ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא הערב (ה') דברים על רקע הסערה סביב הרפורמה במערכת המשפט, והתייחס לחוק לתיקון עילת הסבירות שממשלתו צפויה להעביר בכנסת בשבוע הבא. "בימים אלה תלוי מעלינו צל החורבן והגלות", פתח נתניהו, "התפזרנו בין הארצות, ידענו סבל ומכאוב, ואחרי דורות רבים שבנו לארצנו כדי לבנות בה יחד את מדינתנו. כולנו רוצים מדינה יהודית ודמוקרטית, כולנו רוצים צה"ל חזק", המשיך ראש הממשלה, "וכולנו מבינים שיש לנו רק מדינה אחת".
לדברי נתניהו, מטרת החקיקה היא "להשיב את האיזון, כדי שהבחירה הדמוקרטית של העם תבוא לידי ביטוי בממשלה שתבטא את רצון העם". הוא אמר עוד כי חלק מהמתנגדים לרפורמה "פשוט רוצים להפיל את הממשלה הנבחרת בלי שום קשר לרפורמה".
בה בעת, נתניהו ביקש להרגיע את קהל שומעיו. "בכל מצב, ישראל תמשיך להיות דמוקרטית, מדינה ליברלית. היא לא תהפוך למדינת הלכה, ותמשיך לשמור על זכויות הפרט של כולם". הוא הוסיף כי גם השוויון הוא ערך יסודי במדינה: "אין שווים יותר ושווים פחות", אמר, ונתן כדוגמה לאי שוויון את מי שסבורים כי באפשרותם "לחסום כבישים ואמבולנסים ולסכן חיים".
ראש הממשלה ציין עוד כי הוא "שואף להגיע להסכמה רחבה" על הרפורמה ועל עילת הסבירות בפרט, ובה בעת האשים את האופוזיציה, שכן "אנו הצענו שורת הצעות, אך היד שהושטנו נותרה באוויר". לדבריו, ראשי האופוזיציה "פוחדים מראשי המחאה, שרק רוצים לזרוע תוהו ובוהו במדינה".
נתניהו גם ציין כי עילת הסבירות נידונה בעבר, כולל על ידי גורמים באופוזיציה, ולא זכתה ליחס כמו זה שהיא מקבלת כיום. "גדעון סער כלל במצע הבחירות שלו תיקון קיצוני יותר של עילת הסבירות", אמר ראש הממשלה, "ואילו נשיא בית המשפט העליון אהרן ברק אמר שהוא מוכן לבטל את עילת הסבירות – ואם כן, קל וחומר שאפשר לצמצם אותה, וזה לא יהיה קץ הדמוקרטיה".
במקביל, תקף ראש הממשלה את תופעת הסרבנות ואי ההתייצבות לשירות מילואים. "מה שיסכן את הדמוקרטיה זו הסרבנות", הצהיר נתניהו, "היא מסכנת את הביטחון של כל אזרחי ישראל. בדמוקרטיה הצבא כפוף לממשלה, הוא לא מכופף אותה. כשגורמים בצבא מנסים להכתיב באיומים את מדיניות הממשלה, זה דבר פסול בכל דמוקרטיה. אם הם יצליחו – זה הקץ האמיתי של הדמוקרטיה. סרבנות מצד אחד מובילה בהכרח לסרבנות מצד שני", סיכם ראש הממשלה, "ואז אנא אנו באים?".
סמוטריץ': אחרי עילת הסבירות – הידברות על קידום הרפורמה
בתוך כך, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', מהקולות הנחרצים על מחויבות הקואליציה לקדם את התיקונים במערכת המשפט, קורא לקיים הידברות בזמן פגרת הקיץ על המשך קידום הרפורמה. לאחר חקיקת צמצום עילת הסבירות בכנסת הצפויה בשבוע הבא, יבקש סמוטריץ' לנצל את החודשים הבאים להמשך המשא ומתן במשכן הכנסת כדי לקדם הסכמות על הרפורמה.
בישיבת סיעתו השבוע אמר סמוטריץ' שכל ראשי הקואליציה מסכימים "שהשלב הבא בחקיקה צריך להיות השינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים". סמוטריץ' מבדיל בין שיח עם "הרוב השפוי", כלשונו, ובין מי שקוראים "לאנרכיזם": הוא יוצא נגד מתן וטו לאופוזיציה, בנימוק שהוא "לא מתנהל באיומים", אבל לדעתו רוב המוחים הם אוהבי המדינה, ואיתם אפשר להגיע להסכמות.
האפשרות לשנות את נוסח החקיקה על עילת הסבירות פוחתת מדי שעה. במהלך השבוע נערכו דיונים קדחתניים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין השר רון דרמר באשר לאפשרות ריכוך החקיקה במליאה, לפני העברתה ללא הסכמת האופוזיציה. במאמצים למצוא מתווה מוסכם לעילת הסבירות השתלב יושב ראש המחנה הממלכתי בני גנץ, אולם הוא הציב תנאי להמשך החקיקה: דרישה שלפיה ראש הממשלה יתחייב במעמד נשיא המדינה ובגיבויו שאם יושגו הסכמות בנושא הסבירות, שאר המהלכים ייעשו אך ורק בהסכמה רחבה – קרי, לא תקודם חקיקה נוספת ללא הסכמה.
בסביבת גנץ שיגרו זאת כמסר לא רק לקואליציה, אלא גם לכמה פרופסורים שניסו לתווך בין העמדות השונות ולהגיע פשרות, בהיעדר פוליטיקאים. כמו כן, לפי גורמים במחנה הממלכתי, הצעת חובת ההסכמה לצעדי ההמשך הוגשה לליכוד ובמפלגה סירבו לה, פומבית לפחות, אך הסכימו להידברות. "אחרי שגנץ דחה כל הצעת פשרה בבית הנשיא ופוצץ את השיחות ללא סיבה, קיווינו לשמוע ממנו הצעה רצינית. לצערנו קיבלנו עוד תכתיב. אם גנץ באמת רוצה הידברות ופשרה, הוא מוזמן ללשכת ראש הממשלה", מסרו מהליכוד.
הדיון על צמצום עילת הסבירות יחל ביום ראשון בבוקר, לאחר שהקואליציה החליטה בצעד חריג לפתוח את מליאת הכנסת מוקדם במהלך השבוע, כדי להספיק להעביר את החקיקה לפני תשעה באב וסיום כנס הקיץ. לאופוזיציה ניתנו 26 שעות דיבור, אך הקואליציה יכולה לעצור את סדר הדיבור בכל רגע ולפתוח בהצבעה. חברי הכנסת שלה קיבלו הודעה שעליהם להיות בירושלים או לכל היותר במרחק נסיעה של חצי שעה: "תזמינו מלונות, ותשאירו פרטים אצל הסיעה היכן תהיו", נדרש מהם.