הלילה בחצות (בין רביעי לחמישי) נכנס לתוקפו הסכם ההדדיות בין ישראל לארה"ב, שמאפשר לפלסטינים בעלי אזרחות אמריקנית להיכנס בשערי ישראל באופן פתוח. ההסכם מהווה צעד נוסף לקראת האפשרות שישראל תיכלל ברשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרת כניסה (ויזה) לארה"ב.
משמעות הסכם ההדדיות הוא כי כל בעל דרכון אמריקני, כולל תושב פלסטיני, יוכל להיכנס לישראל באופן חופשי וכן לבקר בעזה. יו"ר המל"ל צחי הנגבי אישר אמש כי "יישומו המלא של הנוהל יחול על כל אמריקני באשר הוא, גם על אמריקנים בעלי אזרחות כפולה, אמריקנים תושבי יהודה ושומרון ואמריקנים תושבי רצועת עזה".

סוגיית ההדדיות הייתה אחד העניינים העקרוניים ביותר עבור האמריקנים, ובינם לבין הדרגים המקצועיים הישראלים התקיימו דיונים ארוכים בנושא. השגריר האמריקני טום ניידס, שעוזב בימים אלו את תפקידו בישראל, הדגיש לכל אורך הדרך כי "כחול הוא כחול", כלומר כל נושא דרכון אמריקני כחול הוא שווה, גם אם הוא פלסטיני או שמוצאו מאיראן.
ההבנות בנוגע להדדיות, במיוחד בנוגע לסוגיית הפלסטינים-האמריקנים המתגוררים בעזה, התגבשו באופן סופי רק ב-48 השעות האחרונות. ההסכם בין שגריר ישראל בארה"ב ושגריר ארה"ב בישראל נחתם אמש והלילה ההבנות נכנסו לתוקף. כעת ממתינים לראות בישראל אלו אוכלוסיות ינצלו את ההסכם החדש.
כדי לעמוד בכלל הדרישות האמריקניות להיכלל בתכנית הפטור מוויזה, ישנה עדיין עבודה מקצועית שצריכה להיעשות בישראל והיא מתבצעת במסגרת צוות מיוחד השוקד על העניין. גורמים המכירים את ההליכים אומרים כי אם לפני שנתיים היה נראה שבלתי אפשרי כי ישראל תעמוד בכל הדרישות – הרי שכעת יש עדיין עבודה בירוקרטית ואחרת נדרשת, אך הדבר אפשרי. במיוחד כאשר אבני דרך משמעותיות דוגמת הורדת אחוז הסירוב לבקשות ויזה בידי ישראלים, החקיקה שנדרשה כדי לעמוד בדרישות האמריקניות וכן הסכם ההדדיות – כבר הושגו.
ובנוגע לעניין הפוליטי: לאחר שישראל תעמוד בכל רשימת המטלות, תהיה בחודש הבא ההחלטה בידיו של מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, שכן הוא זה שעליו יהיה לחתום על אישור כי ישראל הינה מועמדת רשמית לתכנית הפטור מוויזות. אם יאשר, כחודש אחר כך השר להגנת המולדת אלחנדרו מיורקס יהיה צריך לחתום על ההכרזה הסופית כי ישראל נכללת ברשימה. באופן זה, עד סוף ספטמבר צפויים הישראלים לדעת האם הם נכללים בתכנית ויוכלו להיכנס לארה"ב ללא אשרה, או שלא.
לכאורה, חתימתו של בלינקן יכולה להתעכב במקרה של חוסר הסכמה מדיני משמעותי עם ישראל. עם זאת, כרגע העוסקים במלאכה סבורים כי אין סיבה לעיכוב, אלא אם יקרה דבר בלתי צפוי. הנושא עלה גם בפגישתו של נשיא המדינה הרצוג השבוע עם הנשיא ביידן, בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג’ייק סאליבן בוושינגטון. על פי גורמים המעורים בפרטיה, האמריקנים אמרו לנשיא הרצוג כי התהליך מתקדם והם צופים שיסתיים בקרוב.