התגרויות חיזבאללה בגבול הצפון והפיגוע ליד קדומים ביום חמישי שעבר, שבו נפל לוחם סיירת גבעתי סמ"ר שילה יוסף אמיר בן ה־22, קשורים בשמו של אדם אחד: בהודעת קבלת האחריות של גדודי עז א־דין אל־קסאם לפיגוע נאמר שחתום עליו מפקד שלוחת יהודה ושומרון של הארגון וסגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, סלאח אל־עארורי – האיש שאחראי גם על הקשר של ארגון הטרור הפלסטיני עם חיזבאללה הלבנוני ועם המשטר האיראני.
אל־עארורי, הפועל כיום מלבנון, מזרים כל העת מחבלים ומשאבי טרור ליהודה ושומרון. במרץ חשף שב"כ שארבעה סטודנטים פלסטינים תושבי יהודה ושומרון, שלמדו באוניברסיטאות בטורקיה, גויסו בידי אנשיו של אל־עארורי והוכשרו לביצוע פיגועים בישראל. הארבעה עברו אימוני נשק בטורקיה ובסוריה, והוכשרו לייצור חומרי נפץ.
אחד הפעילים, אבו־סלאח, נפגש לאחר שובו לישראל עם בכיר בחמאס שביקש ממנו לקלוט אמצעי לחימה וכספים, וכן לגייס פעילי טרור ולאמנם לצורך הקמת חוליות טרור כתשתית לביצוע פיגועים. שלושת החשודים הנוספים הודו בחקירתם שהסכימו להתגייס לחמאס ולעבור אימונים ברצועת עזה. כל הארבעה היו בקשר עם קרוב משפחתם, עבאדה אבו־סלאח, בנו של בכיר חמאס בטורקיה.
בחודש שעבר נורתה מלבנון רקטה לעבר ישראל. ההערכה היא שמאחורי הירי עומדים פעילי חמאס שממלאים את פקודותיו של אל־עארורי. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה שיבח בנאומו שלשום לרגל 17 שנים לפרוץ מלחמת לבנון השנייה את הפעילות של ארגוני הטרור הפלסטיניים. הוא לא ציין את אל־עארורי בשמו, אבל בין השניים שוררים יחסי ידידות. שלוחת חמאס בלבנון הוקמה ב־2014 ביוזמתו של אל־עארורי. מטה השלוחה נמצא בצור, אך אל־עארורי – כשעמד בראש השלוחה – התמקם בשכונת הדאחיה, סמוך לבונקר של נסראללה, ונהג להיפגש איתו כדי לתאם את הפעילות נגד ישראל מגבול הצפון. מאות פעילי חמאס במחנות הפליטים הפלסטיניים בלבנון הם כוחו העיקרי של הארגון במדינה.
הפנייה ללחימה רב־זירתית נגד ישראל בעת האחרונה – ירי משטח חיזבאללה בצפון, ירי רקטות מרצועת עזה ופיגועי תופת מיהודה ושומרון – היא הגשמת חלומו של אל־עארורי, המוביל את תוכנית איחוד הזירות של הארגון.
אל־עארורי נולד ב־1966 בכפר ערורה, מצפון־מערב לרמאללה. אביו מוחמד היה איש דת, והוא הרבה לפקוד את המסגד המקומי. בתחילת שנות השמונים, לפני הקמת חמאס, נקשר שמו עם תנועת האחים המוסלמים. הוא למד באוניברסיטת חברון, ובתחילת שנות התשעים הצטרף לחמאס והיה ממייסדי גדודי עז א־דין אל־קסאם.
בעקבות פעילותו נעצר כמה פעמים, ובסך הכול ריצה 15 שנות מאסר בישראל. בתקופת מאסרו למד עברית, וגם הכיר פעילים נוספים בחמאס שהפכו לבכירים בארגון, ובהם אחמד אל־ג'עברי, מוחמד דף, יחיא עיאש ואחרים. אל־עארורי שוחרר ב־2010 וגורש מישראל. אף שהוא נשוי לירדנית, עמאן סירבה לקבלו והוא עבר לפעול בסוריה. משם השתתף במשא ומתן לעסקת שחרורם של 1,027 אסירים ביטחוניים בעסקת שליט, שרבים מהם חזרו לפעילות טרור לאחר שחרורם.
חמאס סגר את לשכתו בדמשק בעקבות פריצתה של מלחמת האזרחים בסוריה, ואל־עארורי עבר לטורקיה. משם הכווין פעולות טרור ביהודה ושומרון, ובהן חטיפתם ורציחתם של נפתלי פרנקל, גיל־עד שער ואייל יפרח ב־2014, וכן שילוח החוליה שרצחה את בני הזוג נעמה ואיתם הנקין בפברואר 2015. באותה השנה גורש אל־עארורי גם מטורקיה, לדרישת ישראל, והעתיק את משכנו לקטאר. משם, בגלל הידרדרות היחסים בין קטאר למדינות המפרץ, הוא עבר ללבנון.
ב־2018 עמד אל־עארורי בראש משלחת חמאס לשיחות הפיוס הפנים־פלסטיני, ושוחח עם בכיר פת"ח ג'יבריל רג'וב. ישראל אפשרה לאל־עארורי להגיע לרצועת עזה לצורך השיחות, כחלק מהשאיפה להסדרה ארוכת טווח בין חמאס לישראל, אך השיחות כשלו.
אל־עארורי השתמש בשיחות כדי לקדם את התחזקות חמאס על חשבון הרשות ואת התבססות חמאס ביהודה ושומרון ובירושלים. לפי גורמים בחמאס, הוא מניע את האלימות במזרח ירושלים ובהר הבית, ואחראי גם על ירי רקטות של חמאס מדרום לבנון לעבר ישראל.
ב־2018 הכריז הממשל ארה"ב על פרס כספי על ראשו של אל־עארורי, בשל מעורבותו בטרור נגד אזרחים. אחרי מבצע בית וגן בג'נין התראיין ברשת אל־ג'זירה ותקף את "ייהוד ירושלים וקביעת עובדות בשטח בגדה המערבית" מצד ישראל. הוא הכריז ש"ההתנגדות תשתמש בכל דרך כדי להכניע את הכיבוש".