ההצעה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שמונחת על השולחן, לפיה יהיה שוויון מלא בין מספר החברים מהקואליציה ומהאופוזיציה, מעלה קשיים רבים, ביניהם השאלה מה קורה כאשר הצדדים לא יצליחו להגיע לקונצנזוס ולמנות שופטים בהסכמה. הצעה חדשה מציעה להעביר את ההכרעה הסופית במקרה של מחלוקת, לוועדה נוספת שתורכב ממשפטנים, אנשי רוח ואקדמיה וייתכן שאף ללא פוליטיקאים.
ההצעה לאיזון בין הקואליציה והאופוזיציה עלתה במהלך השיחות בבית הנשיא, כך שלכל צד יהיו חמישה נציגים מטעם הסיעות, כאשר מתחילה ביקשו בקואליציה להעמיד בראש הוועדה שופט בדימוס שימונה מטעמם. באופוזיציה סירבו לכך, בטענה שמכיוון שהוא יהיה מטעמם – הוא לא יהיה אובייקטיבי מספיק.
בשלב הבא, הסכימו בקואליציה לוותר על מינוי השופט בדימוס ולאפשר את הדיונים במסגרת הפוליטית בין חברי הכנסת, אולם נותרה השאלה מה יקרה בשלב בו ייווצר שיתוק בוועדה ולא יצליחו להגיע להסכמה על מינויים של הצדדים השונים וכך ייתקעו שורת המינויים הנדרשים.
כתוצאה מכך, נשקלת ההצעה להקים וועדה נוספת, מעין "ועדת על" שתכריע במקרים של היעדר הסכמות שיובילו לאי מינוי שופטים. על פי ההצעה, בוועדה יישבו שופטים בדימוס, אנשי ארגוני המחקר והאקדמיה, עם רצון שלא יהיו חברים בה פוליטיקאים כלל.
ההצעה מעלה מורכבויות רבות, כמו מניע לכינוס הוועדה לבחירת שופטים אם ההחלטה עשויה בכל מקרה לעבור לאחר מכן לאנשי מקצוע שאינם נבחרי ציבור, זאת בניגוד לרצון של הקואליציה שבין חברי הוועדה יהיו חברי כנסת. בנוסף, ישנו עניין שיטת המנגנון שיבחר את האנשים שישבו בוועדה. ולבסוף, נותרת השאלה – אם תהיה וועדה שמחליטה באופן סופי על מינוי שופטים שאינם נבחרי ציבור, מה יהיה ההבדל בינה לבין הוועדה הנוכחית, בה חברים השופטים ולשכת עורכי הדין?
בשבוע שעבר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לאתר האמריקני "בלומברג", כי בכוונתו להמשיך ולקדם את השינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, אך זה יהיה המהלך האחרון ולאחר מכן יעצור את המשך קידום הרפורמה המשפטית. לאחר מכן הובהר מטעם הליכוד בנוגע לריאיון לבלומברג, כי "ראש הממשלה נתניהו הבהיר שהוא יעשה מאמץ גדול להגיע להסכמה עם האופוזיציה בנושא הוועדה לבחירת שופטים".
במהלך מסיבת העיתונאים סירב שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להתייחס לפרטי ההצעה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, אך הסביר את נחיצותה. "הגיוון של בית המשפט העליון, שהרכבו ישקף את המנעד הרחב של החברה הישראלית, הצורך לשים סוף לשיטת חבר מביא חבר – מפעל הנקניקיות הזה עם גילוי העריות של מעורבות לשכת עורכי דין שמופיעה בפני שופטים והקביעה איזה שופט יקודם – לכל השחיתות הזו צריך לשים סוף. צריך למנות ועדה טובה. מה שאותי מעניין זו התוצאה, שנקבל בית משפט מאוזן ומגוון בו כולם מקבלים ביטוי. אני מקווה שנצליח להגיע לזה, ובשאיפה כמה שיותר בהסכמה".