ההסתדרות הרפואית בישראל החליטה לקיים היום (ד') שביתת מחאה בת שעתיים במחאה על המשך קידום הרפורמה המשפטית וההצבעה הקרבה על חוק צמצום עילת הסבירות. המהלך הביא לתגובות נזעמות הן מצד פוליטיקאים שהכריזו כי יחרימו את הר"י מעתה ואילך וכן מצד רופאים שטוענים כי מדובר במעשה שלא ייעשה.
רופאים רבים ששוחחו עם אתר מקור ראשון ביקשו להבהיר כי הצעד של ההסתדרות הרפואית בישראל נעשה שלא על דעתם וכי מדובר בהכנסה פסולה של פוליטיקה לתוך עולם הרפואה, שדה שנחשב ל"קדוש" מבחינת הניטרליות שלו. לטענתם, הדבר יכול לגרום בעתיד לנזק חמור ביחסי הרופאים והמטופלים וגם בתוך צוותי הרפואה עצמם.
בניגוד לרבים מהרופאים שחתמו על העצומה אך לא הסכימו להתראיין בשמם המלא, ד"ר שירה פרידמן, רופאת נשים בבית החולים שערי צדק בירושלים, הייתה מוכנה לעמוד מאחורי המעשה שלה באופן פומבי. היא מציינת כי ההסתדרות הרפואית היא אכן ארגון עובדים שמייצג את הרופאים בישראל, אך תחומי האחריות שלו נוגעים אך ורק לתנאי הרופאים, תכניות מתמחים וקידום נושאים שקשורים למדע ולרפואה בישראל – ולא לאף דבר אחר. "לאנשים שנבחרו לייצג אותנו שם יש מנדט לטפל אך ורק בנושאים אלו. הם לא מייצגים את הרופאים בשום דבר אחר, ובוודאי שלא בנושאים משפטיים או פוליטיים".
מה המחיר למעורבות של פוליטיקה בעולם הרפואה?
"באתיקה הרפואית, בדי.אן.איי שלנו, יש איסור חמור לערב פוליטיקה ברפואה. אנחנו מטפלים בכל אחד באופן שווה. אם אני עובדת בחדר מיון ומגיע מחבל פצוע, אני אטפל בו בדיוק כמו בכל אדם אחר. זה שלפני דקה הוא ניסה לרצוח אותי בכלל לא נכנס לעולם השיקולים שלי. אנחנו מטפלים בכל האנשים מכל גווני האוכלוסייה – כל בן אדם באשר הוא – אנחנו נותנים לו טיפול, כי לכל אחד יש זכות לבריאות והעמדה הפוליטית והאישית שלי היא לא רלוונטית בתוך חדר הטיפולים".
"מטופל שמגיע אלינו", הוסיפה ד"ר פרידמן, "למעשה נותן את החיים שלו בידיים של הרופא והוא חייב לדעת שיטפלו בו באופן שווה, ולא משנה מה הדעה, העמדה, הנטייה המינית או המגדר שלו. הוא צריך לסמוך על הרופא בעיניים עצומות. ברגע שאתה מכניס את הנושאים האלה לתוך חדר הטיפולים, אתה פוגע באמון של המטופלים. מטופל שנכנס ורואה שלט 'אין רפואה בלי דמוקרטיה', כשהוא עצמו מחזיק בעמדה אחרת – איך הוא יכול לתת אמון ברופא שלו?".
פרידמן ציינה שראתה כי באחד מבתי החולים במרכז הארץ, רופאה תלתה שלט על הדלת שלה בו ציינה שהיא נגד הרפורמה המשפטית, ומי שזה לא מוצא חן בעיניו מוזמן למצוא רופא אחר. "אין דבר כזה, זה פשוט לא מתאים. אני לא יכולה לשים שלט על הדלת 'אם אתה ערבי אז אל תיכנס לפה', זה בדיוק אותו דבר, אין לזה שום מקום".
אחד הרופאים שסירב להיחשף בשמו המלא, הסכים עם דבריה של ד"ר פרידמן והוסיף כי הרעיון מאחורי העצומה הוא לנסות ולתקן חלק מהנזק שגרמה השביתה ליחסים עם המטופלים: "אנחנו רוצים להגיד לחולים שאנחנו לא מעוניינים לפגוע במרחב הקדוש הזה בין מטפל ומטופל, ושלמרות השביתה אנחנו עדיין נמשיך לטפל ללא הבדל גזע, מין, דת ודעה פוליטית".
