ועדת הבריאות בראשות ח"כ אוריאל בוסו קיימה היום (ב') דיון במצוקה במחלקות הפנימיות בבתי החולים בארץ.
מנתוני משרד הבריאות שהוגשו לוועדת הבריאות עולה כי נכון להיום, ישנם 133 אחוזי תפוסה במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון, זאת לאחר ירידה מאתמול, כשהיו 141 אחוזים. בכל השבוע האחרון, אחוזי התפוסה בבילינסון היו דומים ולא ירדו מ-112 אחוזים. במחלקה הפנימית בהדסה הר הצופים עומדת היום התפוסה על 116% וכך כמעט בכל השבוע האחרון. נתונים קשים פחות הגיעו מביה"ח כרמל שדיווח על 60 אחוזי תפוסה היום וכן מבית החולים יוספטל באילת עם 62 אחוזים.

יו"ר הוועדה ח"כ אוריאל בוסו אמר כי "המחלקות הפנימיות בבתי החולים הן נקודת החולשה שלהם. שם מאושפזים ההורים והסבים והסבתות שלנו. הגיעה העת לחשבון נפש מערכתי. יש בארץ 108 מחלקות פנימיות לאשפוז עם למעלה ממיליון מאושפזים בשנה".
יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית פרופ' אבישי אליס טען: "בעיית המחלקות הפנימיות היא בעיה לאומית, כי הן הבסיס של בתי החולים. גם בשעות חירום וגם בימים כתיקונם, המחלקות האלה עמוסות כפל כפליים. בבתי החולים בפריפריה יש פחות מ-12 תקנים בממוצע, בעוד שוועדת 'טור כספא' דיברה על 16 תקנים, לפני הקורונה. זה פער גדול שעוד לא נסגר".
לפני כשנתיים התחייב משרד הבריאות ליישם את המלצות ועדת טור כספא הנוגעות לתוספת תקנים למחלקות הפנימיות ובינוי מחלקות נוספות בבתי החולים. נציגת משרד הבריאות, ד"ר ענבר צוקר, הבהירה כי "קצב יישום ההמלצות נקבע לפי כמות המשאבים המוקנית. ניתנו תוספות תקנים של 200 רופאים פנימיים, 576 תקנים לסיעוד, וגם באשר ל- 150 תקנים של מקצועות הבריאות שניתנו בקורונה, הייתה הנחיה של משרד הבריאות להשאיר אותם במחלקות הפנימיות. לפי הדיווחים שקיבלנו, כל התקנים הוסבו למחלקות הפנימיות".
יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית חלק על דבריה: "בתקופת הקורונה, כל מחלקה פנימית בארץ קיבלה רק תקן אחד, או תקן וחצי. זה טיפה בים ועכשיו לוקחים את זה בחלק מהמקומות. התקנים שניתנו בקורונה למחלקות הפנימיות התחלקו בעצם לפי שיקול דעת של כל מנהל בית חולים – והיום הם נלקחים". לבקשת יו"ר הוועדה, אמרה נציגת משרד הבריאות כי ייבדק האיוש בכלל המחלקות בארץ.
ב-1 בספטמבר תצא לדרך רפורמת הבריאות, הצפויה להגדיל את אפשרויות הבחירה של המטופל, לאפשר חופש רחב יותר בבחירת בית החולים ולהבטיח את שיפור השירות והזמינות הניתנים למטופלים. פרופ' אליס טען כי "המחלקות הפנימיות תקרוסנה ב-2 בספטמבר. לא יהי מי שיעבוד שם למחרת בבוקר".
נציגת משרד הבריאות ד"ר צוקר הזכירה את מודל התמרוץ של המחלקות הפנימיות בבתי החולים שפורסם בספטמבר 2022 בסך של 90 מיליון שקלים בעבור שירות אשפוז במחלקות הפנימיות: "הכסף נמצא. אנחנו מחכים לדיווחים מבתי החולים שעובדים על אפיון הדוח ופיתוח מערכות לשם הפקתו. אלו לא נתונים שניתן לשלוף בלחיצת כפתור. עד כה קיבלנו דיווחים משני בתי חולים".
ד"ר נפתלי גרוס, מתמחה ברפואה פנימית, סיפר מחוויותיו האישיות: "במשך 6-7 פעמים בחודש, בשעה ארבע אני נשאר לבד בתורנות עם רופא מתמחה וסטאז'ר. בתורנויות כאלה אני מרגיש שאני מכבה שריפות. יש ימים שאני בתנאי אי ספיקה של המערכת במשך 26 שעות. איפה זה סביר שרופאים צריכים לעבוד 26 שעות רצוף, כשמצופה ממנו להיות אחראי על חיי אדם? למרות הזעקות שלנו, המתמחים, הממשלה נכנעה להסתדרות וקיצרו את התורנות ל-21 שעות".
מנהל אשפוזי בית בקופת חולים מאוחדת יובל וייס אמר כי "בניית בי"ח באשדוד לקחה 14 שנים מאז שהתקבלה ההחלטה, והיום הוא כבר לא מספיק לתושבים באזור. אחד הפתרונות הוא אשפוזי בית. אנחנו חושבים שאפשר להעביר לאשפוזי בית 25% ממאושפזי המחלקות. זה יצריך רופא פנימאי שיעבור ב-6 בתי מטופלים ביום. זה פתרון יקר ולא פשוט בכלל". פרופ' אליס הציג הערכה שונה: "אשפוז בית הוא פתרון חשוב, אבל לא פתרון קסם. זה מתאים רק לעשרה אחוזים מהמאושפזים".
מנהל תחום תכנון כוח אדם במשרד הבריאות אלכסיי בלינסקי אמר כי "נדרש תכנון לאומי של כל ההתמחויות וזה מה שאנחנו מנסים לעשות במשרד. היום הכסף שמועבר לבתי החולים נתון לשיקולו של המנהל ולא צבוע לטובת מקומות ההכשרה". היו"ר בוסו הגיב: "פה התקלה".