יממה לאחר אישור צמצום עילת הסבירות, במליאת הכנסת התאחדו היום (ג') הקואליציה והאופוזיציה להעברת החוק שיאפשר ליישובים הקהילתיים להגדיל את מספר התושבים על ידי ועדת קבלה מ-400 ל-700 משפחות, במטרה להגדיל את מספר המשפחות היהודיות בהם.
מדובר בחוק שיזמה השרה אורית סטרוק והגישו אותו חברי הכנסת שמחה רוטמן, יצחק קרויזר ושרן השכל. במהלך הדיון שיבח את החוק ח"כ אלון שוסטר, וח"כ רם בן ברק מיש עתיד הוסיף כי "בלב כבד אתמוך בחוק כי אין ברירה אלה להציל את ההתיישבות".
החוק יורחב לאזורים נוספים כך שבנוסף לנגב והגליל, הוא יחול גם על יישוב קהילתי שיוגדר כ"יישוב עדיפות לאומית", שנמצא במפת העדיפות הלאומית של משרד הבינוי והשיכון, ומסווג באשכול 1 עד 5 במדד הפריפריאליות.
עד היום, החוק קבע מכסה של עד ארבע מאות משפחות שניתן היה לקלוט ביישוב, תוך שמירה על הצביון הקיבוצי והיישובי שלו. למעשה, מהמשפחה ה-400 על פי חוק הקיים כיום, לא ניתן היה לקלוט תושבים נוספים, דבר אשר מונע את גידולם של יישובים רבים הרוצים לשמור על המרקם היישובי המאפיין ומייחד אותם. כעת, החוק יורחב ליישובים קהילתיים גדולים יותר, כך שבהליך מדורג ותוך קבלת אישור מוועדה מנהלית מיוחדת, ניתן יהיה לקיים ועדות קבלה גם ביישובים של מעל 400 יחידות דיור.
"אני מאושרת מהזכות להעביר את החוק הזה בערב תשעה באב", אמרה שרת ההתיישבות אורית סטרוק. "זה חוק אסטרטגי, כי הוא חוק שפותח חסמים להתפתחות ההתיישבות הכפרית בגליל, החוק שיאפשר להתיישבות הכפרית באזורים בעלי חשיבות לאומית ואסטרטגית, לגדול ולהתפתח ולא לקפוא במקומם, מתוך חשש לאיבוד המרקם הקהילתי שלהם". סטרוק אמרה כי "תיקון החטא של שנאת חינם, ייעשה רק באהבת חינם. אמרתי לאנשי התנועה הקיבוצית, רם בן ברק, אתה אחי".
יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים, ח"כ אוהד טל, אמר כי "התיקון שהעברנו לחוק אגודות שיתופיות הוא בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל ולמפעל ההתיישבות בנגב, בגליל ובאזורי עדיפות לאומית. ביססנו את יכולתם של היישובים להתפתח כקהילות חזקות, איתנות ובעלות חוסן. ההתיישבות בכל רחבי מדינת ישראל היא מהות התגשמות החזון הציוני והמפתח לביטחון ישראל". הוא הוסיף כי הוא נרגש ומברך על "השותפות וההסכמות שראינו כאן בין חברי הקואליציה והאופוזיציה, המשקפת את החזון המשותף לכולנו – התיישבות ציונית משגשגת וחזקה".
ח"כ קרויזר ציין כי "זוהי בשורה אדירה להתיישבות בארץ ישראל. אני שמח שאנו עושים היסטוריה ומשחררים את הבירוקרטיה שמנעה ממשפחות רבות להתגורר ביישובים שהתאימו לאורח חייהם ולסגנונם". ראש החטיבה להתיישבות, ישי מרלינג, הוסיף כי מדובר ב"חוק עם משמעות אסטרטגית אדירה להתיישבות ונחוץ כמו אוויר לנשימה עבור מפעל ההתיישבות. אישור החוק הינו משמעותי למדינת ישראל".