שופטי בית המשפט העליון התכנסו הבוקר (ה') לדיון דרמטי על חוק הנבצרות. בהרכב בראשות נשיאת העליון אסתר חיות יושבים גם השופט יצחק עמית והשופט עוזי פוגלמן. שופטי בית המשפט העליון יכריעו האם לפסול לראשונה את התיקון לחוק יסוד הממשלה.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עורך הדין אליעד שרגא שהגיש את העתירה נגד החוק פתח את הדיון. "לצערי היום אנחנו רואים את כל מה שהתרענו מפניו מתממש, ואנחנו רואים בענינו את חורבן הבית". שרגא הוסיף ותקף את ראש הממשלה נתניהו: "הנאשם החליט לפרק את מדינת ישראל מהיסוד – החל מנגיד בנק ישראל וכלה במשטרה ובייעוץ המשפטי לממשלה. אני מבקש מבית המשפט להסתכל על היער השלם, ולא על העץ הבודד. יש כאן אירוע של 120 חוקים שנועדו לפרק את הבית המשותף שלנו".
בשלב הזה עצרה אותו הנשיאה חיות. "אדוני רוצה גם לטעון טיעון משפטי, או שהוא מדבר רק על נבואות הזעם שלו? אדוני צריך לבסס את זה מבחינה משפטית, אדוני יתחיל לדבר לגופם של דברים ובשפה משפטית".
במהלך הדיון טען עו"ד אורי הברמן, מטעם ישראל ביתנו, טענות נגד הקואליציה. "אם חוסמים את דרכו של בית המשפט מלהתערב בחוק יסוד, והכנסת יכולה לקרוא לכל דבר חקיקה 'חוק יסוד', ואי אפשר להתערב בזה – נוצר שטח הפקר". המשנה לנשיאת העליון, השופט עוזי פוגלמן, הגיב ואמר כי "בית המשפט מוסמך לבקר חוקי יסוד בהרכב מורחב, במסגרת דוקטרינות שנקבעו בפסיקתנו".
נציג היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד ענר הלמן, ציטט את דברי נתניהו לאחר שחוק הנבצרות עבר בכנסת, כשאמר כי "ידיי היו כבולות", וכינה אותם "ראיית זהב", מאחר והדבר התיר לו לעסוק ברפורמה המשפטית.

בא כוחו של נתניהו, עו"ד ראבלו שאל: "למה החוק צריך להתחיל מהכנסת הבאה? זה ייצור מצב של בוקה ומבולקה, מצב שהוא לא תקין ולא בסדר". השופט עמית ענה: "דווקא החקיקה הנוכחית יצרה רובד של קושי". ראבלו השיב כי "דווקא זה היה מקרה שצריך לשבח. אם מסתכלים על הצעת החוק ואיך שהוא בסוף התקבל, היה שם סעיף של היעדר ביקורת שיפוטית והוא נמחק. באו ושמעו את הייעוץ המשפטי של הכנסת שביקרו, אז צריך למתוח ביקורת שביקרו? ההפך, צריך לשבח את חברי הכנסת ששמעו את הייעוץ המשפטי וקבלו את עמדתו".
עו"ד ראבלו התייחס לאמירה של ראש הממשלה: "היא לא באה להצביע על תכלית החקיקה. בואו נראה מה אמר ראש הממשלה שדווקא חבריי החליטו לא למרקר. ראש הממשלה אמר 'אני נכנס לאירוע', אבל הוסיף 'אני שם בצד כל שיקול אחר למען העם והמדינה שלנו, אני אעשה כל מה שביכלתי להביא לפתרון'. הוא לא אמר 'אני זורק את הסדר ניגוד העניין, לא מעניין אותי כלום'".
חיות השיבה: "שתי שורות קודם זה בדיוק מה שהוא אמר, 'ידיי היו כבולות'". ראבלו ענה: "אני אקרא שוב, 'ידי היו כבולות', למה? להוביל את המדינה לפתרון". חיות: "לא לא לא, 'עכשיו יש חוק חדש האיום הוסר ועכשיו אני אעשה מה שאני רוצה'". ראבלו: "יש פה זעקה, ראש הממשלה אומר 'אני רואה את המצב של המדינה ואני רוצה להביא לפתרון'. חבל שיש גורמים מסויימים שמצרים את צעדיו של ראש הממשלה להביא לפתרון. הוא לא צריך רפורמה למשפט שלו, המשפט מתנהל כסדרו. ואם כבר רפורמה, זה בוודאי לא עוזר ואני לא אגיד מעבר".

חוק הנבצרות, שעבר בכנסת בחורף האחרון, הוא תיקון לחוק יסוד, שאם יבוטל תהיה הפעם הראשונה בה בית המשפט מבטל חוק יסוד. הוא קודם לאחר שבקואליציה חששו מאפשרות של הדחת ראש הממשלה בידי היועמ"שית בשל המשפט המתנהל נגדו. החשש החריף לאחר שהיועצת אסרה על ראש הממשלה לחלוטין כל עיסוק ברפורמה המשפטית, בטענה שהוא נמצא בניגוד עניינים בנושא.
בסביבתו של נתניהו הבינו, כי למרות שהדבר לא נאמר במפורש, אם נתניהו יפר את האיסור היא היועמ"שית עלולה להכריז על נבצרותו. כדי להתגבר על החשש יזמו בקואליציה את "חוק הנבצרות", הקובע כי רק הממשלה, באישור הכנסת ברוב גדול מאוד, רשאית להוציא את ראש הממשלה לנבצרות, וגם זאת רק מטעמים רפואיים.