שני אלופי פיקוד מרכז לשעבר הצטרפו אתמול (ג') לעתירות ארגון השמאל יש דין נגד הסדרתה של ישיבת חומש במקום שהוקצה עבורה על ידי שר הביטחון יואב גלנט. האלופים במיל' ניצן אלון וגדי שמני הגישו לבג"ץ תצהירים השוללים את עמדת המדינה בעניין חומש ותומכים בעמדת ארגוני השמאל.
בתצהיריהם, השניים שפיקדו מתוקף תפקידם על כוחות הצבא באזור, טענו כי הם מתקשים לראות צורך ביטחוני בהתנחלות במיקומה החדש, וכי ההתנחלות החדשה תיצור נקודת חיכוך יומיומית ותהווה נטל ביטחוני משמעותי על מערכת הביטחון.
התצהירים החתומים בידי שני אלופים הוגשו לבג"ץ באמצעות עו"ד שלומי זכריה, מהצוות המשפטי של ארגון יש דין.
בתצהירים קובעים האלוף במיל' גדי שמני והאלוף במיל' ניצן אלון כי על סמך היכרותם עם השטח וניסיונם המקצועי רב השנים, הקמת התנחלות במיקום החדש עלולה ליצור "קשיים מבצעיים מהותיים", להגביר את החיכוך בין האוכלוסיות ולהוביל לפגיעה באפשרויות התנועה החופשית באזור. זאת משום שהיקפן הקטן של אדמות שאינן בבעלות פרטית באזור ומיקומן כ"איים" המוקפים קרקעות הרשומות במרשם המקרקעין כאדמות פלסטיניות, משמעם יצירת נקודת חיכוך יומיומית, אשר תייצר שורה של אתגרים קשים לכוחות הביטחון ואף תהווה נטל עליהם. השניים מזכירים גם כי קיומו של המאחז הלא חוקי יצר במהלך השנים האחרונות שורה של תקריות אלימות, שחלקן הופנו גם כלפי כוחות הביטחון.
מבחינה ביטחונית, נכתב כי "קשה לראות כיצד הקמת נקודה אזרחית באזור נדרשת לצרכים ביטחוניים, זאת בניגוד לכתוב בעמדת המדינה". השניים מציינים בתצהיריהם כי "קשה היה שלא להבחין שבתצהירים שנלוו לכתב התשובה של המדינה, מפקד פיקוד המרכז הנוכחי, האלוף יהודה פוקס, אינו חתום על אף אחד מהסעיפים הנוגעים לחשיבותה או נחיצותה של הקמת נקודת היישוב באזור".
עוד נכתב בתצהירים כי "הקמת נקודת היישוב האמור תוביל להקמת מערך הגנתי הכולל נקודות תצפית, נקודות שמירה, הקמת נקודת צבאית המאבטחת את תא השטח המצוי בתווך שבין מספר כפרים פלסטינים באופן שיוביל להתפרשות צבאית נרחבת, כפי הנראה על גבי קרקעות פלסטיניות, באופן שיוביל לפגיעה בקניינם ולהגבלת זכות התנועה שלהם בשטח, אשר ממילא הייתה חסומה בשנים האחרונות".
נציין כי עתירת ארגון השמאל עוסקת בעיקרה בטענה כי מדובר במיקום הסמוך לשטח פרטי בבעלות פלסטינית וכי מיקום הישיבה עלול לפגוע ביכולתם להגיע לקרקע. עד כה לא נמצאו בעלים לקרקעות המדוברות, שבית משפט אישר את הזיקה שלהם למקום.
ביש דין אומרים כי "ברור כי ההתנחלות תסכן את ביטחונם של בעלי האדמות הפלסטינים מהכפרים הסמוכים, ותפגע בזכויותיהם – כפי שהיה עד היום. את מדיניות הנישול והסיפוח שהממשלה מובילה יש לעצור מיד, ואנו מקווים שגם בית המשפט ישתכנע בכך ויורה למדינה לפנות את המבנים, לחדול מקידום התנחלות חדשה באזור ולהבטיח שבעלי האדמות יוכלו סוף סוף לגשת אליהן באופן חופשי ובטוח".
נציין כי לפני שלושה שבועות הגישה המדינה את תגובתה לבג"ץ ארגוני השמאל כנגד שהות יהודית ביישוב חומש בשומרון. מתשובת המדינה עולה כי בכוונת הדרג המדיני לאשר באופן קבוע את שהות ישיבת חומש ביישוב חומש, וכי המדינה מבקשת מבג"ץ לאפשר לה לסיים את כלל הליכי ההסדרה במקום בחודשים הקרובים ולדחות את המשך ההליך בבג"ץ לעוד כ- 10 חודשים.
"כוונת הדרג המדיני להסדיר את השהות הקבועה של הישיבה במקום", נכתב בפתח תשובת המדינה. עוד נכתב כי על רקע רצח תלמיד ישיבת חומש, יהודה דימנטמן הי"ד, ישנה חשיבות מדינית לשהיית ישראלים במרחב חומש: "הדרג המדיני מבקש להדגיש בפני בית המשפט הנכבד כבר בפתח הדברים, כי על רקע רצח תלמיד הישיבה שהתרחש במקום, עצם השמירה על נוכחות ישראלית מתמדת במרחב, על גבי אדמות מדינה, כדין, ומבלי להפריע לשימוש בעלי החלקות הפרטיות באדמותיהם, נושאת עמה חשיבות מדינית ראשונה במעלה. גדיעת הנוכחות הישראלית במקום עלולה לגרור עמה השפעה שלילית רוחבית בהיבטי סדר ציבורי, בכל מרחב איו"ש", נכתב.
בנוסף, עולה מתשובת המדינה כי "שטח אדמות המדינה צורף לתחום המועצה האזורית שומרון וניתנה למועצה האזורית שומרון הרשאה לתכנון של שטח זה, ואף הוגשה ללשכת התכנון פרוגרמה לתכנית, לגביה מתנהל שיח מקצועי בימים אלה".
לסיום, ביקשה המדינה מספר חודשים לצורך השלמה הליכי הסדרת הישיבה בחומש: "בנסיבות העניין, בית המשפט הנכבד מתבקש לאפשר למדינה למצות את ההליך התכנוני לשם הסדרת דרכי הגישה אל אדמות המדינה במסגרת הליכי התכנון של הישיבה במקום. מוצע, כי יתאפשר למדינה להגיש הודעת עדכון מטעמם בעוד 10 חודשים".