורם מרתיע, וניתן לשער שמחבל שיודע שבני משפחתו עתידים להיפגע ממעשיו ישקול שוב האם כדאי לו לבצע פיגוע.
קרובי משפחתו של המחבל הגישו ערר על ההחלטה והנושא נדון בערכאות השונות מספר פעמים, כשבכל פעם נקבע כי יש לבטל את החלטת השר מנימוקים שונים. בהחלטה שניתנה באפריל האחרון על ידי השופטת תמר בר-אשר בבית המשפט המחוזי בירושלים, בפעם הרביעים שבו הנושא נדון, נקבע כי שר הפנים אינו מוסמך לשקול שיקולי הרתעה כלליים וכי סמכותו לדחות בקשות לאיחוד משפחות מטעמים ביטחוניים, מוגבלת רק למקרים שבהם ניתנה חוות דעת של גורמים ביטחוניים לפיה נשקפת סכנה ביטחונית מהמבקש עצמו או מקרוב משפחה מדרגה ראשונה של המבקש. השופטת בר-אשר קבעה שמכיוון שלא הוגשה חוות דעת ביטחונית פרטנית במקרה דנן, יש לקבל את עמדת בני משפחת המחבל ולדחות את עמדת משרד הפנים.

המועד האחרון להגשת בקשת רשות ערעור הוא בעוד 3 ימים, ב 16.7.23. היום הודיעה הפרקליטות כי אין בכוונתה לבקש בקשת רשות ערעור על ההחלטה. בתגובה שיגר שר הפנים ארבל שני מכתבים למזכיר הממשלה, בהם דרש כינוס מיידי של הקבינט כדי לקיים דיון במשמעויות הביטחוניות של קיום הרתעה נגד קרובי משפחה של מחבלים, על מנת להורות לפרקליטות לערער על ההחלטה במחוזי בפרק הזמן הקצר שנותר.
במכתבו מציין השר ארבל כי הוא דורש לקיים את הדיון בקבינט על אף חוות דעתו של היועץ המשפטי של המל"ל, אשר הביע את דעתו לפיה אין לקבינט סמכות לדון בסוגיה וכי אינו סבור שיש לערער על ההחלטה בנסיבות הענין. "מדינת ישראל מתמודדת יום-יום עם אתגרים ביטחוניים בכל המישורים ומנסה ליצור הרתעה אפקטיבית שתמנע ביצוע פיגועים. ג'אבל מוכאבר, הכפר ממנו הגיע המחבל ובני משפחתו, הוציא מתוכו עשרות מחבלים. לא ייתכן שזכויות האדם של קרובי משפחתם של מחבלים יהיו בעדיפות על פני הפעלת הרתעה שעשויה לחסוך לנו מחיר כבד בחיי אדם", כתב ארבל.
ממשפחתה של שיר חג'אג' ז"ל נמסר: "לתדהמתנו נודע לנו היום שהפרקליטות והיועץ של ראש המל"ל אינם מוכנים להגיש ערר על החלטת בית המשפט המחוזי. אנחנו שאיבדנו את שיר שלנו, את היקר לנו מכל, יודעים שביטול היתרי השהיה למשפחות מחבלים שלפי השב״כ תמכו בפיגוע, הוא פגיעה חמורה בחלק החשוב בהרתעת המחבל הבא ומניעת פיגועים נוספים ומשפחות שכולות נוספות. איננו מצליחים להבין את הרפיסות והאי רצון של המערכת להגן על אזרחי ישראל מפיגועים. בעקבות ההחלטות הללו לא פלא שאזרחי ישראל נרצחים פה על בסיס יום יומי,פשוט אין הרתעה וגם לא תהיה״.
מפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור נמסר: "אנו דורשים את כינוס הקבינט כבר היום לשינוי ההחלטה. הרחקת משפחות מחבלים היא נדבך הכרחי בהרתעת מחבלים, ואיבוד כלי אפקטיבי זה משמעו פגיעה בהרתעת המחבל הבא".