גם בהצבעות הסופיות על צמצום עילת הסבירות השבוע במליאת הכנסת, בכירים בקואליציה ניסו לקדם את ההגעה להסכמות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ניהל שיחות עם אנשי בית הנשיא, השר בצלאל סמוטריץ' תיזז בין יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן למנהיג ש"ס אריה דרעי, יו"ר הקואליציה אמיר אוחנה שוחח עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. אך סרטון אחד משך את תשומת ליבם של הכול: מצלמות ערוץ הכנסת תיעדו את שר הביטחון יואב גלנט ושר המשפטים יריב לוין מנהלים ויכוח חריף משני צדדיו של נתניהו, שמצא את עצמו כלוא באמצע עימות שמבטא את המחלוקת הגדולה בתוך הליכוד.
בעוד גלנט ביקש "לתת משהו" למתנגדי הרפורמה ברגע האחרון, ודחף לפשרה שכוללת את הפסקת החקיקה לזמן קצר, לוין סירב למהלך אלא אם זו תהיה דחייה של כמה ימים בלבד. כמי שהיה חשוף לאיומי הסרבנות במערך המילואים ולסכנת הפגיעה בכשירות חיל האוויר, גלנט המשיך וניסה, באמצעות השיחות הפומביות, לגייס את ראשי האופוזיציה לקדם הסכמות גם לאחר החקיקה, אך הבין שאין מענה משותפיו בקואליציה, וגם לא משיחותיו באופוזיציה.
הרגע הזה מספר באופן עמוק את סיפורם של החודשים האחרונים שעוברת הליכוד, בהציגו מתח בין שני אנשים שמסמלים חלקים שונים של המפלגה: בין לוין, שיש מאחוריו קבוצה ניכרת של אנשים שרוצים את החקיקה על סעיפיה הנוכחיים, ובין החלק האחר בתוך הליכוד שמצדד בעמדות גלנט, וחושב שיש להעביר את הרפורמה בנוסח מרוכך יותר.

"בין לוין לגלנט, איפה אתה?", נשאל השבוע שר התרבות והספורט מיקי זוהר. "העמדה שלי מאוד ברורה", הוא השיב. "הייתי בעד הרפורמה וקידומה בנוסח הנוכחי, תמכתי ביריב לוין בהחלטה שלו, וכולם יודעים שעמדתי היא כעמדתו של יריב בכל מה שקשור לקידום הרפורמה. אני לא מדבר על התוכן של הרפורמה אלא על הדרך. אנחנו חייבים לדעת שיש דרך לקדם את הרפורמה".
מנגד, ח"כ דוד ביטן – שמתנגד להעברת הרפורמה – הבהיר שאינו חבר הליכוד היחיד שפעל לעצירתה ולעריכת השיחות בבית הנשיא. "ציפינו שנוכל להגיע להתקדמות מסוימת, בשביל זה נבחרנו, יש לנו רוב בכנסת, זכותנו לחוקק", אמר ביטן. "אבל אני בעד פשרות, ואנחנו כן נתערב בשבילים הבאים. לא נאפשר יותר שבליכוד אדם אחד יקבע מה שקורה, אני אומר את זה בצורה מפורשת". זהו מסר ברור ללוין.
יש מי שטוען שגלנט הוא זאב בודד בליכוד מבחינה פוליטית, שאינו משתף את השרים בהתייעצויות, בעוד לוין בנה מחנה. אם נחלק באופן גס את המחנות סביב הרפורמה, בצידו של גלנט אפשר למצוא שותפים רבים לקריאה שצריך לעצור, להידבר ולהעביר דברים אחרת: גילה גמליאל, ישראל כץ, חיים כץ, ניר ברקת, אבי דיכטר, דוד ביטן, יולי אדלשטיין, אלי דלל ומשה דנינו. לוין מצידו מקבל גיבוי פומבי מדוד אמסלם, שלמה קרעי, מאי גולן, אופיר כ"ץ, מיקי זוהר, אביחי בוארון, משה סעדה וחברי ליכוד אחרים.
