ועדת הבריאות של הכנסת אישרה היום (א') לקריאה ראשונה את הצעת החוק שהגיש חבר הכנסת שמחה רוטמן, לפיה יוקם מערך של צוותי התערבות במשבר בפריסה ארצית אשר ייתן מענה ראשוני ורך יותר במצבים של משבר נפשי – במטרה למנוע את החמרתם והפיכת המצב לקיצון. ההצעה מגיעה בעקבות מקרים בהם מתמודדי נפש לא קיבלו מענה מקצועי והמצב התדרדר במהירות עד שהגיעה לתוצאות טראגיות במעורבות משטרה ואנשי ביטחון.
לפי ההצעה, צוותי התערבות במשבר יפעלו ויוזנקו לאחר קריאה שתתקבל במוקד הארצי לסיוע נפשי ותיענה על ידי מוקדנים שיוכשרו לכך. כאשר המוקדן יחליט שיש צורך בהתערבות במשבר, ובפרט באותם מקרים בהם מעורב אדם עם מוגבלות – פיזית או נפשית – הוא ישלח לאירוע את צוות ההתערבות במשבר או בעלי תפקידים מסוימים מתוך הצוות, בהתאם לאירוע, להרגעת המצב והכלה של המצב המשברי. הרכב הצוות יהיה רב-תחומי ומקצועי. במידה ויהיה חשד לביצוע עבירה, ניתן יהיה לצרף שוטר לצוות.
"מערך של צוותי התערבות במשבר הפועל 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע, יחזק ויבסס את המענה בקהילה ולא בבתי החולים, יתרום למניעת אשפוזים ולמתן מענה למשבר בקהילה, יבטיח יחס אמפתי למטופל ומשפחתו ויעשה שימוש באמצעים של התערבות במשבר וכלים פסיכיאטריים ופסיכולוגיים שנמצאו כמועילים", נאמר בדברי ההסבר להצעת החוק. "נוסף על כך, המערך כאמור ימעיט את השימוש באמצעי כפייה ויביא להימנעות משימוש בערוץ הפלילי, תוך התחשבות ברקע החברתי והתרבותי של האדם במשבר ושל בני משפחתו".
"זו היסטוריה; אחרי שנים של מאמצים הצלחנו לאשר את הצעת החוק, אשר שומרת על כבודם של מתמודדי הנפש ומונעת מצבי קיצון", אמר יו"ר הוועדה, חבר הכנסת אוריאל בוסו וציין כי לקראת הקריאות הבאות של הצעת החוק צפויה הוועדה להעמיק את הדיונים ולדייק את הצעת החוק עוד יותר.
סגנית שר האוצר, חברת הכנסת מיכל וולדיגר, אשר יזמה את הצעת החוק, הוסיפה כי "זה חלום שמתגשם, אותו השגנו בדם, יזע ודמעות. נמשיך את התהליך בהסכמה רחבה, כדי למנוע את האסונות הבאים ולמנוע הסלמת משברים. אני נרגשת עד דמעות".