ראשי האוניברסיטאות "חרדים מהתנכלויות של הממשלה לאקדמיה" – במקביל: מאות פרופסורים בקריאה: "זה מסב נזק רב לקהילה האקדמית"
ברקע אישור חוק צמצום עילת הסבירות והתפוגגות המחאות נגד הרפורמה המשפטית, נשיאי אוניברסיטאות המחקר בישראל פרסמו אתמול (ג') קריאה נגד צעדי הממשלה וטענו כי "אתמול נפל דבר בישראל. הממשלה השלימה את השלב הראשון במהפכה החוקתית אשר מאיימת על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל".
בוועד ראשי האוניברסיטאות גינו את צמצום עילת הסבירות ואת הדרך "הכוחנית והחד-צדדית" שבה התנהלה הממשלה, לדבריהם. "סיכוני המהפכה החוקתית, אפילו לפני תחילתה, מתממשים לנגד עינינו בכל מקום, ואף באוניברסיטאות בישראל. אנחנו חרדים מהתנכלויות של הממשלה לאקדמיה, שאת ניצניה והשפעותיה אנחנו רואים כבר כעת, ומכך שלא יהיה לנו מזור בבית משפט עליון עצמאי אם וכאשר התנכלויות אלו יחריפו", הוסיפו ראשי האוניברסיטאות.
"אנחנו קוראים לסגל האקדמי באוניברסיטאות להיות אזרחים פעילים, בכל דרך חוקית אפשרית, תהא אשר תהא עמדתם", אמרו בור"ה. "כמגדלור ומודל לחברה ליברלית ומכילה, מוטלת על כולנו החובה להביע איש את דעתו ולפעול בדרכים שונות כדי למלא את חובתנו האזרחית כלפי החברה בישראל. אנחנו מצידנו נגבה אתכם ככל יכולתנו, ונפעל בכל דרך אפשרית כדי להבטיח עתיד טוב יותר למדינה. בד בבד, עלינו לפעול לאיחוי הקרע החמור שנוצר בחברה שלנו בעקבות המהפכה החוקתית, ואשר מאיים על הלכידות החברתית ועל חוסנה של החברה הישראלית וקמפוסי האוניברסיטאות".
במקביל, מאות פרופסורים, מרצים ועשרה חתני פרס ישראל קוראים בעצומה חדשה לראשי המוסדות האקדמיים, להשאיר את האקדמיה מחוץ למאבק הפוליטי.
במכתבם ציינו מאות הפרופסורים כי "לשמחתנו, הקהילה האקדמית הישראלית מורכבת מפסיפס רחב של אנשים בעלי דעות שונות ומגוונות. בהתאם לכך, גם הדעות בנושא מערכת המשפט מגוונות מאוד. לצערנו, הנהלות רוב האוניברסיטאות עירבו את המוסדות שלהן במשחק הפוליטי, והפכו אותם לכלי שמשרת צד אחד במחלוקת. התנהלות זו הגיעה לשיא בהשבתת הלימודים בכוונה מוצהרת להשפיע על פעילות הכנסת בנושא שאינו אקדמי".
"הצגת הקהילה האקדמית כאילו היא נמצאת בצד אחד של המחלוקת, חוטאת לאמת ומסבה נזק רב לקהילה. פעולה זאת מעבירה מסר לפיו מי שאינו מיישר קו עם עמדת ההנהלה אינו רצוי בקהילה האקדמית. מסר זה בולט גם כלפי חוץ ומרפה את ידיהן של קבוצות שנמצאות בתת ייצוג באקדמיה שעמדותיהן אינן חופפות עם עמדת ההנהלה, ובכך מרחיק אותן מהאקדמיה עוד יותר", הוסיפו מאות החותמים על העצומה והדגישו כי, "השימוש הפוליטי של הנהלות האוניברסיטאות במעמדן פוגע באמון של הקהל הרחב באקדמיה ובאמירות המדעיות היוצאות ממנה".
"החתומים מטה", סיכמו הפרופסורים, "חברות וחברי סגל בכיר בעלי קביעות באוניברסיטאות בארץ, קוראים להנהלות המוסדות לשמור את האקדמיה מחוץ למחלוקות הפוליטיות, ובפרט לא להשבית את המוסדות האקדמיים למטרות פוליטיות. אנו מברכים על כך שנשות ואנשי אקדמיה מביעים את דעותיהם בפומבי, ומציינים את תוארם ותפקידם האקדמי. עם זאת, אנו קוראים לעמיתינו באקדמיה ולהנהלות המוסדות האקדמיים לא להתבטא בנושאים פוליטיים בשם המוסד שלהם, ועל אחת כמה וכמה לא בשם הקהילה כולה".
בין מאות החותמים ניתן למצוא עשרות חתני פרס ישראל שחתמו על העצומה, בהם חתן פרס נובל פרופ' ישראל אומן, פרופ' יוסף ברנשטיין, פרופ' יגאל כהן, פרופ' יהודה ליבס, פרופ' הלל פורסטנברג, פרופ' אביעזרי פרנקל, פרופ' דוד קשדן, פרופ' נחום רקובר, פרופ' מוטי שגב ופרופ' מאיר שטרנברג.
אחד מיוזמי עצומת אנשי האקדמיה הוא פרופ' אברהם איזנבוד ממכון ויצמן למדע שהבהיר כי "אפשר בהחלט להתנגד לצעדי הממשלה ולמחות כנגדם, אבל זה לא לגיטימי לנצל לצורך המחאה את המוסדות האקדמיים, תוך התעלמות מעמדת חברי סגל שאינם מסכימים עם עמדת ההנהלה, ועל גבם של הסטודנטים".