בית משפט השלום בראשון לציון האריך הבוקר (ב') בפעם השניה את מעצרו של ראש מועצת ראמה, שאוקי אבו לטיף, החשוד בעבירות של פרוטקשן. בשבוע שעבר נעצר ראש המועצה בחשד לסחיטת דמי חסות מבעלי מפעל נייר מצליח, עבור בני דודיו מארגון הפשיעה אבו לטיף.
במשטרה אומרים כי אצל ראש המועצה ומקורביו נתפסו צ'קים במיליון שקל של בעל המפעל. במהלך הדיון בהארכת מעצרו אמר נציג המשטרה עו"ד אליעזר צמח כי "במשטרה ובלהב בפרט, פועלים למיגור תופעת הפרוטקשן וגביית החסות במגזר הערבי. בתיק שלפנינו, הוארך מעצרו של ראש מועצה מקומית שעל פי החשד פעל לקידום פעולות סחיטה, וגבה את הכספים מהקורבנות תוך ביצוע עבירות של הלבנת הון". "זו פעם ראשונה שארגון פשיעה משתמש בנציג ציבור", אמר עו"ד צמח בדיון. "עם התקדמות החקירה וביצוע פעולות רבות, רף המסוכנות של החשוד עלה. בחקירתו הוא אף איים ש'אם לא ישוחרר, אנשים יירצחו' ועל כן הוספנו לבקשת המעצר עבירת איומים". על פי דברי נציג המשטרה – החשד הוא שראש המועצה ביצע גבייה כספית עבור ארגון פשע, ארגון אבו לטיף, כשהסחיטה מבעלי מפעל הנייר לוותה באירועי ירי, הצתת רכב, השלכת רימון וסך הכל שבעה אירועים אלימים.
עורך הדין אושרי בן ישי, המייצג את ראש המועצה החשוד, אמר כי מרשו עמד בקשר עם בכירים במשטרה שלדבריו "פנו אל ראש המועצה בעקבות כל האירועים, וראש המועצה תיאר בפרטי פרטים את פניותיהם. הם ביקשו שיבחן אם הוא יכול לסייע". "גם אנשי דת פנו אל ראש המועצה בבקשה שיפתור את הסכסוך. אתם הטחתם בראש המועצה שהוא נפגש עם המתלונן בחודש יולי 2022. באותה פגישה היו גם אנשי הדת". נציג המשטרה: "זה נכון. גם אנשי הדת נחקרו. ראש המועצה ביקש בפגישה כסף. הוא ביקש מיליון שקל, הכסף שהמתלוננים שילמו הגיע לחשוד – ראש המועצה קיבל פיזית את כל הצ'קים בחודש יולי. היתה שיטת הלבנת הון מתוחכמת. כל מסלול העברת הכסף והאנשים שקיבלו אותו, מופיעים בדו"ח הסודי". במשטרה טוענים כי הראיות מתקרבות לסף הגשת כתב אישום: "הוא אחראי לדרישת הכסף, אזהרה שאם לא ישלמו יהיה להם רע, קבלת הכסף והעברתו. הצ'קים עצמם נתפסו – והוטחו בו".
על פי המשטרה, למעשה תפקידו של ראש המועצה היה צעד אחד רחוק יותר – כ"בורר", אך ספק אם יש למשטרה ראיות לאנשים שקיבלו את הכסף בסוף המסלול – משום שלטיף אבו לטיף, מראשי משפחת הפשע לפי המשטרה, שוחרר בתיק זה לאחר שבית משפט קבע שהראיות נגדו פחות משכנעות. גם עו"ד בן ישי התייחס לנקודה זו: "כל האנשים שהמשטרה טוענת שקיבלו לאחר מכן את הכסף, משוחררים".
נזכיר כי אמש אישרה מליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית את חוק הפרוטקשן, אשר מטרתו להחמיר ענישה נגד גובי דמי חסות. על פי הצעת החוק, יוגדר עונש מאסר חובה מינימלי ואפשרות של מאסר של שנים רבות על עבירת פרוטקשן. בנוסף, הצעת החוק נותנת לראשונה מענה משפטי לתופעת הפרוטקשן, כאשר עד כה רק איום ישיר של סחיטה היה נחשב איום, אך כעת, לאחר העברת החוק, די בקבלת כספים עבור שירות שאינו הולם את התמורה כדי להרשיע על עבירת הפרוטקשן. כמו כן, לראשונה בספר החוקים של מדינת ישראל הוכנס לחוק חילוט כספים בעבירות אזרחיות, ניתן יהיה לקחת כספים מעבריינים שהושגו באמצעות סחיטה ודמי חסות, זאת גם ללא הרשעה פלילית, אלא ברף הוכחה הנמוך בהליך אזרחי.