אחד מחברי הכנסת ברשימה מביט בעניין מזווית אחרת, וטוען שהברית היא לא פוליטית אלא אידיאולוגית. "אני לא חבר במחנה, אני ביחסים טובים עם שניהם", אמר לי השבוע. "השאלה היא לא על המחנה, אלא אם אתה בעד הרפורמה ומוכן ללכת עד הסוף או לא. דודי אמסלם הוא במחנה לוין? הוא אמר ליריב 'אם אתה עוצר – אני הולך הביתה'. מי שמכיר את הליכוד יודע שאין ביניהם ברית פוליטית, אבל שניהם חושבים שכך צריך לעשות את זה, ועוד רבים אחרים שהם לא במחנה 'הפוליטי'. זה יותר מהברית הפוליטית הצינית, זו אידיאולוגיה".
גלנט אכן הדגיש בכמה שיחות בחודשים האחרונים שהוא לא עוסק בקיבוץ קבוצות פוליטיות, אלא פועל לפשרה בהתאם לעמדתו האישית. גורם בלשכתו הדגים זאת: "דודי אמסלם הוא אחד החברים הוותיקים של גלנט בליכוד, ודעתו על הרפורמה ידועה. יואב לא עוסק בכינוס מחנות, לא בעד יואב גלנט ולא נגד יריב לוין". עם זאת הגורם בלשכה הוסיף על התנהלות שרים אחרים בליכוד ש"יש הרבה בכירים שמבינים שזה פוגע בעיסוק המקצועי שלהם, אבל בצד הפוליטי, בגלל הסנטימנט בימין, הם לא יכולים להגיד שהם מתפשרים".
לפי שר אחר, אי אפשר לנתק את המהומה בעניין הרפורמה מההיערכות למרוץ לראשות הליכוד. "ברקת וישראל כץ היו יריבים קשים בפריימריז", הוא אמר, "ועכשיו הם באותו הצד כי ליריב יש כוח, וכל חוק של הרפורמה עוזר ליריב ולא למתנגדיו. הוא הפך לאויב משותף שלהם ביום שאחרי נתניהו".
איש התקשורת גדי סוקניק, שמכיר את גלנט משירותו בצבא, חושב שבמקרה של גלנט זה לא עניין של מחנה. "הוא יגיד שאין לו יכולת, אבל אין לו אומץ לצאת נגד הרפורמה", הוא אומר. "בתוך הליכוד אני לא חושב שהוא התחזק, כי הוא הלך ראש בראש נגד המנהיג, ואת זה הם לא אוהבים. אבל ברגע שהוא ירד מהבמה, אי אפשר לדעת מה יקרה מחר. בהסתכלות מהצד לא ראיתי שיש לו כרגע שותפים בפועל, אבל יהיו לו. כל מי שרמזו שהם לא מרוצים אבל לא הולכים נגד המערכת. הוא אומר לעצמו שהוא כבר עמד מול אויבים ולא מצמץ, וגם כאן הוא יסתדר.
"זה לא שהוא אמר לי את זה, אבל גלנט מביט מהזווית שלו על מרכז הליכוד, הגוף שבו יריב לוין חזק, ואומר לעצמו: אני צריך להעמיד את עצמי מולו ולהישאר בתפקיד של שר הביטחון, שזה סוג של מספר שתיים שבבוא היום יוכל להתמודד מולו וגם לנצח אותו. הוא מרגיש רע, בולע צפרדעים, אבל ממשיך הלאה. הוא רחוק מאוד מלהתלהב מהרפורמה של לוין, אבל יש לו סימפטיה אליה בגלל ההדחה שלו מהרמטכ"לות, הפוסט־טראומה מהמערכת המשפטית וניסיון העבר".
חגי רזניק ראש מכון ריפמן לפיתוח הנגב ולשעבר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון תחת השר גלנט -"ההכרות שלי עם השר גלנט היא מעל 25 שנה עוד כחיל ללא עורף משפחתי תחת פיקודו על כל המשתמע מכך וגם כיועץ שלו בעבר ומנכ"ל משרדו. יואב גלנט תמיד שם את השיקולים של טובת המדינה ואזרחיה וביטחון המדינה לפני כל שיקול אישי ופוליטי. אינני איש פוליטי היום. אבל אני בטוח שגלנט עושה מה שנכון למדינה וחף משיקולים אישיים או מחנאיים כאלו או אחרים" .