איגוד מורות ומורי היל"ה, המאוגד בארגון "כוח לעובדים", הכריז היום (ג') על סכסוך עבודה מול מפעילת התכנית "החברה למתנ"סים". 1,300 המורים קובלים על סירוב החברה להתחיל משא ומתן על הסכם קיבוצי, זאת חמש שנים מאז עדכון השכר האחרון.
הדרישה למשא ומתן מגיעה כעת, עם סיום הסכם השכר הקודם וברקע המכרז החדש להפעלת התכנית, במסגרתו הוחלט לבטל את החובה לתעודת הוראה למורים ונגרעו תנאי שכר דוגמת גמולים וקרן השתלמות. כמו כן, נוצרה פגיעה בביטחון התעסוקתי של צוותי ההוראה בתכנית היל"ה מאחר ומשרד החינוך שומר על זכותו לצמצם את היקף העבודה תוך כדי השנה, וזאת מבלי שסוכם על כך בתחילת שנת הלימודים. במקביל, אין התחייבות של משרד החינוך או של החברה למתנ"סים לשמירה על התנאים הקיימים ושיפורם.
למרות חשיבות המסגרות, המורים מועסקים כמורי קבלן תחת זכיינים המתמודדים על מכרז בכל חמש שנים. שכרם של המורים נמוך משכר מורים אחרים במערכת החינוך; מרביתם לא יודעים מתי יחלו את שנת הלימודים וחלק ניכר מהם מקבלים תשלום על שעות לימוד בפועל ולא כשכר חודשי. איגוד מורות היל"ה פעל לשיפור תנאי המכרז הנוכחי אשר פורסם בחודש מאי האחרון אך כאמור, במקום לשפר את התנאים, הורע מעמדם של המורים והמשא ומתן מול הזכיין הוקפא עד להודעה חדשה.
תכנית היל"ה (השכלת יסוד ולימודי השלמה) מעניקה מסגרת לימודית לנוער נושר ובמצבי סיכון, ופועלת כיום ב-205 יחידות לקידום נוער הפרוסות במאה חמישים ואחת רשויות מקומיות ובארבעים וחמישה מוסדות, כולל בתי כלא ובתי מעצר. בתכנית לומדים כ-5,500 בני נוער מכל חלקי האוכלוסייה, נוער עולה בדגש על יוצאי ברית המועצות ואתיופיה, נוער מהמגזר הערבי הדרוזי והבדואי ונוער מהמגזר החרדי. התכנית הוקמה בעקבות הצורך במתן מענה ייחודי לנוער שנשר מהמסגרות הפורמליות מסיבות שונות וקיים צורך לשלבו.
שירה חייט, מורה בתכנית וחברת ועד באיגוד אמרה כי "מורי התכנית חיים ממכרז למכרז, ובמכרז האחרון ספגנו מכה קשה, שתגרום להרבה מורות ומורים טובים לעזוב. משרד החינוך והזכיינים מבהירים שאנחנו מורים סוג ב'. ההזנחה הזו פוגעת ישירות בתלמידים. אנחנו ההזדמנות האחרונה של התלמידים ובהרבה מקרים גם מצילים חיים של תלמידים, והופכים אותם לאזרחים טובים ותורמים. דווקא לתלמידים כאלו ראוי שיתייחסו בכבוד ויתנו להם ולמורים שלהם יחס שוויוני והגון".
"מורי היל"ה נופלים בין הכיסאות ואין מי שייקח את האחריות", אמרה יעל וולפנזון, ראש ענף החינוך בכוח לעובדים. "החברה למתנ"סים טוענת שללא מכרז לא ניתן לנהל מו"מ, ומשרד החינוך פרסם מכרז ולא מתקשר עם המורות ושאר צוותי העבודה המושפעים מהמכרז, וכרגע מקפיא את היישום שלו. מדובר בנסיגה לאחור במעמד מורה הקבלן בישראל, ואף דרדור שלו. נוצרו כאן מורי חלטורה, מורי וולט. הציפייה היא לגיוס מורים צעירים, נטולי הכשרה, המוכנים תמיד ל'הקפצה' ללא ודאות כלכלית או יכולת לתכנן אף לא חודש קדימה. מובן שלא ניתן לזה יד. אנו קוראים למשרד החינוך לתקן את עיוותי המכרז ולחברה למתנ"סים להתעשת ולהתקדם לכדי מו"מ קיבוצי חדש ומשופר, בכדי להבטיח צוות מורים יציב ואיכותי גם לתחילת השנה הבאה".
מהחברה למתנ״סים נמסר: "תוכנית היל״ה לחינוך והשכלה עבור נוער מנותק היא אחת התוכניות החשובות והמשמעותיות שהחברה מפעילה, והיא עושה זאת במסירות ובקפידה בחמש השנים האחרונות מכוח מכרז של משרד החינוך. העסקת המורים במסגרת התוכנית לאורך כל שנות הפעילות נעשתה ללא רבב. בהמשך לכך, בחודשים האחרונים מתנהל עם הוועד מו״מ אינטנסיבי אשר מעולם לא הופסק. למרות שתקופת ההפעלה שנקבעה במכרז הנוכחי תגיע לסיומה בקרוב בחרה החברה למתנ"סים מתוך אחריות כלפי התלמידים והמורים כאחד, להמשיך להעסיק את המורים ולהיערך לפתיחת שנת הלימודים הקרובה כסדרה, וזאת עד לסיום הליכי המכרז החדש אותו פרסם המשרד לאחרונה. הכרזת ועד מורי היל״ה על סכסוך עבודה בעיתוי זה נעשתה בחוסר תום לב, מכיוון שגם החברה וגם הוועד עצמו ממתינים למענה משרד החינוך לשאלות הבהרה שהוגשו במסגרת המכרז החדש, אשר יש בהם כדי לשפוך אור ולהשפיע מהותית על נושאים רבים במכרז לרבות ובפרט בקשר לתנאי העסקתם של המורים וזכויותיהם. רק לאחר פרסום המענה יוכלו הצדדים להמשיך ולגבש עמדה בעניין, שכן כל שינוי יחול ממועד תחילת המכרז החדש ואילך".