ד"ר פרידמן סיפרה כי מעבר לפגיעה בקשר ובאמון עם המטופלים, יש גם השלכות ליחס עם הקולגות. "אם מנהל המחלקה שלך מחזיק בדעה מסוימת ואתה מתבטא בצורה אחרת, אז אולי הוא לא יקדם אותך. זאת מערכת מאוד היררכית, כל אחד מאיתנו תלוי באלה שמעליו שילמדו ויקדמו אותו וגם ימליצו עליו. אם אתה לא בא בטוב בעין למנהל המחלקה אז הוא יכול לדפוק לך את כל הקריירה. אני מכירה אנשים שנמצאים בשלבים מסויימים בהתמחות שלהם או שהם תלויים בכל מיני אנשים בקידום שלהם, והם אמרו לי 'אם מישהו ידע מה אני חושב זה יכול לפגוע בי', זה מייצר תחושה של אימה בתוך המערכת. זה שימוש בכוח שיש לאנשים מסוימים בצורה לא רלוונטית לרפואה. זה לא מודד כמה אתה רופא טוב ולכן אין לזה שום מקום בתוך חדר הטיפולים וגם לא בחדר הצוות. אני מכירה לא מעט רופאים שמתנגדים לרפורמה המשפטית, שחושבים שאין למעורבות הזאת מקום. רוב הקולגות שלי מתנגדים לרפורמה ועדיין עובדים ולא אוהבים את המעורבות הזאת".
ד"ר פרידמן ביקשה לציין כי היא מייצגת את דעתה האישית ודעת רבים מחבריה, אך לא בהכרח את עמדת בית החולים שערי צדק. היא מספרת כי לא הורגש עומס חריג במחלקה שלה בעקבות השביתה. "יש כמה אנשים שפשוט לא באו לעבודה ואפשר לספור אותם על יד אחת. יש מקומות שאולי לא הגיעו יותר אנשים. ברור שבמקומות שיש יותר אנשים שמקיימים את השביתה הזאת, המשמעות של ההיעדרות היא גדולה יותר".
"הר"י אמרו שלא יבטלו 'טיפולים דחופים', אז קודם כל צריך להבין מה זה" הוסיפה פרידמן. "ניתוח אונקולוגי למשל, לא נחשב דחוף אלא ניתוח אלקטיבי כי המטופל קבע את התור לזה הרבה זמן מראש. בדיקות הדמיה שמחכים להם חודשים ארוכים זה גם לא דחוף. למעשה טיפול דחוף זה כשמישהו נפצע בתאונת דרכים והגיע למיון ואז ברור שיטפלו בו. מי שלפני חמישה חודשים קבע תור לשעות האלה עבור ניתוח מסוים שהוא חיכה לו וצריך אותו, לא יוכל לקבל אותו. צריך להבין שזה לא ניתוח אף אסתטי אלא דברים שהם מצילי חיים ועכשיו הם מבוטלים".
"חבל מאוד שהציבור הישראלי צריך לשאת על גבו את השימוש הקלוקל הזה בשאלטר שנקרא רפואה ציבורית", אמרה רופאת הנשים. "זה שימוש פסול ולא אתי על גבי אנשים מכל גווני האוכלוסייה, בעיקר מוחלשים, שזקוקים למערכת הציבורית. הרי אין השבתה במערכת הרפואה הפרטית. זה כמו שחברת החשמל לא תאהב משהו שהממשלה עשתה ותחליט לסגור את החשמל עד שלא יקשיבו למה שהם אומרים. זה מה שהרופאים עושים".
"אין שום יתרון לדעה שלך רק בגלל שאתה רופא", סיכמה ד"ר פרידמן, "ובעניין הזה דעתך שוות ערך לדעה של אינסטלטור ומנקה. השימוש בתארי הדוקטור והפרופסור כדי להשליט בצורה כוחנית ודורסנית את הדעה שלך על הממשלה הנבחרת, זה משהו שאי אפשר לקבל במדינה נורמלית. זה פסול. יש קבוצה לא מאוד גדולה שלוחצת על האנשים בעלי הכוח בהר"י והם קיבלו החלטה שגויה ואני מקווה שהם לא ימשיכו ככה".
פרידמן מספרת כי היא עצמה כבר לא חברה בארגון: "לא רוצה מעוקצם ולא מדובשם. הם עברו כל גבול מבחינתי".