בדיון בוועדה לביקורת המדינה על פתיחת שנת הלימודים בתיכונים, ציין יו"ר ארגון המורים כי יש מחסור של 20 אחוזים בצוותי ההוראה במוסדות העל יסודיים, וסיפר על פגישת המשא ומתן עם שרי האוצר והחינוך שנערכה אתמול: "אירוע חיובי. שר האוצר אמר שהוא רוצה להיכנס לזה"
הוועדה לביקורת המדינה בראשות חבר הכנסת מיקי לוי, דנה היום (שלישי) בהיערכות מערכת החינוך לשנת הלימודים שבפתח. בדיון עסקו בעיצומים ושיבושים של ארגון המורים העל-יסודי בסוף שנת הלימודים ובאזהרות על שביתת הארגון בפתיחת שנת הלימודים.
בשונה מהנאמר בדיון הקודם שנערך לפני כחודש, בו ציינו יו"ר ארגון המורים רן ארז ונציג משרד האוצר כי הם פסימיים ביחס לפתרון המשבר, הפעם סיפר ארז כי הוא נפגש אמש עם שר האוצר ושר החינוך, וכי יש אופטימיות. "קרה בהחלט אירוע חיובי בפגישה בינינו, שר האוצר אמר שהוא רוצה להיכנס לאירוע. בחינוך העל-יסודי אנו בחוסרים של 20 אחוזים מהמורים, דוחסים תלמידים לכיתות כדי לסתום חורים במערכת, מקצרים את יום הלימודים כי אין מורים ועוד. יש אופטימיות עכשיו כשר האוצר לוקח את האחריות. עד עתה לא היה באמת שם משא-ומתן ענייני. ירדתי מהדרישות הראשוניות, אבל מהיכן שאנחנו היום לא נוכל לסגת. נפעיל את סכסוך העבודה ב-1 בספטמבר ולכן אין מבחינתי תחילת שנת לימודים. מסיבה זו לא הגעתי לוועדת החינוך, ולא אגיע גם לאירוע של השלטון המקומי לפתיחת שנה"ל. אומרים לנו תיקחו את מה שהארגונים האחרים לקחו ומה שהמורים האחרים קיבלו. אם אחרים עשו טעות גם אני אעשה טעות? אם הם לא ידעו לדרוש מה שמגיע, אני גם צריך ככה?".
בדיון אמר ארז כי למשרד החינוך יש יותר מדי אחריות. הוא קובע מדיניות, מפקח, מעסיק ומנהל את הכל לבדו, ולכך, לדבריו, הוא לא מסוגל: "הוא לא יכול לעשות את זה. עובדה. משרד החינוך מתיימר לנהל את כל המערכת ולכן זה לא מתקדם. צריך להעביר את החינוך לרשות המקומית וזה על פי החוק".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי אמר: "שר החינוך ומ"מ מנכ"ל משרדו בוחרים ללכת היכן שנוח להם בוועדת החינוך, ושם להציג היערכות לפתיחת שנת הלימודים שלא הולכת להיות בתיכונים. מצר על כך שהם שוב סרבו לבוא לוועדה ולתת את התשובות האמיתיות על הביקורת הקשה כנגד המערכת ועל האזהרות לשביתה. חבל מאוד שמתייחסים כך לנושא כה חשוב, ולבחור ללכת לוועדת הבית ושם לא לתת תשובות", אמר לוי והוסיף כי, "הוא קורא לראש הממשלה להתערב בנושא כדי שייפתר המשבר בהקדם. אבוי לנו אם שוב תלמידי ישראל יסתובבו ברחובות, זו פגיעה אנושה עבורם".
איתי קובי, סגן יו"ר מועצת התלמידים אמר בדיון כי סימן השאלה הגדול מחזיר אותם לימי הקורונה. אין להם כל יציבות לגבי הלימודים, אין פעילות חברתית של בתי הספר והם מכירים את החברים רק דרך המסכים. "מי לוקח אחריות שנוכל לסיים 12 שנות לימוד בחינוך? מי אחראי שנוכל לעשות בגרויות בצורה נורמלית?"
מירום שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אמר בוועדה: "אין דבר יותר חשוב מביטחון עצמי. כל ילד צריך להאמין ביכולות שלו, אבל במערכת החינוך אין לילד את זה. תעודת הסיום היא אוסף של מבחנים ואין כל מיומנויות. כמו כן צריך כאן תכנית אסטרטגית לקביעת מעמדו של המורה".
ח"כ טלי גוטליב אמרה בסוף הדיון כי היא מעריכה את עבודת ארגון המורים, "אבל אסור לנו בשום פנים ואופן לנהל את המו"מ על חשבון התלמידים. זה גורם לפגיעה במעמד המורה ופוגע בכולם כל השביתות. קוראת אליכם תחסכו מהתלמידים את הפגיעה הזו".