רגע לפני אישור חוק צמצום עילת הסבירות במליאת הכנסת, הודיעו בסוף השבוע בוועד ראשי האוניברסיטאות כי ישבתו היום (א') במחאה על קידום החקיקה. רבים מנשיאי המוסדות האקדמיים והרקטורים הגיעו לירושלים במהלך היום ותמכו בהפגנות, ובמקביל מסרו הצהרה לתקשורת בה תקפו את הקואליציה.
"אנו, נשיאים, רקטורים, מנכ"לים, סגני נשיא ודיקני פקולטות מאוניברסיטאות המחקר של ישראל, עומדים כאן ליד כנסת ישראל, ביום בו מתחיל הדיון בקריאה שניה ושלישית בהצעת החוק לצמצום עילת הסבירות", אמרו ראשי האוניברסיטאות, "זהו יום קשה ועצוב לכולנו, יום ממנו חששנו זמן רב. כעת אנו חרדים מפני השלכות חקיקה זו והבאות אחריה על האקדמיה הישראלית. גופי מחקר בין לאומיים הודיעו כבר על בחינה מחדש של הקשרים האקדמיים עם מוסדות בישראל, אנו עדים לירידה בהגעת חוקרים מחו"ל לכנסים ולמחקר בארץ, בריחת המוחות כבר החלה, וזו רק ההתחלה".
"ההפיכה החוקתית שממשלת ישראל גוררת אליה את המדינה תהווה אסון גם לאקדמיה. אנו קוראים מכאן למחוקקים בכנסת – אל תשלחו ידכם לפגוע ביסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל. עצרו לפני שיהיה מאוחר מדי, אתם חייבים ליצור הסכמה רחבה בשאלות מהותיות לאופי המשטר בישראל", נאמר בהודעה.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת הגיע להפגנה בירושלים ואמר: "בלי בתי משפט עצמאיים, ובלי יועצים משפטיים עצמאיים, הממשלה תהיה כה חזקה עד שהיא עלולה להנציח את שלטונה. למשל, לקדם חוק נאמנות, לפיו מי שלא יצהיר נאמנות למדינה ולערכיה היהודים לא יהיה זכאי להצביע. חוק כזה ינציח את שלטון הממשלה".
"בנוסף בלי עילת סבירות, החשש של הכפפת האקדמיה לממשלה גדול מאד", הוסיף פרופ' פורת וטען כי "הממשלה עלולה בהחלטת ממשלה לבטל את הות"ת, ולתקצב את האוניברסיטאות ישירות. התוצאה תהיה שיהיה בכוחה להכתיב לאוניברסיטאות מה ללמד, ואת מי למנות למרצים. האינטרס של הממשלה אף להשתיק ביקורות, אשר רבות מהן באות מהאקדמיה".
במקביל, הסגל הבכיר באוניברסיטה העברית – המונה כ-1,000 מרצים – הכריז על סכסוך עבודה במחאה על הרפורמה המשפטית. לטענתם המרצים, התכנית המשפטית בכלל, ובתוכה חוק ביטול עילת הסבירות יביאו לפגיעה בעבודה המאורגנת, בתנאי העבודה של המרצים, במעמד הבין-לאומי של ישראל שיפגע ביכולת גיוס התרומות ובתקציבי מחקר וכן במשק ובכלכלה המקומית שבעקיפין תפגע גם בהם.