לאחר משא ומתן ממושך בין משרד האוצר, ההסתדרות ומרכז השלטון המקומי, נחתם היום (שלישי) ההסכם על הרפורמה בשכר ובתנאי ההעסקה של הסייעות ברשויות המקומיות. הרפורמה תשפיע על תנאי העסקתן של יותר מ-55,000 סייעות, שיוגדרו מעתה כתומכות חינוך. ברשויות המקומיות מקווים כי ההסכם יתמרץ עובדות חדשות להצטרף למערכת החינוך לגיל הרך ויעזור לפתור את מצוקת כוח האדם בקרב הסייעות במסגרות החינוך לגיל הרך.
בהסכם נקבע כי שכר הבסיס של תומכות החינוך יעלה ביותר מ-20 אחוזים ויעמוד מעתה על 7,000 עד 8,000 שקלים למשרה מלאה לעובדת מתחילה ללא ותק, על פי החלוקה הבאה: שכר הבסיס של תומכת חינוך אישית משלבת או רפואית יעלה ל–7,000 שקל; שכר הבסיס של תומכת חינוך בגן ובבית ספר יעלה ל-7,200 שקל; שכר הבסיס של תומכת חינוך מיוחד יועלה ל-8,000 שקל; תוספת ותק חודשית לשכר בסך 50 שקלים לכל שנת ותק, עד ל-40 שנות ותק.
"ההסכם שנחתם היום הוא בשורה של ממש לא רק עבור תומכות החינוך אלא עבור כלל ההורים במדינת ישראל", אמר שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', "תנאים טובים וסביבת עבודה איכותית ישפרו בהכרח את סביבתם של הילדים ויבטיח את חינוכם באופן מיטבי. מעבר לכך, מדובר בהסכם נוסף למשק שמביא יציבות לסקטור נוסף וממשיך בחיזוק החוסן הכלכלי של ישראל".
ההסכם מסדיר את פיתוח ההכשרה האקדמית של תומכות החינוך ואת אופן הקידום המקצועי על-ידי השתלמויות והכשרות שבגינן יזכו לתוספת רמה מקצועית של בין 400 ל-1,600 שקלים, בהתאם לרמה המקצועית. בנוסף, יוענק תמריץ התמדה חודשי של עד 600 שקלים לתומכת חינוך שלא תיעדר מעבודתה, וכן מענק שנתי של 1,000 שקלים לתומכת חינוך שנעדרה עד עשרה ימי מחלה במצטבר במהלך השנה.
תומכת חינוך שמחליפה גננת תהיה זכאית ל-200 שקלים בכל יום, בנוסף על שכרה. כמו כן יוקצה סעיף בשכר לביגוד, וכן בניה של מסלול הכשרה של תומכות חינוך לתואר אקדמי בחינוך במסלול "אופק בתנועה" בסבסוד משמעותי של המעסיקים. שבוע העבודה יקוצר ל-40 שעות לאורך תקופת ההסכם שבסיומה תיבחן האפשרות לקיצור בשעה נוספת.
לוח החופשות יותאם לזה של משרד החינוך, לצד תגמול נוסף בגין עבודה בפגרת הקיץ ובחופשות החגים, במגזר היהודי בחנוכה ופסח, ובמגזר הערבי בחופשת החורף והאביב.
ההסכם נחתם במעמד יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ובכירים נוספים בארגון, יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר ובהשתתפות תומכות החינוך.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד אמר כי עבורו מדובר בסגירת מעגל חשובה: "עשינו היסטוריה, וכפי שהבטחתי, הפכנו את תפקיד הסייעת בגני הילדים לתומכת חינוך, פרופסיה בליבת הפעילות הפדגוגית. ההסכם הייחודי מביא בשורה גדולה לעשרות אלפי עובדות ועובדים, עם עלייה דרמטית בשכר, מענקים ייחודיים, הכשרות מקצועיות ומנגנון קידום אפקטיבי".
"היום הצלחנו להביא הישג היסטורי וחשוב עבור כלל תומכות החינוך בישראל", אמר חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, "לאחר חודשים ארוכים של דיונים, לחצים ומאמצים, אנחנו יוצאים עם בשורה עבור 55,000 עובדות השלטון המקומי. אנחנו מעבירים אותן לקדמת הצוות החינוכי של הגיל הרך, כך שמערכת החינוך בישראל תוכל להתחיל להרים את הראש ולהתאושש".