יש הרואים בצום בתשעה באב, שיתחיל הערב (ד') ויימשך עד שקיעת השמש ביום חמישי, כזמן שכולו תענית ואבל. אך רבים, מרבנים חרדיים ועד פוליטיקאים מהמגזר החילוני, בוחרים לראות בו יום של חשבון נפש לאומי והזמנה לשיח בריא, מכבד ומאחד. בתוך הימים הסוערים שכולנו חווים, תשעה באב הוא הזדמנות פז ל'הפסקת אש' בין המחנות והושטת יד להיכרות אמיתית מתוך הבנה שלמרות הכול תמיד נישאר אחים. ובאמת, נראה שהשנה יש עלייה משמעותית בכמות הפעילויות שייערכו בכל רחבי הארץ, המציעות שיח מנציגי שני הצדדים, הרצאות, והיזכרות בימי החורבן בתקווה שלא ישובו לעולם.
קריאת מגילת איכה בכותל
הביקור בשריד המקדש שנחרב לפני 1,955 שנים, בערב תשעה באב הוא חוויה עוצמתית. כידוע, בערב זה נהוג לקרוא במגילת איכה המתארת את חורבן ירושלים ואת האירועים סביב החורבן. כבכל שנה, הקריאה בכותל תתקיים סמוך לכניסת הצום ויובילו אותה החזנים יהודה נפתלי (נוסח עדות המזרח) ושלמה גליק (נוסח אשכנז).
רביעי, 26.7, 20:00, הכותל המערבי.
האירוע יועבר בשידור חי באתר מקור ראשון | לצפייה – לחץ כאן
איך סלעים נשברים (עיר דוד)
היכרות לימודית והיסטורית עם חורבן בית המקדש מהמקום שנמצא הכי קרוב לאיפה ששכן פעם. בעיר דוד מתכנסים כל שנה בליל תשעה באב אבלים רבים מעם ישראל, מקוננים על מה שחרב ומנסים להבין איך ניתן למנוע מהעבר הנורא לחזור על עצמו. בתוכנית שתהיה השנה: קריאת מגילה, דבר ראש העיר, מפגש ולימוד של יוצרים ואומנים בניהם מיקה קרני ויונתן רזאל ולבסוף סיור לימודי ושיח באתרי החורבן.
רביעי, 26.7, 20:00, גן לאומי עיר דוד.
האירוע יועבר בשידור חי באתר מקור ראשון | לצפייה – לחץ כאן

הלילה לא לומדים תורה (כל הארץ)
המיזם שיציין השנה 24 שנים לפעילותו, הוא אחד הראשונים שזיהה את הפוטנציאל בלילה שבו אי אפשר ללמוד תורה, התכנים בטלוויזיה משתנים ורוב העסקים נסגרים מוקדם. בעקבות כל אלה, נוצר זמן יקר מפז שבו אפשר לבצע פעולה שקשה לשלב בחיי היום יום – שיח. אחרי הפעם הראשונה, הבינו המארגנים כמה הצורך במפגש מאחד בין כל הדעות בחברה הישראלית היה גבוה, וכך 'הלילה לא לומדים תורה' הפכה לנושא הדגל של מפגשי תשעה באב. השנה, הפאנלים בהם יתארחו פוליטיקאים בכירים, עיתונאים, אנשי תרבות ואומנות ואישי ציבור, יבחנו את המציאות העכשווית תחת השאלה הנוקבת "מתאחדים או מתמוטטים"?
תל אביב: בפאנל בהנחיית אטילה שומפלבי יתארחו אמירה בוזגלו, יונתן יבין, מירה לשם, ח"כ גדי יברקן.
26.7 , 21:00, במרכז הקהילתי רוזין.
רמת גן – בפאנל בהנחיית מוריה קור יתארחו מרים פרץ, אריאל פלקסין, ארז ביטון.
26.7, 21:00, בית האזרח.
ירושלים: הפאנל בהנחיית אמילי עמרוסי יכלול את משה בר סימן טוב, השופטת בדימוס דליה דורנר, אודי לאון, מירה מגן וד"ר תומר פרסיקו.
26.7, 20:15, גבעת התחמושת.
