בסוף השבוע שעבר נשמעו טענות שאם ועדת החוץ והביטחון תתכנס בקריה בתל אביב – המקום בו יושב המטה הכללי – האווירה הצבאית מסביב והכבוד המינימלי ללובשי המדים, בטח אלו עם הדרגות הבכירות, יאפשר דיון עמוק וענייני סביב המשבר שפוקד את צה״ל בגלל מחאות הרפורמה המשפטית שזלגו לצבא.
אך בפועל, התברר כי בעוד צה״ל מנסה בכל כוחו לבלום התפרקות ולבנות את התוכניות לעתיד בהן הוא ינסה לתקן את הלכידות שנסדקה, חברי הוועדה הגיעו בעיקר לנהל דיון פוליטי, שכמובן דלף כולו לטוויטר ולתקשורת.
בשורה התחתונה, גם שר הביטחון יואב גלנט וגם נציגי צה״ל הבהירו לחברי הוועדה כי צה״ל נמצא בכשירות מלאה, למרות האיומים בסרבנות. צה״ל עבר לנתח את המצב במגמות ולא במספרים במטרה להקטין את השיח והכותרות סביב עוצמת המחאה, אולם גם זה לא מנע ממי שהגיע לדיון להפוך אותו לקרקס פוליטי.
שר הביטחון יואב גלנט פתח את הדיון בוועדה עם סקירה כללית בה אמר כי "הצבא כעת כשיר למשימותיו, אך יש פגיעה שעלולה להשפיע לטווח הארוך ותחושת כרסום בלכידות הפנימית".
ראש אגף המבצעים, האלוף עודד בסיוק, הסביר כי צה״ל מנסה לבלום את התופעה: ״אנחנו במאמצים להקטין את תופעת הפסקת ההתנדבות ושירות המילואים, הצבא מתנהל כמו במבצע צבאי – הערכות מצב קבועות על בסיס יומי״. גלנט ענה בנחרצות לחברי הועדה ששאלו איך מוגדרים חיילי המילואים שלא מתייצבים: "אין דבר כזה אי התייצבות- זה סרבנות".
מי שלא הסכים עם גלנט על הדברים היה הרמטכ״ל לשעבר וחבר הועדה גדי איזנקוט, שבעבר גינה את תופעת הסרבנות, אולם מאז עבר להגדיר את הסרבנים כ"מתנדבים בעלי זכות התייצבות". בהקשר זה, חשוב לציין כי הרמטכ״ל הרצי הלוי הוציא בשבוע שעבר איגרת שמבהירה מעל כל צל של ספק שגם מתנדבים במילואים חייבים להתייצב ולמלא פקודות.
אחד הנושאים הבוערים שעלו על שולחן הוועדה הוא מערכת היחסים עם ארצות הברית. בעוד הצבא מקיים על בסיס קבוע ואף שבועי שיח פורה ושורה של תרגילים צבאיים, הדרג המדיני לא באמת מקיים מערכת דומה מול ממשל ביידן. חברת הוועדה מירב מיכאלי הטיחה בשר הביטחון: ״אתה מסתיר את הבעיות ביחסים עם ארצות הברית וממזער נזקים״. גלנט השיב לה כי ״היחסים הביטחוניים עם ארה״ב – מעל הכל״.
בשלב הזה עברו חברי הוועדה מהליכוד למתקפה על בכירי הצבא שישבו בדיון והאשימו אותם בהתנהלות צבאית לא ראויה: ״באיזו זכות אתם מתערבים בחקיקה?״, הם שאלו, בהתכוונם לציטוטים שהוצאו מהקשרם בשיח בין חברי המטה הכללי לבין שרים בקבינט שישבו עמם לסקירה ביטחונית ביום בו חקיקת צמצום עילת הסבירות עברה בקריאה שניה ושלישית.