משרדי החינוך והאוצר מתקוטטים עם ארגון המורים כבר חודשים, וכמעט מדי שבוע מוציא יו"ר הארגון הוותיק רן ארז מכתב למורים התוקף את משרדי הממשלה. עם היציאה לחופש הגדול הבהיר ארז שלא הושגה שום הסכמה בין הצדדים, ואם לא תהיה התקדמות יימשכו העיצומים במהלך הקיץ כולו. בין השאר הארגון יסרב להשתתף במפגשי הכנה לשנת הלימודים, יאסור על יציאת מורים למסעות בפולין, וייערך לשביתה מלאה מיד עם פתיחת שנת הלימודים.
ביום רביעי בשבוע שעבר החליטה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת ורדה וירט־לבנה, לדחות את בקשת משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי להוציא צו מניעה נגד מהלכי הארגון. "באי כוח הצדדים ידווחו על התקדמות המשא ומתן עד ל־30 ביולי. לאחר קבלת ההודעה ייקבע המשך ההליכים", הודיעה וירט־לבנה. לפי ניסיון העבר, יש להעריך כי לקראת סוף חודש אוגוסט תדירות הפגישות תגבר והצעות הצדדים יתקרבו יותר.
לפני כשבועיים האשים ארז את משרד החינוך שהוא פונה ללימוד מקוון במקום להשיג יותר מורים טובים למערכת החינוך. המשרד הודיע בתחילת הקיץ שבשנה הבאה יושק "בית הספר הווירטואלי", לתלמידי כיתות ז' עד י"ב, שיתמקד במקצועות מבוקשים ובהם מתמטיקה, אנגלית ופיזיקה.
המשרד "מחפש את המטבע מתחת לפנס", טען ארז, "וכולם צריכים להיות מודאגים מכך. בייחוד הורי התלמידים, שבסופו של דבר יצטרכו לשלם כספים רבים לשיעורים פרטיים ולהתמודד עם בעיות קשות, רגשיות, חברתיות ואף נפשיות של ילדיהם".
לדברי ארז, "אין מנוס מהפיכת מקצוע ההוראה לאטרקטיבי, על ידי תגמול מורים בחינוך העל־יסודי בדרך ראויה, תוך שיפור תנאי עבודתם והפחתת מספר התלמידים בכיתות. אין פתרון אחר לבעיית המחסור במורים".
לדברי ארז, הימנעותו של שר החינוך יואב קיש מהתייחסות לפניותיו מאז תחילת יוני תגרום לאי פתיחת שנת הלימודים ב־1 בספטמבר, "אם לא ייחתם עד אז הסכם קיבוצי. דרישות ארגון המורים לתוספת שכר אינן מוגזמות כפי שהשר חוזר ואומר בכל הזדמנות".
בארגון המורים טוענים שהצעת משרדי הממשלה לתוספת שכר של שני אחוזים בלבד היא "הפחתה ריאלית של שכר המורים", שבהתחשב באינפלציה.
בתוך כך, ברשת החינוך העל־יסודי של בני עקיבא פנו לאחרונה לשר החינוך בבקשה שיאפשר לתיכונים לפתוח את שנת הלימודים בא' באלול ולא ב־1 בספטמבר.
"ההיצמדות ל־1 בספטמבר לצורך פתיחת שנת הלימודים יוצרת פער באופן קבוע בין הלוח היהודי ללועזי, כזה שאינו מאפשר לעיתים הכנה חינוכית מספקת למועדי ישראל", כתב ראש הרשת אלחנן גלט לשר קיש. "כצאצא לרב שמואל מסלנט, מורה הוראה ומגדולי רבניה של ירושלים, אני בטוח שאתה מכיר בחשיבות של מסע הכנה שכזה למועדים חשובים כל כך בלוח השנה היהודי. מתוך כך עולה הצורך לא לראות עוד ב־1 בספטמבר תאריך 'מקודש' אלא להוביל החלטה שבתי ספר שירצו בכך יוכלו להקדים את פתיחת שנת הלימודים כדי להעשיר את התלמידים בערכי היהדות טרם חגי ישראל".
ברשת החינוך הדתית צירפו למכתב ראיות לכך שבמקומות אחרים בעולם נתון מועד פתיחת הלימודים לשיקולם של מנהלי בתי ספר, והוסיפו מסמך שמסמן את השנים שבהן ייפגעו הלימודים בגלל היעדר הסנכרון בין הלוח הלועזי לעברי בעשרים השנים הקרובות.
ממשרד החינוך מסרו לנו כי בשנת הלימודים הקרובה הדבר לא יוכל לקרות, אך הנושא ייבחן לקראת השנים הבאות.