שיחתם הטלפונית אמש של ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארה"ב ביידן הגיעה בעיתוי מוצלח במיוחד עבור נתניהו – שעות ספורות לפני המראתו של הנשיא הרצוג לבית הלבן. כעת מסתמן כי במסגרת השיחה הזו, הסכים ככל הנראה נתניהו לשלם במחיר התיישבותי.
בריאיון לתכנית "שש עם" בחדשות 12 אישר ראש המל"ל צחי הנגבי כי ביידן שיבח את החלטת הקבינט בשבוע שעבר למנוע את קריסת הרשות הפלסטינית, שבהצבעה עליה נמנע השר סמוטריץ' והתנגד השר בן-גביר. "הוא אומר שהוא רואה את זה באופן חיובי", אמר הנגבי, ותיאר כי ביידן ביקש להמשיך את השיחות מול הפלסטינים בתיווך אמריקני שהתקיימו כבר פעמיים, בעקבה ובשארם א-שייח'. נציין כי הפגישה הראשונה אז התקיימה ללא ידיעתו של סמוטריץ', ובהודעות הסיכום של שתי הפגישות נכללו התחייבויות ישראליות להשהייה זמנית של מתן אשורי בנייה ביו"ש למשך כמה חודשים. ההסבר של המל"ל בזמנו היה כי מדובר בכל מקרה בתקופת הזמן שאמורה לעבור עד אישור המקבץ הבא של אישור בנייה, שנקבע כי יתרחש בכל כמה חודשים.
באופן כללי, ציין היום הנגבי, הנושאים האזוריים תפסו מקום משמעותי יותר בשיחה עם ביידן מאשר אלו שנגעו לרפורמה המשפטית. בנוסף, לדברי הנגבי, על פי פרסום ב'וואלה', נתניהו אמר בשיחה אתמול לביידן כי הוא "לא חושב שיהיו עוד תכניות בנייה בהתנחלויות שיקודמו עד סוף השנה". מלשכת ראש הממשלה הדברים הוכחשו ונמסר כי "בניגוד לדיווחים, אין ולא תהיה הקפאת בנייה בהתיישבות".
הנגבי ביקש להבהיר בהקשר זה כי "ראש הממשלה נתניהו לא התחייב להקפאת בנייה ביהודה ושומרון בשום צורה. מתחילת השנה אושרו במועצת התכנון העליונה 11 אלף יחידות דיור בשתי פעימות, האחרונה שבהן רק לפני מספר שבועות. במסגרת השקיפות הנהוגה בין ממשלת ישראל למימשל האמריקני בנושא ההתיישבות – ראש הממשלה הבהיר לנשיא ביידן שבחודשים הקרובים לא צפוי כינוס של מת"ע או החלטה על הסדרת מאחזים".
על אף שהזמנה לבית הלבן לא נכללה בהודעה האמריקנית שסיכמה את שיחת ביידן-נתניהו, יו"ר המל"ל הנגבי אמר היום כי בניגוד להערכות (שנכתבו גם כאן) כי פגישה כזו תתקיים בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק, הרי שבשיחה עצמה ביידן אמר לנתניהו באופן מפורש שהוא מזמין אותו לפגישה שתתקיים בבית הלבן בוושינגטון. "השגריר שלנו בארה"ב עוסק בתיאום מול הבית הלבן", אמר הנגבי.
הוא הוסיף כי היחסים עם ארה"ב מצוינים וכי בין היתר, האמריקנים עומדים על כך שישראל תהיה חלק מהסכם עם סעודיה, שיהווה פריצת דרך משמעותית, אם וכאשר יקרה, מול כלל העולם המוסלמי. בתור הממונה מטעם ראש הממשלה על נושא מילוי ההתחייבויות הישראליות הנדרשות כדי להיכלל בתכנית הפטור מוויזה בכניסה לארה"ב, אמר הנגבי כי הוא מזהה "התחייבות אמריקנית לקדם את זה לכדי השלמה בשבועות הקרובים. עמדנו בתנאים שהיו להם חשובים, הנושא הזה סוכם על דעת כלל גורמי הביטחון, אני לא מכיר מחלוקת".
לגבי השינויים המשפטיים בישראל, תיאר הנגבי כי ראש הממשלה אמר לנשיא ארה"ב שבשבוע הבא הכנסת תסיים את תהליך החקיקה הנוכחי (של עילת הסבירות), וכי הוא ינסה לגבש הסכמה רחבה לגבי הנושא הבא שעל הפרק – אופן מינוי השופטים.