פגישה לא שגרתית התקיימה שלשום (ג') בלשכת הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי בקריה בתל אביב. במשך כשעתיים התכנסו הרמטכ"ל ובכירי צה"ל נוספים עם ראשי מועצת תנועות הנוער ומזכ"לי התנועות סביב שולחן פורום מטכ"ל לשיח פתוח וחשיבה משותפת לנוכח האתגרים המורכבים עימם מתמודד צה"ל והחברה הישראלית בחודשים האחרונים ברקע הרפורמה המשפטית והמחאה נגדה.
במפגש, שהתקיים בהובלת מועצת תנועות הנוער, דנו המשתתפים בחשיבות שיתוף הפעולה של צה"ל ותנועות הנוער לגיוס לשירות משמעותי, בחיזוק הלכידות ובעידוד שיח מחבר ומאחד.
בפגישה השתתפו גם ראש אכ"א האלוף יניב עשור, קצין חינוך ונוער ראשי תא"ל אופיר לויוס, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם תא"ל שי טייב, דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי, ראש מערך מדעי ההתנהגות אל"ם שרית שיף, מפקדת מערך מגן אל"ם עינת אלבלק וראש היחידה להכנה לצה"ל סא"ל אלה גוראל.
בדיון השתתפו נציגי תנועות הנוער הצופים, הנוער העובד והלומד, בני עקיבא, השומר הצעיר, דרור ישראל, האיחוד החקלאי, מכבי צעיר, המחנות העולים, הנוער הלאומי-בית"ר, עזרא ואריאל.
הרמטכ״ל וראשי התנועות קראו יחד להמשיך ולחנך לשירות משמעותי בצה״ל, להתייצבות ולהתנדבות, והצהירו כי "צה״ל הוא צבא העם אשר מכיל את כלל חלקי החברה הישראלית. צה"ל בשעה הזו צריך להיות המקום המלכד והמאחד".
מזכ"ל מועצת תנועות הנוער, נפתלי דרעי, סקר בפני הרמטכ"ל את פעילות כלל תנועות הנוער, את הגידול המתמשך במספר החניכים ואת הפעילות לחיבור בין חלקי האוכלוסייה שמובילים בתנועות הנוער. דרעי הדגיש את חשיבות המשך החיבור בין התנועות והיחס לצה"ל. "אנחנו עסוקים כל הזמן בשאלה איך ממשיכים לחיות יחד גם אחרי משברים. ברור לנו שהקשר בין כולנו חייב להתקיים. לנו יש את הפלטפורמה, שלצערנו לא רואים אותה בחברה הישראלית. אי התייצבות מסוכנת למדינת ישראל וכולנו קוראים להשאיר את צה"ל מחוץ למשחק הפוליטי. העמדה שלנו ברורה מאוד וזה המסר שאנו רוצים להעביר פה".
"היינו רוצים לחזק את הקשר לנוער לפני הגיוס", אמר הרמטכ"ל וסיפר כי גם הוא היה בתנועת נוער, "אלו שמונה שנים שהולכות איתי. זה עולם של ערכים, שורשים של רעות, בין אדם לחברו – שאת אלו מקבלים בתנועות הנוער. אנו מקבלים מתנועות הנוער- נוער יוצר מן הכלל. הכוח שלנו ביחס לצבאות אחרים הוא באנשים ובלכידות".
"חשוב לנו להיות צבא העם, המודל הזה צריך להיות כך שנים קדימה", הוסיף הלוי, "זה לא עניין כמותי, אלא עניין איכותי. בהסתכלות קדימה אנו זקוקים ליותר אנשים איכותיים, נוער שרוצה לעשות שירות משמעותי, אנו מדגישים את השירות הקרבי כראשון במעלה".
בדיון עלו נושאים נוספים שעימם מתמודדים מזכ"לי התנועות, בין היתר הרחבת מעגלי השורות של חניכי התנועות, שיח ההקצנה בחברה הישראלית שהולך וגובר, התמודדות ודילמות סביב גיוס לשירות קרבי משמעותי מול גיוס ליחידות מודיעין וטכנולוגיה ועוד.
הרמטכ"ל הציג שלוש מטרות עיקריות: שימור כשירות צה"ל, לכידות והותרת המחלוקת מחוץ לצה"ל עד כמה שניתן, וציין כי "לצה"ל ולתנועות הנוער יש אינטרס משותף לשמור על הלכידות בחברה הישראלית".
ראש אכ"א אלוף יניב עשור הדגיש כי "הכוחות שלכם באים מהמפגש עם בני הנוער. בראייה שלי, אתם כור היתוך מקדים לכור ההיתוך של צה"ל. תקיימו כמה שיותר מפגשים מחברים. אנחנו מזהים כי כבר בגיל צעיר עלינו להתחיל את כור ההיתוך, נגבש איתכם איך נעשה את זה דרך מערכת החינוך הבלתי פורמלית".
לקראת תום הדיון אמר הרמטכ"ל כי יפעל לקדם תכנית של מפגשים של נציגי צה"ל עם חניכי תנועות הנוער לקראת קבלת הצו הראשון על מנת לקדם את הערכים המשותפים של כולם לשירות משמעותי וחיזוק מודל צה"ל כצבא העם.
הרמטכ"ל ביקש לבחון גם שיתופי פעולה בין תנועות הנוער לפיקוד העורף בעת חירום, על מנת לשפר את המענים לאוכלוסייה בימי משבר. בנוסף, סוכם כי תיבחן אפשרות של סיור משותף של בכירי צה"ל עם מנהיגי תנועות הנוער סביב הימים הלאומיים בשנה הבאה. הלוי סיכם ואמר כי מצא בשיחה הזו שותפים ראויים וימשיך לראות איך מממשיכים לייצר שיתופי פעולה. נציגי התנועות הודו לרמטכ"ל ולבכירי צה"ל על ההירתמות והצהירו כי ימשיכו להוביל שיתופי פעולה בין התנועות לצה"ל ככל האפשר.