הדי הדיון הקדחתני שהתקיימו ביום ראשון השבוע בלשכתו בכנסת של ח"כ אליהו (אלי) דלל מהליכוד, נשמעו גם מחוץ לחדר. במרכזו עמדה שאלה פרוצדורלית: האם אפשר למשוך את החוק שהגיש דלל, לפיצול תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה, או רק להקפיאו. אל החדר נכנס אחד מהיועצים המשפטיים של הכנסת, וזמן קצר לאחר מכן חתם דלל על מכתב שבו הודיע ליו"ר הכנסת כי החוק לא יקודם על ידו, אך הוא גם לא משך אותו. "זהו, סיימנו עם זה", הוא אומר בהקלה.
החלטתו של דלל לסגת מקידום החוק שהוא עצמו הגיש, ושמהווה אחד מחוקי הרפורמה המשפטית, נובעת מעמדתו הנוכחית, שאותה ביטא גם בטוויטר: "לנוכח האתגרים הרבים וכאשר טובת מדינת ישראל ואחדות עם ישראל לנגד עיניי, אני מודיע שאתן את ידי רק למהלכים אשר יושגו בהסכמה לאומית רחבה", כתב.
"הרפורמה איננה חזות הכול, היא אמצעי, לא מטרה", הוא אומר לנו. "עכשיו צריך לשים אותה בשיחות, מבחינתי בדד־ליין של שנה, ולהתרכז בדברים אחרים. עדיפה חקיקה בהסכמה על חקיקה באדמה חרוכה".
כלומר, מעכשיו אפשר לספור 63 ח"כים בכל הקשור לתיקוני חקיקה של הרפורמה המשפטית?
"אני לא רוצה להיות האצבע ה־65, ה־64 או 63, לא זו הכוונה שלי. ראש הממשלה אמר דברים דומים בחודש מרץ, וגם עכשיו, שיש להגיע להסכמות רחבות. זה במשמרת שלנו, אנחנו כמפלגת שלטון יכולים לקבוע את סדר היום והמהלכים, ויש לנו אחריות כוללת על המדינה".
"אין מורדים ואין מרד, אבל בשיחות מאחורי הקלעים יש לא מעט שחושבים כמוני. אם נלך עם הראש בקיר אולי נצליח להעביר חקיקה, אבל לא בטוח שיש לליכוד עתיד אחרי זה. אני רואה את הפגיעה בליכוד ובמחנה הלאומי, ואני חושב שהציבור יעריך אותנו יותר אם נביא תיקונים נדרשים בהסכמות רחבות".
אם לא יצליחו להגיע להסכמה רחבה, איך תצביע?
"אני חשבתי שצריך לעשות צעד כדי לבוא לקראת. במידה ולא תהיה התפתחות כזו או אחרת והדברים האלו יובילו אותי למסקנה אחרת, אחשב מסלול מחדש. כמעט הייתה הסכמה על החוק של עילת הסבירות, ובגלל אגו של כל הצדדים זה לא עבר. כל הסיפור היה בקשה של האופוזיציה להקפיא למשך שנה וחצי את כל חוקי הרפורמה, אבל הם הסכימו לנוסח החוק. אי אפשר היה לבקש מהקואליציה להקפיא את החוקים".
אומרים עליך שההפגנות במשך חצי שנה מול הבית שלך שברו אותך, שאתה נותן תחמושת לגנץ וללפיד שהמטרה שלהם היא לא הרפורמה אלא להפיל את הממשלה, ושבצעד שלך סייעת להם.
"יש לי כוונות טובות, אבל אני לא שה תמים. אני יודע שזה לא נהוג במשא ומתן, אבל כל אחד מאיתנו צריך לעשות צעד ראשון. אני מוכן כרגע לעצור את הרפורמה, ואני רוצה לדעת מה איתם. יכולתי להגיד שאני מקדם את הרפורמה ראש בקיר, אבל הכוח אצלנו, אנחנו שולטים. אנחנו יכולים לבוא בנדיבות של מנצחים".
הצעד שלך לא עלול להוביל לפירוק הקואליציה?
"לא, אני לא מכוון לזה בשום פנים ואופן. אני קורא לממשלת אחדות לאומית. זה לא אומר להוציא גורמים מתוך הקואליציה. להפך, זה לחבר את כולם".
שגנץ ישב עם בן־גביר?
"למה לא? את דעתי על בן־גביר אמרתי, שהוא יכול לעשות דברים טובים אבל הוא מדבר יותר מדי. הוא עדיין חושב שהוא במערכת בחירות. הוא אדם חיובי אבל הוא צריך להפסיק את הקמפיין, הוא כבר שר".
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (ו') במוסף יומן של מקור ראשון