עשרות רופאים ישראלים קיימו השבוע שיחת התייעצות עם עורכי דין פורטוגלים, המתמחים בסוגיות של הגירה ומיסוי בפורטוגל, במטרה לבחון לעומק את האפשרות לרדת מהארץ בעקבות התנגדותם לרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה. הרופאים, שעשויים לוותר על החיים בישראל בעקבות עמדתם הפוליטית בעניין הרפורמה, חברים בקבוצת הוואסטאפ "רילוקיישן", שנפתחה במיוחד על ידי רופאים שעל רקע המחאה החליטו לבדוק את האפשרות להעתיק את חייהם מישראל. את הקשר בינם לבין המשפטנים בפורטוגל יצר משרד עורכי הדין הישראלי "פיק & וייס", שמתמחה גם בתחומי הגירה ומיסוי.
נציג משרד "פיק & וייס", עו"ד ליאור פיק, אמר בתחילת השיחה עם הרופאים כי בשבועות האחרונים הם מוצפים בפניות של ישראלים הבוחנים ירידה לפורטוגל, כנראה על רקע המחאה נגד הרפורמה. "אנחנו מנסים לתת מענה לכל מי שפונה אלינו", אמר פיק, "גם בקבוצה פה יש הרבה מאוד אנשים שבודקים את האפשרות לעבור לפורטוגל. יש הרבה נושאים שקשורים למיסוי ולבירוקרטיה בצד הישראלי. פורטוגל היא מדינה מדהימה, אבל יש בה הרבה פרוצדורות. הדברים שם לוקחים יותר זמן ממה שאנחנו מכירים בישראל – אבל אם הולכים בתלם ועושים דברים נכון, הכול קורה".

עורכי הדין הפורטוגלים נגעו בכל הסוגיות של ההליכים הביורוקרטיים, כמו השאלה מתי מחויב אזרח ישראלי שמהגר לפורטוגל במיסים, מה הדרישות לקבלת אשרה וגם אזרחות פורטוגלית, מה הדרישות לקבלת רישיון לתפקידים רפואיים בפורטוגל ועוד. שאלות נוספות עסקו בתנאי המשכורת של מתמחים בפורטוגל והמצב הפוליטי של המדינה.
אחת מעורכות הדין מפורטוגל, אינס, הסבירה כי הרופאים צריכים לקבל מכתב הזמנה מבתי חולים או מבתי ספר לרפואה בפורטוגל, לאסוף מסמכים ולתרגם אותם לפורטוגלית. היא הוסיפה והרחיבה את תהליך קבלת האזרחות, את המסלולים השונים שניתן לעבור לצורך כך, ודיברה על הליכים מקצועיים שיידרשו הרופאים שמעוניינים לרדת מהארץ ולהשתקע במדינה האירופית.

המשתתפים הביעו עניין בשיחה, הציגו שאלות, וביקשו לדעת מה התנאים של מתמחים ורופאים בפורטוגל. הם בדקו אפשרויות לקצר את הליך קבלת האזרחות, ועסקו רבות בסוגיית המיסוי, שכן פורטוגל מעניקה הטבות מס למהגרים.
בפורטוגל קיימת קהילה יהודית המונה כמה אלפי יהודים. בשנים האחרונות, בעקבות מתן אזרחות שהעניקה הממשלה הפורטוגלית לצאצאי היהודים שגורשו מספרד ומפורטוגל, החלו ישראלים להתעניין במדינה ולהשתלב בה בתחום העסקים בנדל"ן ותיירות. עמוד הפייסבוק "ישראלים בפורטוגל" מציג לא מעט ישראלים שמתעניינים במעבר למדינה – תהליך שצבר תאוצה מאז המחאה נגד הרפורמה המשפטית.
עו"ד ליאור פיק מסר למקור ראשון כי "יותר מעשרים שנה אני עוזר לאנשים לעלות לישראל, להשקיע בה. לצערי, המגמה כעת הפוכה לגמרי, ואין לי שליטה על זה. תמיד עבדתי על הממד הבינלאומי והזרימה הייתה פנימה, ולצערי בתקופה האחרונה הכול הפוך. כסף לא נכנס לפה, סטארטאפים והשקעות נעצרו, זרימת הכספים נעצרה. מצד שני, כסף יוצא החוצה ואנשים עוזבים. זה עצוב. אנחנו הולכים למקום לא טוב. תמיד היו גלים של אנשים שעזבו, אבל בחצי השנה האחרונה, וביתר שאת בחודשיים האחרונים, אנשים עוזבים בפועל.
"בפורטוגל מתעניינים רבים כי אנשים קיבלו אזרחות שלה. שמעתי על נתון של 140 אלף ישראלים שיש להם דרכון פורטוגלי. חוץ מזה, מי שאין לו דרכון יכול בקלות יחסית לקבל אשרה, ופורטוגל מעודדת אנשים בעלי הכנסות לעבור אליה. אנשים עוברים לפורטוגל מכל רחבי העולם כי יש לה יתרונות בולטים: ביטחון אישי טוב, המחיה זולה וגם מחירי הנדל"ן. עם זאת, אנשים גם עוברים ליוון, לקפריסין, לבריטניה וכמובן לארה"ב. אנשים טובים עוזבים, והלב כואב. אני מקווה שנדע למצוא פתרון למצב הלא טוב הזה".