באר שבע: בפאנל בהחיית אבי דבוש יתארחו דינה דיין, הרב שמעון כהן, ח"כ יסמין סאקס פרידמן ושר הרווחה יעקב מרגי.
26.7, 21:15, באר אברהם.
ועוד מגוון מקומות ברחבי הארץ.
*מומלץ לבדוק באתרי העיריות השונות על הפעילות שמתקיימת בעיר מגוריכם.

מעגלי השיח של 'אנשים אחים אנחנו' (גן סאקר)
הם עומדים שם, כל הפגנה מחדש, עם שלטים מיוחדים משלהם ומאהל לבן וקטן. יש כאלו ששמחים עליהם, כאלו שמתעלמים מהם, או כאלו שמתנגדים להם, ונראה כי פעילותם של חברי 'אנשים אחים אנחנו' רק הולכת ומתעצמת, ומגיעה לשיאה בלילה שבו כולנו זוכרים למה גרמה שנאת חינם. בערב התענית הארגון יקיים עשרות מעגלי שיח בגן סאקר בירושלים, תוך הקפדה על אווירה משפחתית וחמה.
רביעי, 26.7, החל מ 24:00, גן סאקר ירושלים.
הלילה נפגשים (כל הארץ)
ארגון "נפגשים" מזמין אתכם להתאסף, בני נוער ומבוגרים, ולהיפגש עם מי שאתם לא מסכימים איתו ויחד להבין איך פותרים מחלוקת בצורה נעימה ומכבדת. הפאנלים מתקיימים במגוון מקומות, כדי שכל אחד שנזקק לשיח לא מתלהם או שונא יוכל למצוא את מבוקשו קרוב למקום מגוריו. "אנחנו על סף תהום, זוכרים את החורבן, בונים את העתיד".
רביעי, 26.7, 21:30, ברחבי הארץ, יש לבדוק באתר האינטרנט את הפאנל הקרוב למקום מגוריכם.
הסלון הישראלי (כל הארץ)
מה יותר מחבר ומקרב אנשים בעלי דעות שונות, מאשר אירוח ישראלי חם ואוהב? סביר להניח שלא תוכלו להנות מכיבוד, אך הסלון הישראלי הוא מיזם חשוב מאוד, שבו תוכלו לשבת בנינוחות על הספה, להכיר את האנשים מאחורי הסטיגמות, ולהבין כמה הם בעצם כמוכם. אם נדלקתם על הרעיון, מארגני המיזם ישמחו לעוד מתנדבים שיסכימו לארח את האיחוד המלבב בביתם.
רביעי, 26.7, המיקום והשעה משתנים על פי המארח, יש לבדוק פרטים באתר.
על קו השבר: מפגשים קולנועיים לתשעה באב (בית אביחי)
בית אביחי כהרגלו, מביא זווית אומנותית ומרתקת על החורבן והשבר בעם הישראלי באמצעות הקרנת סרטים ושיחות מעמיקות עם יוצריהם. בין הסרטים שיוקרנו – "המצלמה של ד"ר מוריס" (איתמר אלקלעי ומיטל צביאלי), "עקרה" (מרדכי ורדי), ו"אני לא" (תומר הימן)
חמישי, 27.7, החל מהשעה 11:00, בית אביחי. מחיר הכניסה: 10 שקלים.
איכה יוצרים שיחה (כיכר ציון)
המפגשים בכיכר ציון נוצרו עם הירצחה של שירה בנקי ז"ל, והם ממשיכים עד היום להפגיש בין חלקי העם בכדי לדבר על הסוגיות הכי שנויות במחלוקת. במקום ינכחו ראש העיר, שרים, אנשי ציבור, רבנים, אומנים ועיתונאים. מעגלי שיח נוספים יתקיימו בשכונות שונות בירושלים.
רביעי, 26.7, 19:30, כיכר ציון, ירושלים.
הרצאה מאת סיוון רהב מאיר (היכל התרבות רמות)
העיתונאית סיוון רהב מאיר מעבירה הרצאה מיוחדת לכבוד צום תשעה באב בנושא חורבן ירושלים ומה המסר שכל אחד מאיתנו צריך לאמץ בעקבותיו.
רביעי, 26.7, 21:00, היכל התרבות רמות. מחיר הכניסה: 15 שקלים, משך ההרצאה כשעתיים.