ברקע ההחלטה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שלא לאשר את הסעיף התקציבי שעוסק בעידוד השכלה גבוהה במסגרת תכנית החומש למזרח ירושלים, השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש שתמך לאחרונה בהעברת הכספים למטרה זאת – טרם הגיב לסערה, מאחר והוא נמצא באוקראינה ומולדובה במסגרת בחינת מתווה הכניסה לאומן בראש השנה של עשרות אלפי חסידי ברסלב.
גורם בכיר במשרד התייחס היום (ג') למצב בשיחה עם אתר מקור ראשון והבהיר כי "את ההחלטה עצמה נעביר ב-20 לחודש בישיבת הממשלה. יש לנו יעדים מאוד ברורים, של שילוב אמיתי של צעירי מזרח ירושלים בעולם התעסוקה בירושלים על מנת לייצר שגשוג כלכלי ולהפוך אותם למנוע צמיחה כלכלי וכדי שלא יהיו נטל. איך עושים את זה? אנחנו ממש עכשיו בשלב האישורים האחרון".
"אני ממליץ להמתין ולהפריד את היעד מהתהליך", הוסיף הגורם, "היעד הוא השילוב שלהם בכלכלה הירושלמית, אבל הדרך מגוונת ואנחנו חושבים על זה המון. הרכיב המרכזי בתכנית הוא הגברת השילוב של הערבים בירושלים, מעולם החינוך ועד התעסוקה וכל מה שבדרך. זה הרבה יותר מ-200 מיליון שקל. אנחנו מאמינים שהדרך הנכונה לשלב את תושבי מזרח ירושלים היא השכלה אקדמית במוסדות ישראלים. אנחנו עומדים מאחורי זה בצורה חד משמעית".
מה תעשו אם הכסף בסעיף הזה לא יעבור?
"מניח שנחשוב איך כן לעשות את זה בהתאם לאג'נדה של שר האוצר. הוא רואה חשיבות גדולה בשילוב של ערביי מזרח ירושלים בעולם התעסוקה. בסוף תכנית החומש הזאת כוללת תקציב חסר תקדים. המטרה שלנו היא לקחת את היעד של שילוב ערביי מזרח ירושלים בעולם התעסוקה בעיר ולפרוט אותו לפעולות".
לפני כחודשיים פורסם מחקר של מכון ירושלים למחקרי מדיניות שנעשה במימון משרד ירושלים ומסורת ישראל, וגילה כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הסטודנטים ממזרח ירושלים הלומדים לתואר ראשון במוסדות המתוקצבים על ידי המועצה להשכלה גבוהה.
בשנת תשע״ז (2016/17) היו 554 סטודנטים, וארבע שנים לאחר מכן, בתשפ״א (2020/21) היו 1,498. מתוכם, 672 למדו לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, 246 במכללה האקדמית להנדסה עזריאלי, 474 במכללה האקדמית הדסה ו־106 בבצלאל. מספר הסטודנטים ממזרח ירושלים הלומדים לתארים מתקדמים באוניברסיטה העברית עלה מ־167 בשנת תשע"ט (2018/19) ל־203 בשנת תשפ״א (2020/21).
"מהנתונים עולה כי חלק משמעותי מהצעירים במזרח ירושלים עדיין בוחר ללמוד באקדמיה של הרשות הפלסטינית, דבר המשפיע על זהותם הלאומית ועל יכולתם להשתלב לאחר מכן בכלכלה הישראלית", אמר מנכ"ל המשרד אסף יזדי עם פרסום המחקר, והדגיש כי במטרה להמשיך את המגמה לפיה מספר הסטודנטים הערבים שבוחרים ללמוד במוסדות אקדמיים – הולך וגובר, תכנית החומש הקרובה המשרד תעסוק בתחום זה רבות. כעת נראה כי התקצוב להשכלה גבוהה במזרח העיר, לא צפוי לעבור.