במחצית הראשונה של שנת 2023 חל גידול משמעותי של במספר הכלואים בבתי הסוהר בישראל – כ-720 אסירים ועצורים – אחרי שבשנת 2022 החולפת חלה עלייה של כ-1,600 כלואים.
מספר האסירים והעצורים עומד כיום על 15,950, בעוד שתקן הכליאה – מספר מקומות הכליאה התקניים שאושר על ידי הכנסת לשב"ס – עומד על 14.5 אלף בלבד, כך עולה מנתונים שהעביר שירות בתי הסוהר לכנסת. השינוי נובע מעלייה במספר המעצרים שמבצעת המשטרה ובמספר התיקים בבתי המשפט. מספר האסירים השפוטים בשב"ס גדל בכ-500 לעומת השנה הקודמת וגם מספר המעצרים הפליליים גדל עקב העלייה בפשיעה והמבצעים היזומים בחברה הערבית, כמו גם מבצעים צבאיים ביו"ש שכוללים גלי מעצרים נרחבים, מעצרים מנהליים ופעולות ביטחוניות נוספות.
גדילת כמות הכלואים מובילה באופן ישיר גם לעלייה ברמת הצפיפות בבתי הסוהר. בשנת 2017 קבע בג"ץ כי בתי הסוהר אינם עומדים בתקן של מאסר השומר על כבוד האדם. השופט אליקים רובינשטיין קבע שהמדינה חייבת בתוך שנה וחצי להוריד את הצפיפות בבתי הסוהר כך שיהיה מרווח מחייה של 4 מטר לכל אסיר. המדינה לא עמדה ביעדים, אז בג"ץ דחה את מועד היעד שוב ושוב. לאחרונה הוא נתן למדינה דחייה של עוד חמש שנים – עד סוף 2027 – אך מצב הצפיפות רק מחמיר.
בדיון שהתקיים אתמול (ג') בוועדה לביטחון לאומי, עו"ד גיל שפירא מהסניגוריה הציבורית אמר כי שש שנים אחרי פסק הדין "ההיסטורי" של בג"ץ שנותר על הנייר, המדינה כשלה להעמיד תנאי מחייה וזכויות בסיסיות, כשקרוב לחצי מהכלואים לא זוכים ל-4 מטרים וניתן היה לצפות שהמדינה תנקוט צעדים משמעותיים יותר.
בדיון הוצגה גם חוות דעת של משרד האוצר, אשר לפיה על אף הצורך בבינוי מתקני כליאה חדשים, הדבר לא נעשה בקצב מספק ועל כן הצפיפות הולכת וגדלה. לדברי נציג משרד האוצר עידו חי, "הניסיון לעמוד בצפיפות על ידי בינוי הוא לא פתרון בר קיימא בשל זמני בינוי איטיים. יש לקדם חלופות נוספות".
בשלב המצב בכלא, בדיון בוועדה אתמול הוחלט להגדיל את השחרור המנהלי – קיצור תקופות מאסר לאסירים שנותרו עבורם חודשי מאסר בודדים. על פי ההחלטה שאושרה, השחרור המנהלי יורחב, אך רק בנוגע לקבוצה מצומצמת של אסירים השפוטים לשנה וחצי עד שלוש שנות מאסר. חלק מאסירים אלו ישתחררו בשחרור מנהלי 20 שבועות לפני תום תקופת מאסרם. עברייני מין ואלימות יוחרגו, וכפי שהיה עד היום – ישתחררו בשחרור מנהלי בגרסתו "המופחתת" – רק חמישה שבועות לפני תום המאסר. בנוגע לאסירים השפוטים לתקופות ארוכות, זמן השחרור המנהלי ימשיך להיות תלוי באישור של ועדת שחרורים לתוכנית שיקום וקיצור שליש.